Читај ми!

Čika Vuji u čast, Vojvodina pregazila Sampdoriju!

Nestvarna noć Vojvodine u Torinu završena je sa četiri gola u mreži Sampdorije. Da, četiri gola! Izvanredna partija izabranika Zlatomira Zagorčića, jedna od najboljih partija jednog srpskog kluba u evropskim takmičenjima u protekle dve decenije, ovenčana je ubedljivom pobedom u meču u koji su ušli gotovo kao prežaljeni autsajderi.

Vujadin Boškov je jedan od najboljih trenera koje je Balkan ikada dao. Ugradio je sebe u mnoge slavne i velike evropske klubove (madridski Real je među njima), ali njegov lik nigde nije utkan i sveprožimajući kao u novosadskoj Vojvodini i italijanskoj Sampdoriji.

Zbog toga je ovaj meč trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope, još od žreba, bio na neki način proglašen derbijem Vujadina Boškova. E, pa u jednom takvom meču, čija simbolična vrednost je bila makar podjednako velika koliko i rezultatska, Vojvodina je zasijala. Zasijala je jako kao u najslavnijim godinama svoje istorije, kao u šampionskoj 1966. ili šampionskoj 1989. godini.

Pre manje od dve sedmice, Vojvodina je na svom „Karađorđu" u Superligi izgubila od Čukaričkog sa 4:0. Prošlog vikenda je morala da spasava remi u Surdulici protiv debitanta u elitnom srpskom rangu, ekipe Radnika. Ali večeras je na Olimpijskom stadionu u Torinu pokazala koliko ozbiljan fudbal može da igra.

Vojvodina je stekla prednost već na samom početku, kada je Ivanić posle odličnog duplog pasa sa Stanisavljevićem ostao sam pred golom Emilijana Vivijana i lako ga savladao.

Dva minuta kasnije gol je mogao da postigne i Stanisavljević, koji je prošle sezone igrao za Donji Srem iz Pećinaca, ekipu koja je ispala iz Superlige Srbije. Međutim, njegov udarac je odbranio Vivijano.

Vojvodina je narednih nekoliko minuta nastavila da preti, a Sampdorija je prvu izglednu priliku imala u 23. minutu, kada je Lukas Fernando šutirao malo pored gola iz slobodnog udarca.

Novu odličnu šansu za Vojvodinu imao je Stanisavljević u 31. minutu, kada je posle šuta desnom nogom pogodio prečku.

Sampdorija je bila opasnija do poluvremena, ali nije uspela da ozbiljnije ugrozi gol iskusnog Srđana Žakule.

Već na samom početku drugog poluvremena razgoropađeni gosti su došli do drugog gola. Posle lopte u prazan prostor, Ožegović je izašao sam ispred Vivijana, ali mu je italijanski golman odbranio šut. Ipak, lopta se odbila do Stanisavljevića, koji ju je ćušnuo u prazan gol.

Sampdorija je imala odličnu priliku da u 56. minutu prepolovi zaostatak, ali je Žakula odlično odbranio šut Roberta Sorijana.

Minut nakon toga, Vojvodina je postigla i treći pogodak, nakon čega su usledili prvi zvižduci navijača domaćeg tima, pre svih kapitenu Anđelu Palombu, koga je trener Valter Zenga nakon tog gola izveo iz igre. Bio je to sjajan gol nekadašnjeg omladinskog reprezentativca Srbije i novajlije u timu Vojvodine, Ognjena Ožegovića.

Vojvodina je pet minuta pre kraja susreta imala veliku šansu za još jedan gol, kada je Stanisavljević prošao po levoj strani, ali i oklevao prilikom dodavanja Ožegoviću, pa je Vasko Ređini omeo napadača srpskog kluba da bolje šutira.

Posle šanse Ožegovića, Vojvodina je nastavila da kontranapadima ugrožava Sampdoriju, a u 90. minutu je veliku priliku imao i Aleksandar Paločević, čiji je šut sa 20 metara odbranio golman domaćih.

Već u narednom minutu usledio je novi sjajan potez Ožegovića, koji je posle prodora šutirao sa desetak metara u dalji ugao Vivijana i pogodio za velikih, ogromnih, nestvarnih 4:0.

Navijači Sampdorije, kojih je na Olimpijskom stadionu u Torinu bilo oko četiri hiljade, istakli su transparent sa natpisom "Hvala, čika Vujo" i zastavama kluba i SFRJ, u počast legendi italijanskog i srpskog kluba Vujadinu Boškovu, koji je preminuo prošle godine.

Nakon meča, isti ti navijači su održali bukvicu svojim zbunjenim fudbalerima. Valter Zenga, koji je kao vrlo uspešan trener Zvezde takođe poražen od Vojvodine, pokušao je da prisvoji krivicu pred „ultrasima", ali jasno je da nije uspeo da smiri bes tifoza.

Utakmici je prisustvovalo i oko 200 navijača Vojvodine, koji su autobusima doputovali u Torino.

Revanš meč, na sasvim izvesno krcatom stadionu u Novom Sadu, igraće se narednog četvrtka.

Zagorčić: Radovanje traje pet minuta!

Trener Vojvodine Zlatomir Zagorčić rekao je da njegova ekipa ne sme da se opušta posle ove pobede. Štaviše, naglasio je da igrači "imaju pet minuta" da se raduju.

"Momci su odigrali fantastično, borili se, nadigrali protivnika. Na pravom su putu. Ispunjen sam emocijama, mnogo mi je drago zbog rezultata i uspeha, ali nema opuštanja, moramo da budemo spremni i svesni da nas čeka revanš", rekao je Zagorčić.

Zenga: Ovaj poraz može da bude pozitivan

Trener Sampdorije Valter Zenga rekao je da je njegova ekipa doživela težak poraz od Vojvodine, ali je dodao i takav poraz može pozitivno da utiče na ekipu.

"Bilo je jako teško. Ovo može da bude pozitivno za nas, trebalo bi da razmislimo o ovome. Poraz jeste težak, ali jedva čekam revanš u Novom Sadu", rekao je Zenga.

Zenga je rekao da su njegovoj ekipi potrebna pojačanja, ali da stanje u ekipi nije izgovor poraza od Vojvodine.

"Imali smo mnogo problema, ali nema izgovora. Moramo da razmišljamo i o pojačanjima, ali o tome treba klub da vodi računa. Ja kao trener ne želm da pričam o tome, nije fer", rekao je Zenga.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво