Читај ми!

Putin: Blater zaslužuje Nobela za vođenje Fife

Odlazeći predsednik Svetske fudbalske federacije Sep Blater zaslužuje Nobelovu nagradu za svoje rukovođenje ovom organizacijom, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu za švajcarski RTS.

U subotu je Blater na sastanku sa Putinom u Sankt Petersburgu rekao kako je FIFA (trenutno suočena sa velikim korupcionaškim skadalom), donela rezoluciju kojom se pruža puna podrška organizovanju Svetskog kupa u fudbalu 2018. godine u Rusiji, prenosi Rojters.

"Svi znamo kakva se situacija trenutno razvija oko g. Blatera. Ne želim da idem u detalje, ali ne verujem ni reč o njegovoj ličnoj umešanosti u korupciju", istakao je Putin.

"Mislim da ljudi kao što je g. Blater, ili šefovi velikih međunarodnih sportskih federacija, ili Olimpijskih igara zaslužuju posebno priznanje. Ako iko zaslužuje Nobelovu nagradu, to su ti ljudi", smatra Putin.

Blater je najavio da će napustiti svoj položaj zbog korupcionaškog skandala koji istražuju američki, švajcarski kao i pravosudni organi nekih drugih zemalja, što je FIFU bacilo u najveću krizu u njenoj 111-godišnjoj istoriji.

Protiv nekih zvaničnika te organizacije su podignute optužnice, ali ne i protiv samog Blatera, koji i poriče bilo kakvo svoje protivzakonito delovanje.

Ovaj skandal je bacio senku na predstojeće Svetske kupove u fudbalu - 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru. ali ruski zvaničnici odbacuju svaku mogućnost da bi njihova zemlja mogla biti lišena organizacije tog takmičenja.

Kada je skandal buknuo u maju, Putin je oštro kritikovao istragu američkih organa o poslovanju FIFA, ističući kako to nije u jurisdikciji SAD.

U intervjuu ruski predsenik je kritiku proširio i na Britaniju, navodeći kako je ta zemlja, uz SAD, bila zainteresovana za organizaciju Svetskog kupa u fudbalu 2018. i 2022. godine. Putin se zapitao da nije možda borba protiv korupcije "nastavak kandidature za 2018. i 2022.".

Ekonomska kriza je dovela do izvesnog usporavajna ruskih priprema za Svetski kup 2018, ali Putin i zvaničnici FIFA ističu kako se time ne dovodi u pitanje ruska sposobnost da organizuje ovo takmičenje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво