Читај ми!

Zvezda mukom do pobede

U meču u kome definitivno nisu briljirali, igrači Crvene Zvezde stigli su do važne pobede. Golove za "crveno-bele" postigli su Kaluđerović i novajlija Mezenga, u samom finišu susreta. Osim pobede, malo toga je bilo pohvalno u igri srpskog vicešampiona. Konačan rezultat, Ventspils - Crvena Zvezda 1:2.

Ekipa iz Letonije je u prva tri minuta uputila dva udarca na gol, od kojih je prvi bio već u 52. sekundi kada sjajnu priliku propušta Martinez. Treba napomenuti i lošu reakciju odbrane Crvene Zvezde u toj situaciji, koja je bezuspešno pokušala da postavi ofsajd zamku. Već tada je bilo jasno da Crvena Zvezda mora da prebaci težište na polovinu ekipe Ventspilsa, što je i najavljivano kao imperativ uoči tog duela. Nažalost, u tome nije potpuno uspela.

U šestom minutu, vidno motivisani Kovačević šutira sa distance dosta dobro, ali lopta odlazi pored leve stative. Taj napad najavio je period igre u kome je Crvena Zvezda pokušala da dođe do stila koji forsira od kada na klupi sedi Robert Prosinečki.

Međutim, Ventspils je sve vreme bio jako opasan iz prekida, uz naravno konstantu pretnju od udaraca sa distance, što je očigledno i glavni adut Letonaca. Opasni po gol "crveno-belih" bili su Višnjakovs i Lajzans.

A onda, u 10. minutu, Crvena Zvezda stiže do toliko željenog pogotka u gostima. Andrija Kaluđerović je na najlepši način krunisao odličan napad svoje ekipe, a treba i istaći odličan centaršut Lazovića.

Kaluđerović je propustio još jednu veliku priliku za Zvezdu. Preslikana akcija kao kod prvog gola, ali ovoga puta šut mladog napadača završio je iznad prečke gola Ventspilsa.

Letonci ponovo pokušavaju sa distance u 23. minutu. Kapiten Kosmačovs je šutirao iz slobodnog udarca, ali pravo u sigurnog Bajkovića.

Kaluđerović propušta još jednu priliku u 25. minutu. Sjajno se snašao Evandro, lopta je ponovo sa desne strane upućena u kazneni prostor Ventspilsa, Kaluđerović je bio na pravom mestu, ali njegov šut je ponovo zamalo neprecizan.

Umirila je Zvezda igru na Olimpijskom stadionu u Ventspilsu u drugom delu prvog poluvremena, izabranici trenera Prosinečkog kontrolisali su ritam, iako je lopta retko išla po dubini, a domaćim fudbalerima nije preostalo ništa drugo nego da pokušavaju udarcima sa distance da promene situaciju na terenu.

I onda Letonci, odlično fizički pripremljeni, u samom finišu prvog dela igre uspevaju da anuliraju sve ono što su igrači Crvene Zvezde uradili u tom prvom poluvremenu. U situaciji u kojoj je glavni sudija mogao i da dosudi igranje rukom Višnjakovskog, isti fudbaler izlazi sam pred golmana Bajkovića, šutira dosta dobro, što je i bilo dovoljno da se matira crnogorski čuvar mreže.

Prvo poluvreme pokazalo je da je kvalitet sigurno na strani srpskog vicešampiona, ali i da letonski tim sigurno nije bez kvaliteta i da sve osim maksimalne koncentracije i posvećenosti nije dovoljno za prolaz u narednu rundu kvalifikacija. Zvezda u prvom delu igre, kao i u ostalom tokom celog meča, nije bila na nivou ekipe koja pretenduje da se nađe u Ligi Evrope.

Prosinečki je načinio samo jednu izmenu na poluvremenu, u svlačionici je ostao Evandro, a u igru je ušao Kadu. Odmah na početku drugog poluvremena, Kaluđerović je mogao mnogo bolje da reaguje posle greške u odbrani Ventspilsa, ali je na kraju izašao sa loptom u gol-aut.

Sjajnu priliku zatim propušta Ventspils, naravno ponovo nakon prekida. Šibamura se, potpuno neshvatljivo, našao potpuno sam na petercu, ali je očajno reagovao i loptu poslao prekog gola Bajkovića. Velika sreća za "crveno-bele", ali je ovo bila još jedna situacija koja pokazuje da stvari ne štimaju idealno u defanzivnoj liniji najtrofejnijeg srpskog kluba.

U 56. minutu, Letonci pogađaju okvir gola Crvene Zvezde, i jasno je bilo da Zvezda mora nešto da promeni u igri ukoliko želi do povoljnog rezultata.

Samo minut nakon te situacije, Lazović uspeva da uputi prvi udarac u okvir gola Letonaca nakon pogotka Kaluđerovića.

"Crveno-beli" su uspeli u prvih sat vremena da dobiju četiri žuta kartona, što u takmičenjima takvog formata sigurno nije optimalno.

U nastavku igre Letonci su imali više loptu u svojim nogama, bili su agilniji i kao da su više želeli da stignu do povoljnijeg rezultata.

U 65. minutu, "crveno-beli" ipak uspevaju da stignu do prilike. Mikić se odlično ubacio, ali je neometan loše zahvatio loptu glavom. Dobili su "crveno-beli" novu šansu da ugroze gol Vlasovsa nakon neopreznog faula Tukure. Fudbaler Ventspilsa dobio je žuti karton, a Kadu je iz slobodnog udarca naterao Vlasovsa na paradu.

U narednom periodu, ništa vredno pomena nije viđeno, uz zabrinjavajuće letargičnu igru Crvene Zvezde.

Ipak, u 77. minutu za priliku za udarac izborio se Vešović, koji je zamenio Dimitrijevića koji minut pre toga, ali za nešto više od toga nije imao snage. Čini se da je umesto udarca bolje rešenje bila asistencija nekom od saigrača koji su se ubacivali iz drugog plana.

U samom finišu susreta, u 82. minutu, Prosinečki je izvršiio i treću izmenu. Umesto strelca jedinog gola za Crvenu Zvezdu Andrije Kaluđerovića, na terenu se našao novajlija Mezenga.

U tom periodu žuti karton, peti "crveno-belima", dobio je i Kadu, što sigurno ne raduje nikoga u "crveno-belom" taboru.

Ali onda, verovatno kada se niko nije nadao, Zvezda dolazi do toliko željene pobede. Nakon kornera i velike pometnje u kaznenom prostoru Letonaca, sjajno se snašao novajlija Mezenga, koji osim što postiže svoj prvenac u crveno-belom dresu, donosi najtrofenijem srpskom klubu rezultat koji garantuje daleko mirniji revanš u Beogradu. Naravno, sve pod uslovom da igra izabranika Roberta Prosinečkog bude na znatno višem nivou. 

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво