Nemanja Vidić: Zbogom i hvala vam!

Nemanja Vidić je objavio da je završio sa profesionalnim igranjem fudbala. Mančester junajted odao priznanje svom procentualno najuspešnijem igraču u istoriji.

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde (kratko i Spartaka iz Subotice), moskovskog Spartaka, Mančester junajteda i Intera odlučio je da okonča karijeru u 34. godini.

"Došlo je vreme da okačim kopačke", naveo je Vidić u izjavi koju je prosledio zvaničnom sajtu Mančester junajteda, kluba u kome je bio kapiten i u kojem je bez dileme doživeo najsvetlije trenutke. „Povrede koje sam imao prethodnih godina uradile su svoje."

„Zahvalio bih se svim igračima sa kojima sa igrao, svim trenerima i svima sa kojima sam radio. Rekao bih i veliko 'hvala vam' navijačima koji su me podržavali svih ovih godina."

Nemanja Vidić je za prvi tim Crvene zvezde debitovao 2000. godine. Prvi trofej (Kup) sa crveno-belima osvojio je 2002. godine, a 2004. godine osvojio je i duplu krunu. Vidić je za Crvenu zvezdu zabeležio 67 nastupa i postigao 12 golova.

Vidić je nakon Zvezde nosio dres Spartaka iz Moskve, Mančester junajteda i donedavno Intera, s kojim je raskinuo ugovor.

U dresu Mančester junajteda, u kojem je nosio kapitensku traku i u kojem se smatra jednom od legendi kluba (posvećeno mu je i nekoliko pesama), ostvario je najveće uspehe u karijeri – osvojio je pet titula u Premijer ligi, tri Liga kupa, Ligu šampiona 2008. godine, kao i Svetsko klupsko prvenstvo iste godine.

Mančester junajted je podsetio da je Vidić procentualno najuspešniji igrač u istoriji kluba. Vidić je, u konkurenciji fudbalera koji su odigrali više od 100 utakmica za Junajted, imao 68 odsto pobeda kada je bio u sastavu.

On je po tom kriterijumu ispred Dimitra Berbatova (67,79 odsto), Karlosa Teveza (67,68), Džonija Evansa (66,67) i bivšeg golmana Edvina van der Sara (66,54).

Njegov rekord mogu da ugroze, istina ne baš lako, sadašnji fudbaleri Junajteda Majkl Kerik (65) i Vejn Runi (63,91).

Vidić je za klub sa Old Traforda od januara 2006. do leta 2014. godine odigrao 300 utakmica, postigao 21 gol i postao jedan od najboljih defanzivaca sveta.

Dva puta je proglašen za najboljeg igrača Premijer lige u izboru kolega (2009. i 2011).

Za nacionalni tim, Vidić je zabeležio 56 nastupa.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије