Ko želi da postane menadžer

Srbija se nalazi na 11 mestu od 134 zemlje, po broju registrovanih menadžera u FIFA. Čak 112 registrovanih menadžera u Srbiji brine o sadašnjosti i budućnosti srpskog fudbala. Najistaknutiji Fali Ramadani, Ranko Stojić i Dejan Joksimović.

Fudbalski menadžer je zanimanje koje je sve primamljivije mladim ljudima u Srbiji. Kako drugačije objasniti činjenicu da u maloj zemlji, kao što je naša, postoje čak 112 menadžera sa licencom (u Španiji 585, u Engleskoj 438).

Doduše, nije teško postati menadžer. Da bi neko stekao licencu, potrebno je da položi test nacionalnog saveza. Fudbalski savez Srbije takav test organizuje jednom ili dva puta godišnje, a polaganje košta hiljadu evra.

Onaj koji stekne licencu od nacionalnog saveza može biti licenciran u FIFA ako uplati kotizaciju od 200.000 švajcarskih franaka, što je suma koja garantuje da će, u slučaju nekih neregularnosti, oštećena strana biti zadovoljena iz ovih sredstava.

Fascinantan je podatak da je Srbija na jedanaestom mestu na listi od 134 zemlje koje u FIFA imaju licencirane menadžere.

Najjači menadžeri u Srbiji poznati su široj javnosti. Kako prenosi Sportski žurnal, neprikosnoven je Fali Ramadani, Albanac iz Makedonije, koji je, uz pomoć Nikole Damjanca, sklopio ugovore sa više fudbalera crno-belih, kao i sa mladim igračima Teleoptika i OFK Beograda.

Ramadani je menadžer Stevanu Jovetiću, Ademu Ljajiću (Fiorentina), Zvjezdanu Misimoviću (Galatasaraj), Marku Panteliću (Olimpijakos), kao i Ljubomiru Fejsi, Marku Jovanoviću, Stefanu Baboviću i Milanu Smiljaniću (Partizan).

U vrhu se nalazi i Ranko Stojić, koji je menadžer bivšim fudbalerima Rada, Nemanji Pejčinoviću, Nenadu Tomoviću, Vujadinu Saviću i Jagošu Vukoviću (svi iz Rada prešli u Crvenu zvezdu), kao i bivšim fudbalerima crveno-belih, Nenadu Kovačeviću i Filipu Đorđeviću.

Ipak, ono na šta Stojić najviše računa su dva najbolja napadača u srpskom fudbalu, Kleo iz Partizana i Andrija Kaluđerović iz Crvene zvezde.

Dejan Joksimović ima čast da bude menadžer srpskim reprezentativcima Branislavu Ivanoviću (Čelsi), Milanu Jovanoviću (Liverpul) i Milošu Krasiću (Juventus).

Među najuspešnijim menadžerima u Srbiji su još i Zoran Stojadinović (Boško Janković, Milan Biševac), Milan Đalasan (Dragan Bogavac, Nikola Žigić) i Milan Naletilić (Zdravko Kuzmanović).

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 17. jan 2012, 08:30)
Milan [neregistrovani]

Menadzeri

Nisu problem menadzeri nego zakon koji dopusta da se igraci kupuju dozivotno.