Читај ми!

Preminuo Miljan Miljanić

Miljan Miljanić, jedan od ljudi koji su obeležili poslednje decenije srpskog fudbala, umro je u 82. godini. Komemoracija i sahrana Miljana Miljanića u utorak.

Miljan Miljanić je tokom karijere bio predsednik Fudbalskog saveza Srbije, selektor reprezentacije, igrač i trener Crvene zvezde.

Komemoracija povodom smrti legendarnog trenera Crvene zvezde i selektora reprezentacije Jugoslavije Miljana Miljanića biće održana u utorak 17. januara od 12 sati u Skupštini Beograda. Sahrana je istog dana u 14.30 sati u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Bio je prvi stranac u istoriji kome je pošlo za rukom, u dresu Reala, da osvoji duplu krunu u španskoj ligi. Miljanić je trenirao Crvenu zvezdu, Real Madrid, Valensiju, jugoslovensku reprezentaciju na dva svetska prvenstva, u Nemačkoj 1974. i Španiji 1982. godine. Odlikovan je ordenom Fife za zasluge.

Rođen je u Bitolju, 4. maja 1930. godine, u familiji koja je poreklom iz Banjana kod Nikšića u Crnoj Gori.

Miljanić je kao trener Crvene zvezde osvojio deset trofeja. Na "Marakani" je ostao osam sezona.

Posle toga usledili su brojni uspesi, pobede i trofeji generacije koju je selektirao, a na čijem čelu je bio najbolji fudbaler svih vremena na ovim prostorima Dragan Džajić. Potom je prešao u Real Madrid sa kojim je osvojio duplu krunu u Španiji, a zatim je trenirao i Valensiju koja je tu sezonu završila na 17. mestu španske lige.

Jugoslovensku reprezentaciju je kao selektor vodio na dva Šampionata sveta, u Nemačkoj 1974. i Španiji 1982. godine.

Posle toga preuzeo je funkciju predsednika Fudbalskog saveza Jugoslavije, na kojoj je ostao punih 20 godina, pre nego što se penzionisao 2001. godine. Zbog izuzetnih zasluga za razvoj fudbala u zemlji iste godine proglašen je za doživotnog počasnog predsednika Fudbalskog saveza naše zemlje.

Odlikovan je ordenom za hrabrost, ordenom Nemanje drugog reda i ordenom Fife za zasluge u razvoju fudbala. Pod okriljem Uefe i Fife držao je seminare na gotovo svim kontinentima.

Slavni španski fudbalski klub Real iz Madrida uputio je saučešće porodici svog bivšeg trenera. 

"Real Madrid je u žalosti zbog smrti trenera koji je naš klub vodio od 1974. do 1977. godine. Miljanić je u tom periodu osvojio dve titule i jedan Kup, a već u prvoj sezoni osvojio je duplu krunu. Naš klub je vodio na impresivan i profesionalan način", navodi se u saopštenju Madriđana.

"Real Madrid saoseća sa porodicom Miljanić, kojoj izražava saučešće. Miljanić je ostavio dubok trag u našem klubu, i kao čovek, i kao stručnjak", stoji u saopštenju madridskog Reala.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво