Gerilski rat na ulicama Đenove

Italijanska policija, do duboko u noć, ratovala sa srpskim navijačima, u blizini stadiona "Luiđi Feraris". Epilog -25 povređenih i 17 uhapšenih, uključujući i navodne vođe izgrednika. Po jedan policajac i navijač teže povređeni. U "gerilskom ratu" na ulicama Đenove zapaljen i autobus. Pre utakmice, napali golmana Vladimira Stojkovića i pogodili ga dimnom bombom.

Potpuni haos na tribinama stadiona "Luiđi Feraris" u Đenovi. Umesto fudbala, izgrednici izazvali seriju incidenata na stadionu i oko njega. Pre utakmice, upali u autobus srpske reprezentacije i napali Vladimira Stojkovića, u čiju odbranu su stali Stanković i Žigić.

Stojković je odmah posle incidenta prevezen u đenovsku bolnicu "San Marino", piše Korijere delo sport, navodeći da je golman srpske reprezentacije pogođen dimnom bombom. Stojković, ipak, nije ozbiljnije povređen.

Situacija se, još jednom, pogoršala posle ponoći, kada su izgrednici zapalili autobus u ograđenom delu stadiona, gde ih je policija smestila. U kanonadi kamenica, polomljenih flaša i dimnih bombi povređeno je nekoliko osoba, a do trenutka kada su sukobi prestali broj povređenih dostigao je 25.

Italijanska policija je oko jedan sat posle ponoći, konačno, izgubila strpljenje i uhapsila sedamnaest najagresivnijih izgrednika, koji su čitavog dana divljali ulicama Đenove i na kraju, festivalom agresivnosti, izazvali prekid utakmice Italija - Srbija.

U sukobima je povređeno ukupno 25 osoba, uključujući i po jednog navijača i policajca, čije povrede su opisane kao teške, piše đenovljanski dnevnik Il sekolo HIH, dodajući da su lideri grupe izgrednika, identifikovani po tetovažama, izvedeni iz autobusa i pohapšeni.

Italijanski mediji navode da su kod srpskih navijača pronađene dve bombe, ali bez preciznijeg objašnjenja o kakvim je eksplozivnim napravama, zaista, reč.

"Već dva dana se osećamo kao u barutani. Upozoravali smo Italijane da bi nešto ovako moglo da se desi...Ovo je instruirano iz Beograda i ovo nije napad na reprezentaciju, već na državu. Mislim da je to pozadina čitavog incidenta. Užasno je što se ovo desilo", rekao je predsednik FSS Tomislav Karadžić novinarima u Đenovi.

Šef obezbeđenja italijanskog tima Roberto Masući je, međutim, demantovao da je od srpskih vlasti ili fudbalskog saveza dobio bilo kakve informacije o dolasku potencijalno opasne grupe izgrednika.

"Znali smo da postoji rizik, ali ne i ovakva agresivnost. Ovi navijači nije ni trebalo nikada da stignu do Italije, već brigu o njima treba da vodi Srbija. Ovde nije bilo srpskih policajaca", rekao je Roberto Masući.

Masući je, takođe, potvrdio da su se navijači srpskog tima, tokom dana, u gradu, sukobljavali sa policijom, ali i da je obezbeđenje bilo nedovoljno da se 2.000 navijača pregleda za kratko vreme, čime je, kako se čini, objasnio odakle na stadionu toliko pirotehnike.

Uspeh je, međutim, što izgrednici nisu ušli na teren, rekao je Masući.

Italijanska agencija ANSA javlja da će utakmica najverovatnije biti registrovana službenim rezultatom 3:0, kao i da će Srbija narednih pet međunarodnih utakmica na svom terenu igrati bez prisustva publike.

Napad na Stojkovića 

Nezvanično, u autobus kojim su srpski reprezentativci došli na stadion u Đenovi upala je grupa navijača, koji su, noseći upaljene baklje, pokušali da napadnu Stojkovića. Golman srpske reprezentacije izbegao je teže posledice zahvaljujući činjenici da su u njegovu odbranu stali kapiten Dejan Stanković i Nikola Žigić.

Navijači su pretili Stojkoviću i pevali pogrdne pesme, navodeći da će mu "na grobu upaliti sveću". Novinare je o prvim detaljima tog incidenta obavestio Boško Janković. Stojković je posle incidenta odbio da brani za srpsku reprezentaciju. Umesto njega, na golu se pojavio Željko Brkić.

Da to ne bude jedini skandal, pobrinuli su se srpski 'navijači' na stadionu "Luiđi Feraris". Početak utakmice je najpre pomeren, a na stadion je ušao kordon policije, dok su se igrači i zvaničnici meča vratili u svlačionice. Policija pokušala da isprazni deo tribina sa srpskim navijačima.

Sa dela tribina gde su smešteni srpski navijači, nekoliko baklji je poletelo na teren, a jedna je pogodila italijansku zastavu koja se nalazila na terenu. Grupa 'navijača' rušila je deo tribine na kojoj se nalazila. Videla su se polomljena stakla, a i nekoliko stolica u rukama ljudi koji su izazvali nerede. 

Igrači su u jednom trenutku prišli tribini sa srpskim navijačima i zamolili ih da prekinu da divljaju, kako bi meč mogao da počne. Pola sata posle zakazanog početka, intonirane su himne.

Međutim, u sedmom minutu meča, nove baklje bačene su na teren "Luiđi Feraris", pa je sudija Kreg Tomson iz Škotske ponovo prekinuo utakmicu, a srpski reprezentativci su se odmah iz svlačionice uputili na aerodrom u Đenovi.