Kako je fudbal spasao život jednom dečaku

Sporting iz Lisabona je doveo novog fudbalera. U pitanju je 17-godišnji Indonežanin Martunis, koji će igrati za omladince portugalskog velikana. Ova vest sama po sebi nije spektakularna. Ali je spektakularna, gotovo filmska, životna priča ovog dečaka.

Kao osmogodišnjak, Martunis je pronađen živ na plaži, pune tri sedmice nakon što je džinovski cunami u decembru 2004. godine pogodio i devastirao provinciju Aćeh u jednoj od najnaseljenih država sveta.

Ovaj cunami je ubio preko 200.000 ljudi u 14 zemalja koje izlaze na Indijski okean. Aćeh je jedno od područja koje su najgore pogođeni, jer je više 0d 150.000 preminulo. Među njima su bili i Martunisova majka i dve sestre.

On sam je preživeo jer je jeo konzerviranu hranu koju je izbacilo more. Na kraju su ga konačno pronašli britanski novinari koji su izveštavali o nesreći.

Mališan je tada došao do naslovnih strana i u portugalskoj štampi jer je, u trenutku kada je pronađen, na sebi nosi dres Ruija Košte sa brojem deset iz nacionalnog tima ove zemlje.

"Nisam se plašio uopšte. Želeo sam da ostanem živ kako bih video svoju porodicu. Želeo sam da ostanem živ kako bih postao fudbaler", rekao je Martunis neposredno nakon što je pronađen.

Priča je osvojila mnoge širom sveta i, naravno, Portugala. Stigla je i do Kristijana Ronalda. Tada zvezda Mančester junajteda platio je obnovu kuću u kojoj je Martunis odrastao. Ronaldo se čak i sastao sa Martunisom nekoliko puta, poslednji put 2013. godine.

Godinu dana nakon cunamija, Martunis je upoznao i članove portugalske reprezentacije, kada je rekao da bi voleo da igra za nacionalni tim baš ove zemlje.

Možda mu se ovaj san i ispuni, s obzirom da će igrati u Sportingu, za selekciju do 19 godina.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво