Smenjen Antić

Radomir Antić smenjen sa funkcije selektora fudbalske reprezentacije Srbije. Predsednik FSS Tomislav Karadžić naveo četiri glavna razloga zašto je Antić smenjen. Promocija novog selektora Vladimira Petrovića Pižona u petak.

Fudbalski savez Srbije raskinuo je ugovor sa selektorom reprezentacije Radimorom Antićem, saopštio je predsednik FSS Tomislav Karadžić.

Svi članovi Izvršnog odbora FSS glasali su za smenu Antića, a promocija novog selektora Vladimira Petrovića Pižona najavljena je za petak.

Četiri razloga

"Mnogo je razloga za ovakvu odluku. Od visoke zarade, poremećenih odnosa u reprezentaciji, loše komunikacije na relaciji selektora - FŠ, sve do loših igara nacionalnog tima po uspešnom završetku kvalifikacija za Svetko prvenstvo. Videlo se i da selektor nedostaje na klupi, da ekipa ne može da se vodi sa tribina", rekao je Tomislav Karadžić.

"Dodatnu konfuziju unela je i Antićeva odluka da tim u njegovom odsustvu ne vodi Aleksandar Janković, iako je takav bio dogovor. Nikada neće biti zaboravljeno ono što je Antić uradio, što je narodu vratio veru u srpski fudbal... Ali, mišljenje struke je preovladalo, a naš Stručni odbor na čelu sa Slobodanom Santračom ocenio je da ekipa nije dobro vođenja posle kvalifikacija za Mondijal i da je Antić odličan selektor, ali na kratke staze", rekao je Karadžić.

1) Nezadovoljstvo IO FSS načinom na koji je reprezentacija vođenja, odnosno selektorovo odsustvo sa klupe, koje se reflektovalo i na igru tima. "Selektor je nedostajao na klupi", preneo je Karadžić;

2) Kooptirao je novog člana stručnog štaba (Aleksandra Jankovića), koji nije vodio selekciju (to je u dva meča činio Rešad Kunovac), iako je Antić govorio drugačije. To je Karadžić ovako opisao: "Pop đaku, a đak crkvenjaku".

3) Pokvareni su odnosi na svim relacijama i to pod hitno mora da se menja;

4) Nezadovoljstvo čelnika Saveza igrama nacionalnog tima od kraja kvalifikacija za SP. Dakle, FSS nije zadovoljan kako je Srbija igrala na Mundijalu, prijateljskoj utakmici protiv Grčke, a posebno na startu kvalifikacija za EP.

"Nivo, kvalitet i prilaz igri nisu na nivou kvaliteta i potencijala naše ekipe", kaže Karadžić. "Ne želimo da idemo dalje u neizvesnost, da ne izgubimo nove bodove, pre svega od Estonije, a posle ne bi ni bilo važno ko je selektor".

Da će do ovakve odluke doći, bilo je jasno nakon oštrih kritika koje je na račun igre reprezentacije uputio prvi čovek srpskog fudbala.

Posle remija sa Slovencima na Marakani u kvalifikacijama za predstojeće Evropsko prvenstvo, Karadžić je naveo da je nezadovoljan kako je ekipa otpočela novi kvalifikacioni ciklus i da sa ovakvom igrom Srbija ne može pobediti ni Estoniju.

"Već sam rekao i ponoviću, ovako više ne ide. Mi u Fudbalskom savezu Srbije nismo zadovoljni rezultatima, igrom, načinom na koji se vodi reprezentacija. Potreban nam je snažan zaokret i to ćemo i uraditi u sredu na sednici Izvršnog odbora", rekao je tada Karadžić.

Antić je fudbalsku reprezentaciju Srbije vodio od avgusta 2008. godine i sa nacionalnom selekcijom izborio plasman na prvenstvo sveta u Južnoj Africi.

Biografija Vladimira Petrovića

Vladimir Petrović (rođen 1. jula, 1955. godine u Beogradu), poznatiji po nadimku Pižon (fr. pigeon - golub). Tokom igračke karijere igrao je uglavnom za Crvenu zvezdu i stekao počasnu titulu jedne od pet "Zvezdinih zvezda", odnosno jednog od pet legendarnih fudbalera ovoga kluba.

Karijeru je započeo u Crvenoj zvezdi, odigravši 1971, sa samo 16 godina, debitantsku utakmicu za prvi tim.

Sa Crvenom zvezdom je osvojio pet titula prvaka Jugoslavije, šest Kupova Jugoslavije i stigao do finala kupa UEFA 1979. godine, u kojem je Zvezda bila poražena od Borusije iz Menhengladbaha.

Za Crvenu zvezdu je odigrao 526 mečeva. Za reprezentaciju Jugoslavije nastupio je 34 puta. Učestvovao je na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Španiji 1982. godine.

Krajem 1982. godine potpisao je za londonski Arsenal za koji je odigrao 22 utakmice u sezoni 1982-83. U junu 1983. napušta Arsenal i igra redom za Brest i Nansi u Francuskoj, kao i za Antverpen i Standard iz Liježa u Belgiji.

Na trenersku klupu seo je 1989. godine, kao pomoćnik "druge Zvezdine zvezde" Dragoslava Šekularca i u debitantskoj sezoni okitio se titulom prvaka Jugoslavije.

Sedam godina kasnije postao je prvi trener Crvene zvezde, a sa talentovanom generacijom, koju su predvodili Dejan Stanković, Perica Ognjenović i Zoran Njeguš, osvojio je Kup Jugoslavije 1996. godine.

Sledeće sezone Zvezda je pod njegovom komandom eliminisala škotski Harts i nemački Kajzerlsautern, da bi u osmini finala Kupa pobednika kupova budući osvajač trofeja, slavna Barselona, bila bolja. Uspeh tog tima najveći je u Zvezdinoj istoriji nakon raspada zajedničke države.

Kratko je radio u novosadskoj Vojvodini, a na funkciju trenera Crvene zvezde vratio se 2009. godine i sa skromnim timom beležio solidne rezultate u domaćim takmičenjima. Uprava Crvene zvezde, na čelu sa Vladanom Lukićem, uručila mu je otkaz u martu ove godine nakon poraza od Metalca u Kragujevcu (2:1), iako se ekipa nalazila na čelu tabele.

Od stranih klubova Petrović je predvodio belorusku Slaviju iz Mozera i kinseski Dalijen, sa kojima je osvajao trofeje u nacionalnim šampionatima i državnim kupovima. Obavljao je funkcije selektora Kuvajta i Kine, ali bez značajnijih rezultata.

Ovu sezonu počeo je kao trener rumunskog Temišvara i za kratko vreme zabeležio bilans od jedne pobede i dva nerešena rezultata u prvenstvu.

U kvalifikacijama za Ligu Evrope, engleski Mančester Siti bio je prejak za tim iz rumusnkog dela Banata.

Број коментара 315

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи