Читај ми!

Elbasan, grad u crveno-crnom

Albanska policija okupirala je okolinu stadiona u Elbasanu, stvarajući barijeru prema dvadesetak hiljada navijača Albanije, koji od ranog jutra, u vašarskoj atmosferi, čekaju početak "utakmice veka", sudar reprezentacija Albanije i Srbije.

Festivalsko raspoloženje trajalo je neometano sve dok policija, oko 14 časova, nije naredila vlasnicima kafića da zatvore objekte i postavila metalnu ogradu i kordon na šetalištu koje vodi ka Elbasan areni.

Taj deo grada je celog dana bio ispunjen prodavcima suvenira, brze hrane, a nekoliko grupa ovoliko okupljanje Albanaca iz same Albanije, sa Kosova, iz Makedonije i dijaspore, iskoristilo je i za promociju političkih ideja, poput grupice dečaka i devojčica koji su razvili transparent tzv. Velike Albanije.

Politika koju su promovisali doprla je svega do nekolicine navijača, čiji je interes dosezao samo do slikanja ispred velikog transparenta.

Mnogo bučnije bilo je u kafićima s druge strane ulice, gde su članovi navijačkih grupa "Plisat" iz Prištine i "Crveno-crni" pevali navijačke pesme, povremeno palili baklje, bacili ukupno tri petarde i sve, naravno, dobro zalili pivom.

Navijača je bar dvostruko više od kapaciteta stadiona, pa će svi oni koji nemaju karte meč moći da gledaju na velikom ekranu, postavljenom otprilike kilometar od stadiona.

Uzimajući u vid način na koji su karte deljene, većina Albanaca smatra da će bučnije biti na trgu u Elbasanu nego na stadionu, jer su ulaznice dobili mahom funkcioneri ministarstava, provereni službenici, bivši fudbaleri i sponzori.

Iako će se na stadionu naći "strogo kontrolisana publika", Elbasan arena puna je pripadnika obezbeđenja i policajaca u civilu. Njihove kolege u uniformama, njih oko 2.000, raspoređene su ispred.

Tokom poslepodneva, policija je u jednom trenutku odlučila da pokaže mišiće navijačima, pa je vodeni top ispalio nekoliko "hitaca" vode, koja je pala desetak metara ispred okupljene mase. Istovremeno, iznad stadiona lebdeo je helikopter, dok je drugi kružio oko glavne ulice.

Posle spektakularne pokazne vežbe, policija je sklonila vodene topove, a helikopteri su se vratili u bazu, koja se nelazi tik iza stadiona.

Organizatori tvrde da se ne očekuju ozbiljniji problemi. Tokom dana nije zabeležen nijedan incicent vredan pomena.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи