Читај ми!

Umaru i Živković odveli Partizan do pobede

Partizan – AZ Alkmar 3:2 (2:1). Partizan je došao do pobede u prvom kolu Lige Evrope. Savladan je holandski AZ posle velike borbe. Partizan su do pobede odveli Umaru i Živković. U drugom kolu crno-beli gostuju u Augzburgu.

Fudbaleri Partizana su u Beogradu pobedili AZ Alkmar sa 3:2 u prvom kolu Grupe L Lige Evrope. Junak pobede bio je Abubakar Umaru, koji je dao golove u 11. i 40. minutu, a treći gol za crno-bele postigao je Andrija Živković u 89. minutu meča. Partizanu je ovo prva pobeda u grupnoj fazi Lige Evrope još od decembra 2009. godine, kada je pobedio Šahtjor sa 1:0.

Golove za Alkmar postigli su Jop van der Linden u 34. minutu i Markus Henriksen u trećem minutu nadoknade vremena.

Partizan je od 78. minuta imao igrača više, jer je Gus Huperts dobio drugi žuti karton. Meč je odigran pred oko 12.000 gledalaca.

Živković je u 10. minutu pokušao da iznenadi golmana Alkmara udarcem iz slobodnog udarca, ali je lopta završila u korneru. Udarac sa leve strane izveo je upravo Živković, dobro je centrirao, a Umaru je bio najbolji u skoku i glavom sa šest-sedam metara poslao loptu iza leđa Serhija Ročeta.

Partizan je u prvih 30 minuta meča uglavnom imao loptu u svom posedu, diktirao je tempo, dok AZ, s druge strane, nijednom nije pripretio Živku Živkoviću.

Nakon pola sata igre, AZ je krenuo odlučnije ka golu Partizana, pa je u 34. minutu uspeo ne samo da uputi prvi udarac ka golu, već i da izjednači na 1:1. Strelac je bio Jop van der Linden.

Tom Haje je izveo slobodan udarac, lopta je stigla do Markusa Henriksena na drugoj stativi koji je glavom poslao u peterac, a lopta je potom prošla pored cele odbrane Partizana i stigla do Van der Lindena, kome nije bilo teško da je sa dva metra pošalje u mrežu.

Partizan je do nove prednosti čekao samo šest minuta, a strelac je ponovo bio Umaru. Kamerunac je odlično ispratio akciju Živkovića, dočekao je centaršut Vulićevića i sa 12 metara lako savladao golmana Alkmara.

Na početku drugog poluvremena borba se vodila uglavnom na sredini terena, bez izglednih prilika. U 55. minutu crno-beli su krenuli u brzu akciju, Živković je povukao loptu sa sredine terena, ali je kasno dodao do Šaponjića, pa je dobra prilika za 3:1 propala.

U 62. minutu zapretili su i gosti iz Holandije, ali je šut Džefrija Haueleua sa pet metara zaustavio Živković, koji je bio na pravom mestu.

Vodila se velika borba na terenu, pa je u 78. minutu AZ ostao sa igračem manje na terenu, pošto je Gus Huperts zaradio drugi žuti karton.

Prvu pobedu Partizana u grupnoj fazi posle skoro šest godina potvrdio je Živković u 89. minutu. Saša Ilić, koji ušao u igru koji minut ranije, lepo je proigrao Živkovića, koji je izašao sam ispred golmana Alkmara i nije mu bilo teško da ga savlada.

Alkmar je u sudijskoj nadoknadi vremena, ipak, uspeo da smanji rezultat, a gol Partizana pogodio je Henriksen udarcem iz daljine.

U drugoj utakmici L grupe Atletik Bilbao je na domaćem terenu pobedio Augzburg sa 3:1.

Tabela: Atletik Bilbao i Partizan po 3 boda, AZ Alkmar i Augzburg 0.

U narednoj utakmici Partizan 1. oktobra gostuje u Augzburgu.

Tok meča:

22.56 - GOOOL! AZ smanjuje prednost crno-belih na 3:2. Drugi minut nadoknade vremena, lopta dolazi do Henriksena, koji sa oko 18 metara pronalazi nebranjeni deo mreže golmana Živkovića.

22.52 - GOOOOOOOL! Partizan vodi sa 3:1. Strelac Andrija Živković. Kontra crno-belih, Saša Ilić izbacuje Andriju Živkovića, koji sam izlazi ispred golmana i uspeva da ga matira.

22.41 - Partizanu je olakšan posao u finišu. Hupers dobija drugi žuti karton i napušta teren.

22.25 - Polukontra za protivnika, usledio je centaršut sa desne strane, Jevri šutira sa oko pet metara. Živković je na mestu i spasava gol.

22.08 - Počelo je drugo poluvreme.

21.52 - Poluvreme u Humskoj. Partizan - AZ Alkmar 2:1.

21.45 - GOOOOOOL! Partizan ponovo vodi - 2:1. Drugi gol Abubakara Umarua. Centaršut Vulićevića sa desne strane, lopta u šesnaestercu dolazi do Umarua, koji vara odbranu protivnika i postiže pogodak.

21.40 - GOOL! AZ stiže do izjednačenja, strelac je Van der Linden u 34. minutu. Slobodan udarac za AZ izveo je Haje, nabacuje loptu koja stiže do Jansena, lopta je u petercu, najbolje se snašao Linden i zatresa mrežu Partizana.

21.31 - Šansa za crno-bele. Slobodan udarac iskosa sa desne strane. Lopta kratko do Vulićevića, usledio je centaršut, skače Balažic i produžava do Šaponjića, koji makazicama loptu šalje preko gola.

21.21 - GOOOOOOL! Partizan vodi 1:0. Strelac Abubakar u 16. minutu. Korner sa desne strane izveo je Andrija Živković, najviši u skoku bio je Abubakar i glavom je loptu smestio u mrežu protivnika.

21.05 - Počeo je meč ...

20.45 - Evo i sastava timova: 

Partizan (4-3-3): Živko Živković, Vulićević, Leković, Balažic, Fabricio, Jevtović, Brašanac, Babović, Andrija Živković, Abubakar, Šaponjić.

AZ (4-2-3-1): 1 Ročet, 2 Johanson, 3 Guvelejev, 6 Brežančić, 14 Van der Linden, 8 Van Overem, 10 Henriksen, 17 Rijenstra, 20 Haj, 7 Huperts, 18 Jensen.

Prvo su bili sjajni. Pobeđivali su redom, igrali tečan i napadački fudbal. Postizali su mnogo golova, nisu primili nijedan. Prvi gol u sezoni Partizan je primio u finišu meča u Bukureštu. Crno-beli su nadigrali Steauu, a iz te dominacije je stigao i gol. Revanš je bio meč koji će Humska dugo pamtiti. Četiri gola u mreži mnogo bogatijeg prvaka Rumunije i prolazak u plej-of za ulazak u Ligu šampiona nakon čitavih pet godina.

Onda, barem u očima dela javnosti, svakako onog glasnijeg dela, više nisu bili tako sjajni. Nakon neshvatljive kolekcije individualnih grešaka, poraženi su u Novom Sadu. Nisu prošli BATE Borisov - zbog gola u gostima. I onda su poraženi u derbiju.

Zbog toga je duel između Partizana i AZ Alkmara, na otvaranju takmičenja u Ligi Evrope, toliko specifičan. Zbog konteksta u kome se igra. Šampion Srbije igra ne samo za prvu pobedu u grupnoj fazi takmičenja još od 2009. godine, protiv izuzetno jakog protivnika iz jedne izuzetno jake lige, već i za povratak mira u kući.

Dobar rezultat (postoje različite interpretacije šta on tačno znači) vratio bi samopouzdanje timu i u nastavku borbe za odbranu titule.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво