Читај ми!

Posle Nemačke, može li Valjak da osvoji i Holandiju?

Nije presudna, barem ne u smislu da njen ishod rezultatski donosi ili uzima sve, ali je jako važna. Partizan neće u Alkmaru izboriti toliko željeno i toliko dugo čekano proleće u Evropi, ali bi pozitivnim rezultatom (i odgovarajućim ishodom meča u Augzburgu) svoju poziciju pred poslednji meč L grupe Lige Evrope učinio kudikamo povoljnijim.

Partizan je svoju prvu pobedu u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja posle šest godina ostvario u jednom zaista sjajnom meču u Beogradu, upravo protiv večerašnjeg rivala, na otvaranju takmičenja u Ligi Evrope. Bio je to meč koji je pokazao onu prvu, svakako lepšu stranu srpskog šampiona. Crno-beli su imali vrlo smislen posed, fudbaleri odličnu selekciju rešenja u završnoj trećini terena, u sredini su potpuno neutralisali neke vrlo opasne fudbalere rivala i, ono najređe ove sezone, poslednjoj liniji su bili taktički izrazito disciplinovani. Kada se sve to sabere i stavi na gomilu, trijumf Partizana je bio potpuno zaslužen, čak je verovatno morao da bude i ubedljiviji.

AZ Alkmar je od onda popunio ekipu, neki fudbaleri su "nadošli" i to je tim koji trenutno igra jako dobro u domaćem šampionatu. Suludo je govoriti o nekakvoj "holandskoj školi" svaki put kada se igra sa timom iz ove zemlje, jer, naprosto, ne igra svaki tim na isti način, ali određeni principi svima zajednički zaista postoje.

Tu, pre i iznad svega, se misli na tehničku dubinu tima. AZ je tim, a trener Jon van der Brom to svakako naglašava, sposoban da kroz kontrolu lopte stigne do željenog rezultata. Zbog toga će, ne samo najprobitačnije za tim Ljubinka Drulovića večeras, nego verovatno i jedino moguće biti da kontroliše prostor. Tako je to u fudbalu - dobijete jedno ili drugo.

Partizan je tako stigao do prve pobede u istoriji u Nemačkoj, kao i prve pobede u istoriji na gostovanju u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja. Podjednak stepen posvećenosti fudbalera sistemu i unapred pripremljenim zahtevima u igri biće neophodna i na AFAS stadionu u Alkmaru.

Dobra vest je da znamo da to ovaj tim Partizana može. Manje dobra vest je da to često, iz razloga koje je teško nazreti spolja, ne radi.

AZ Alkmar ima jednu pobedu do sada u takmičenju, i to protiv svakako najkvalitetnijeg tima, Atletik Bilbaoa. Baski jesu izašli u alternativnom sastavu, ali je pobeda protiv takvog protivnika svakako nešto što ukazuje na kvalitet tima.

Izostanak Marokanca Munira Al Hamduija je nešto na čemu bi navijača Partizana morali da budu zahvalni, ali je to ekipa koja i dalje ima nekoliko izvanrednih fudbalera. Prvi među njima je svakako Markus Henriksen, reprezentativac Norveške, koji najčešće igra kao srednji u navalnoj trojci u 4-2-3-1 sistemu.

Rajko Brežančić, nekada đak Partizana i fudbaler Čukaričkog, takođe bi trebalo da zauzme svoje mesto pored leve aut-linije.

Što se tiče Partizana, vratio se Andrija Živković, a deo tima, verovatno ne startnih jedanaest, biće konačno i Darko Brašanac. Iz povreda su konačno izašli i Abubakar Umaru i Marko Jevtović, ali je Partizan u Holandiju stigao samo sa jednim štoperom - Lazarom Ćirkovićem. Svi ostali su povređeni, pa će do nekadašnjeg fudbalera Rada da ide Ivan Bandalovski, koji je odigrao kvalitetno u pobedi nad Novim Pazarom u domaćem šampionatu.

Meć počinje u 19.00 časova i možete ga pratiti u direktnom prenosu na RTS-u. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво