"Orlovi" slomljenih krila

Radomir Antić, u možda svom poslednjem meču na klupi „orlova“, nije dobio ono što je hteo – pobedu. Grci pobedili golom Salpingidisa. Ne računajući prvih pola sata, Srbija bolji rival. Na poluvremenu zvižduci, na kraju aplauz. Čeka se odgovor na pitanje sa kojim selektorom Srbija ulazi u kvalifikacije.

Reprezentativci Srbije nisu uspeli da obraduju oko 10,000 navijača koji su došli da im pruže podršku posle neuspeha u Južnoj Africi i pred kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. "Orlovi" su ugostili "nove" Grke, u jedinoj prijateljskoj utakmici pred kvalifikacije.

Antić je odlučio da na ovom meču igra sa samo jednim napadačem.

Na golu je debitovao  Anđelko Đuričić. U formaciji 4-5-1, u odbrani nije bilo velikih prevrtanja. Vidić i Subotić u centru, Bane Ivanović i Obradović na bokovima.

Milijaš i Raća Petrović su bili na sredini terena. Zadatak im je bio organizacija napada, ali i kvarenje igre protivnika i odbrana gola.

Krasić i Jovanović su, standardno, bili na krilima, Žigić sam u napadu, dok je Zdravko Kuzmanović igrao nešto ofanzivnije nego obično. 

Međutim, u prvih pola sata igre, "orlovi" nikako nisu uspevali da dođu do protivničkog gola, niti da se oslobode pritiska gostiju, koji su se navikavali na novi sistem igre, nametnut od strane novog selektora.

Oto Rehagel je smenjen posle očajnih igara na Mundijalu, a na njegovo mesto došao je Portugalac Fernando Santoš, koji je obećao da će forsirati napadačku igru, potpuno različitu onoj koja je krasila ovu ekipu u poslednjoj deceniji.

Videlo se da je novi selektor radio na tome, jer su njegovi izabranici od starta meča pritisli "orlove", ali nikako nisu uspevali da "otključaju" odbranu, kojom je komandovao Nemanja Vidić, kapiten na ovom meču.

Srpski reprezentativci nikako nisu uspevali da organizuju napad, a najjače oružje Radomira Antića, proboji Krasića i Jovanovića po bokovima nismo ni videli u prvih dvadesetak minuta igre.

A onda, kada su konačno povezali redove, stigli su i do šansi. jovanović je imao jednu sasvim solidnu, ali je šutirao pravo u golmana Sifakisa.

Najbolju šansu imao je žigić, ali je užasno loše šutirao glavom sa svega metar-dva od gola.

A kada se šanse promaše, po nepisanom fudbalskom pravilu, stiže kazna. U poslednjim sekundama meča, Salpingidis se iskrao odbrani "orlova", sjajno reagovao na ubačenu loptu Torosidisa i glavom savladao Đuričića.

Očigledno nezadovoljni, navijači na stadionu partizana, svoje ljubimce su na odmor ispratili zvižducima, ali su skandirali ime Radomira Antića, u znak podrške selektoru, čija sudbina na klupi "orlova" još nije poznata.

Ali, već na startu drugog dela igre, momci Radomira Antića rešili su da poprave utisak i povrate poverenje i simpatije brojnih navijača u Humskoj.

Antić je u vatru ubacio Tošića, Kolarova i Ninkovića, koji je igrao malo ofanzivnije nego Milijaš, koga je zamenio.

Bambi Tošić je pokazao, još jednom, da je fantastičan igrač. Uneo je živost u igru "orlova", a pogodio je i prečku strahovitim udarcem sa distance. Publika je osetila da treba da pruži podršku reprezentativcima, jer su se zaista trudili na terenu.

U igru su ušli i Kačar, a nešto kasnije i Mrđa, što je promenilo strategiju. Sada je Mrđa bio malo "ispod" Žigića, dok su Ninković, Kuzmanović i Kačar igrali dosta ofanzivnije. Dodavši tome da je i Kolarov igrao mnogo više na polovini protivnika, onda je jasno da su "orlovi" po svaku cenu želeli pobedu.

Međutim, nikako nisu imali sreće. Žigić je šutirao glavom u Sifakisa, lopta se odbila Mrđi na glavu, ovaj pogodio prečku, a zatim šutirao pored gola. Srbija je igrala sve bolje, ali nikako da Sifakis bude, konačno, savladan.

Nekoliko minuta kasnije glavni sudija je oštetio Srbiju, jer je jedan grčki reprezentativac igrao rukom u kaznenom prostoru. Međutim, u prijateljskoj utakmici nije najbitniji rezultat, već je mnogo bitnije da se ekipa uigra, isprobaju različite opcije, pa na kraju krajeva, nije velika stvar što nam nije dosuđen penal.

Na kraju, Grčka je pobedila sa 1:0 golom Salpingidisa, ali je Srbija u drugom delu pokazala kvalitet, karakter, želju i srce, što je publika svakako videla i osetila, pa je, umesto zvižduka kao na poluvremenu, svoje ljubimce ispratila aplauzom.

Dakle, igra je "tu negde". Malo fali da se sve kockice poklope. Ono što smo videli nikako nije razočaravajuće (osim možda prvih dvadesetak minuta). Jedino pitanje, na koje svi sa nestrpljenjem očekuju odgovor, jeste da li će Radomir Antić ostati i u kvalifikacijama na klupi reprezentacije.

Srbija: Đuričić, Vidić, Ivanović, Subotić, Obradović, Milijaš, Petrović, Kuzmanović, Krasić, Jovanović, Žigić. Igrali su i Kačar, Tošić, Kolarov, Mrđa, Pantelić, Ninković.

Grčka: Sifakis, Vintra, Papastatopulos, Kirjakos, Spiropulos, karagunis, Kacuranis, Torosidis, Ninis, Samaras, Salpingidis. Priliku su dobili i Avram Papadopulos, Joanes Papadopulos, Marinos, Manijotis, Gekas.

Број коментара 137

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво