Italija šokirana

Svi italijanski mediji posvetili su prvorazrednu pažnju dramatičnim događajima u Đenovi, poprištu najspektakularnijeg autogola koji je ikad primio srpski fudbal, prenosi onlajn Politika.

Na sajtu Politike je objavljeno da je najugledniji italijanski dnevnik Korijere dela sera pod naslovom "Đenova talac srpskih ultra" opisao nadrealnu atmosferu na stadionu Feraris.

Stadion, igrači, UEFA, pretvoreni su u taoce jedne grupe ultraša, protagonista nasilja i incidenata i tokom popodneva po centru Đenove. Neredi su se tek posle toga preselili na stadion". Koji su motivi ovog ludila koje je pretilo da izazove opasno i neshvatljivo nasilje?", pita se novinar lista kome nije jasno kako je ovaj stepen agresije ispoljen i prema golmanu srpske reprezentacije.

Torinska Stampa, prema sajtu, piše o "ratu i bakljama na tribinama" i citira selektora azura Prandelija: "Ovako nešto nikada nisam video".

Prvi komentari podsećaju i na nasilje uoči utakmice. "Incidenti i strah", tako atmosferu u centru Đenove opisuje rimska Republika, podsećajući da srpski tim lako može da bude diskvalifikovan iz daljih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Republika ne propušta da kaže da su "ultras serbi" eksponenti ekstremne desnice koja je pre tri dana izazvala velike štete po Beogradu tokom Parade ponosa.

Na tribini gde su bili Srbi stajao je natpis "Kosovo je naše", prenosi rimski list i dodaje da je spaljena jedna albanska zastava.

Predvođeni Stankovićem, igrači srpskog tima pokušali su da ih smire gestom "trojke", simbolom Velike Srbije. Nisu uspeli da umire srpske ultranacionaliste koji očigledno sa fudbalom nemaju ništa zajedničko".

Mediji uniformno govore o "srpskim ultrama" koji su prvo na teren i na italijanske navijače bacali baklje, a potom su pokušali da slome stakla koja razdvajaju sektore.

Svi listovi u prvim internet izdanjima podsećaju na incidente po Đenovi pre početka utakmice. Prenose se izveštaji da su dve kolone od oko 300 Srba blokirale grad. Jedna je krenula sa Trga de Ferari, druga sa Trga fontana Marose. Bacali su petarde na prolaznike, lomili izloge, uništili jedan policijski auto i ispisivali grafite po zidovima duždeve palate.

"Trgovci su ispred srpske furije uspaničeno zatvarali radnje", piše Korijere delo sport opisujući da se 70-ak navijača potom odvojilo i uputilo ka hotelu Savoja, gde je odsela srpska reprezentacija. Hotel je zasut bakljama, petardama i raznim predmetima, preneo je sajt Politike.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво