Uskoro Balkanska liga

Vežite se, polećemo! Dugo najavljivano regionalno takmičenje počinje na jesen. Novo takmičenje predviđeno samo za klubove sa sredine tabele. Liga zatvorena za Zvezdu, Partizan, Dinamo i Hajduk i ostale najpopularnije klubove regiona. FSS nije upoznat sa formiranjem Balkanske lige.

Iako se o regionalnom fudbalskom takmičenju odavno spekuliše, nova liga će, izgleda, početi brže nego što se bilo ko nadao.

Kako piše Sportski žurnal, regionalna mreža "Fudbal protiv rasizma u Evropi", predstavila je projekat Balkanske lige, koji bi uz učešće 22 kluba trebalo da počne na jesen.

To takmičenje ne bi bilo samo na nivou bivše Jugoslavije, već bi u njemu učestvovali klubovi iz 11 balkanskih zemalja. 

Ipak, tu ne bi bilo mesta za veliku četvorku bivše države, Zvezdu, Partizan, Dinamo i Hajduk, kao ni za ostale najbolje klubove u nacionalnim šampionatima.

Predsednik Balkanfera, Nelko Nelkovski, rekao je da je cilj novog takmičenja razvoj sporta i da će u njemu učestvovati klubovi sredine tabele domaćih prvenstava.

"Balkanska liga i prvenstvo je pouzdana formula za razvoj sporta, ali u njoj neće učestvovati Partizan, Crvena zvezda, Dinamo, Hajduk i ostali najbolji klubovi iz regiona, već klubovi, koji su na sredini tabele. Nacionalna prvenstva su slaba, zbog čega većina klubova, osim Partizana, ispada u prvom ili drugom kolu evropskih takmičenja", rekao je Nelkovski za Sportski žurnal.

Predviđeno je da se, osim prve balkanske lige formira i niži nivo takmičenja, koji bi bio podeljen na istočni, zapadni, severni i južni region, gde bi se takmičilo po tri kluba iz drugih liga.

Za klubove koji osvoje prva tri mesta, predviđene su i novčane nagrade, dok bi prema rečima organizatora novog takmičenja, materijalnu korist imali svi učesnici.

Tim planom predviđeno je i osnivanje regionalne reprezentacije, koja bi igrala utakmice protiv ostalih regiona Evrope i sveta.

Zanimljivo je da Fudbalski savez Srbije nije upoznat sa formiranjem novog takmičenja. Iz Saveza je naglašeno da nijedan srpski klub ne može da igra ni prijateljsku utakmcu van zemlje, a da prethodno ne dobije dozvolu.

broj komentara 26 pošalji komentar
(četvrtak, 27. jan 2011, 13:49)
zvezda [neregistrovani]

?

Ovi kao da igraju ligu a velika četvorka samo ''fajnal for''?

(četvrtak, 27. jan 2011, 00:45)
anonymous [neregistrovani]

provala

Golema glupost. Nekima je potrebna pazhnja.

(sreda, 26. jan 2011, 18:14)
anonymous [neregistrovani]

jghg

ovo mi deluje kao neka sekta hahahaha

(sreda, 26. jan 2011, 17:31)
anonymous [neregistrovani]

pokisli orlici

opet ce da leti u more!ne,nikada vise s vama!

(sreda, 26. jan 2011, 16:56)
bandit [neregistrovani]

lw

a sta ce biti sa zvezdom partizanom dinamom hajdukom?

(sreda, 26. jan 2011, 15:08)
anonymous [neregistrovani]

dobra stvar,ali

veoma dobra stvar.klubovi sa sredine tabela ce imati PREVELIKU korist,stadioni ce biti puniji,vise para,mnogo veca konkurencija,a time bolji fudbal i bolji napredak tih klubova.ne shvatam samo kako ce ti klubovi da finsiraju putovanja na utakmice??
A kad bi se organizovala liga sa hajdukom,zvezdom,partizanom,dinamom,buducnosti,borcem iz banja luke,sarajeva,najjacim bugarskim,makedonskim i rumunskim klubovima.Ali mozda je ovo korak naprijed ka pravoj balkanskoj ligi.

(sreda, 26. jan 2011, 14:51)
majki [neregistrovani]

BALKANSKA LIGA

To bi bilo dobro ali kada bi ucestvovali i Partizan,Zvezda,Dinamo Hajduk i drugi

(sreda, 26. jan 2011, 14:17)
anonymous [neregistrovani]

SerAlekSon

zvezda, partizan, dinamo, hajduk....poredaj te ih kako zelite ali sta mislite kako bi se dogovorili koliko bi timova islo recimo u LS a koliko u Ligu Sampiona. To i jeste bila jedna od prepreka za organizovanje neke regionalne lige u najjacem stastavu. Sa ovim manjim timovima bi se UEFA lakse dogovorila. A vrijeme je novac pa bolje organizovati i neku 2. balkansku ligu, a zvati je prvom nego ne imati nista.

(sreda, 26. jan 2011, 14:15)
anonymous [neregistrovani]

hi

onda u ovoj ligi trebalo bi da igra i zvezda.ako igraju klubovi sa sredine tabele.
oni su stalno tamo .ako već nemože da igraju u LŠ onda da dopustimo njima barem ovu ligu.nek se raduju.

(sreda, 26. jan 2011, 13:46)
anonymous [neregistrovani]

Moje auto

je 1974. godine bilo razbijeno u Splitu, 6 godina prije Titove smrti i ja mislim da nikada vise velika cetvorka ne moze u istu ligu i nikada vise Delije nece moci organizirano u Split.