Читај ми!

Novi Zeland, Bog te video - Srbija je prvak sveta u fudbalu!

Omladinci Srbije su na krovu sveta! Reprezentacija Srbije osvojila je 1. mesto na Svetskom prvenstvu za fudbalere do 20 godina pošto je u Oklendu savladala Brazil posle produžetaka sa 2:1. Do najvećeg uspeha u istoriji srpskog fudbala mladu reprezentaciju golovima su doveli Staniša Mandić u 70. i Nemanja Maksimović u 118. minutu. Mali je osvojio 3. mesto pošto je savladao Senegal sa 3:1. Reprizu meča možete pogledati u 21 čas na našem Prvom programu.

Posle uvodnog ispitivanja snaga, fudbaleri Brazila su preuzeli inicijativu, imali su više loptu u svom posedu i bili su opasniji rival na terenu. U prvih 25 minuta meča Brazil je stvorio tri dobre prilike, ali se u tim momentima istakao kapiten Srbije, golman Predrag Rajković.

Brazil je prvi put zapretio u 10. minutu. Posle slobodnog udarca sa desne strane loptu iz šesnaesterca Srbije izbacio je Miloš Veljković, ona pala pravo na nogu Žeanu Karlosu, koji je šutirao iz prve sa ivice kaznenog prostora, ali je Rajković odlično intervenisao.

Samo desetak minuta kasnije Gabarijel Žesus je prošao po desnoj strani, prevario je dva odbrambena igrača Srbije, ali se Rajković ponovo dobro postavio. U 26. minutu, posle akcije izabranika Veljka Paunovića, usledio je prodor Žoaa Pedra koji je pretrčao 70-80 metara i ušao u kazneni prostor, ali se spetljao pa je intervenisala odbrana Srbije.

Tek u poslednjih desetak minuta prvog poluvremena Srbija se oslobodila pritiska i stvorila dve šanse. Prvi udarac u okvir gola Srbija je uputila u 34. minutu kada je Milan Gajić dobro šutirao sa tridesetak metara, ali je golman Brazila bio na mestu.

Sergej Milinković-Savić je u 42. minutu poslao sjajnu loptu do Ivana Šaponjića koji je izašao sam pred gol Brazilaca, ali je otišao suviše iskosa i nije mogao ozbiljnije da ugrozi golmana Žeana.

Najbolju priliku za pogodak Srbija je propustila u poslednjim sekundama prvog dela igre. Živković je izveo korner sa desne strane, gađao je drugu stativu na kojoj je bio Srđan Babić, on je poslao do Milinković-Savića, ali je njegov udarac sa peterca zaustavio golman Brazila.

Drugi deo meča bolje je otvorio Brazil, koji je već u 49. minutu imao sjajnu priliku za gol. Posle velike gužve u šesnaestercu Nemanja Antonov je uspeo da izbaci loptu, koja je stigla do Danila, ali je kapiten Brazila šutirao preko gola.

U 60. minutu dobar napad Živkovića i Gajića završio je udarcem fudbalera OFK Baograda, ali je Žean bio dobro postavljen.

Izabranici Veljka Paunovića su u 70. minutu izveli odličan napad, koji je krunisan golom Staniša Mandić. Živković je prošao po desnoj strani, dodao je loptu do Maksimovića, a on je upitio centaršut na drugu stativu gde je bio Mandić ostao sam i lako je prosledio u mrežu Brazilaca.

Radost Srbije je, nažalost, kratko trajala jer je Andreas Pereira samo tri minuta kasnije matirao Rajkovića. Pereira je sve sam uradio, a dosta su mu pomogli i fudbaleri Srbije kojima je u tim trenicima očigledno pala koncenntracija. Prošao je Pereira po levoj strani, prevario čak četvoricu igrača Srbije, šutirao, Rajković je zakačio loptu, ali nije uspeo da je zaustavi, pa je na semaforu pisalo 1:1.

Od gola Srbije Brazilci su preuzeli inicijativu, diktirali su tempo, bili opasniji, a mogli su i da reše meč u 91. minutu. Babić je na 20 metara od gola napravio prekršaj i poklonio slobodan udarac Brazilu, koji je dobro izveo Pereira, ali je Rajković na golu bio još bolji.

Promene rezultata do kraja utakmice nije bilo, pa se otišlo u produžetke - četvrte uzastopne Srbiji na ovom šampionatu.

U prvom produžetku najveće uzbuđenje viđenjo je u 105. minutu. Brazil je krenuo u napad sa dva igrača, činilo se da neće biti mnogo opasno, ali su se na kraju igrači Srbije, posle velike gužve u šesnaestercu, jedva odbranili.

Maksimović je u 109. minutu odlično šutirao sa 16 metara, ali je lopta prošla malo iznad prečke. Nakon toga je probao i Babić, na drugoj strani je dobrim udarcem uzvratio Žoao Pedro, ali rezultat se nije menjao.

Kada je izgledalo da će pobednik biti rešen posle penala Srbija je dva minuta pre isteka drugog produžetka postigla gol. Stefan Ilić je lepo prigrao Živkovića, on je poslo da Maksimovića koji je poslao loptu u mrežu za 2:1 i veliko slavlje Srbije.

Ovako je protekao meč u Oklendu:

09.28 - Kraj, Srbija je šampion sveta!!!! Srbija - Brazil 2:1.

09.24 - GOOOL! Srbija golom Maksimovića vodi sa 2:1! Fantastična asisstencija Živkovića! Samo dva minuta deli nas od titule prvaka sveta!

09.18 - Rajković brani dalekometni šut Žoaoa Pedra. Smenjuju se nadadi i sa jedne i sa druge strane.

09.15  - Fantastičan šut Maksimovića u 110. minutu završava pored gola, Brazil je imao sreće u ovom napadu naše reprezentacije.

09.10 - Velika prilika za Brazil u samom finišu prvog produžetka, na sreću po našu selekciju bez gola. Sledi drugi produžetak.

08.49 - Selektor Paunović pravi i poslednju izmenu na meču, Ilić menja Šaponjića.

08.55 - Počeo prvi produžetak.

08.50 - Završeno je i drugo poluvreme. Reprezentacije Srbije i Brazila igraće produžetke u finalnoj utakmici pošto je posle 90 minuta utakmica završena rezultatom 1:1 (0:0).

08.47 - Brazil je zaustavnom vremenu mogao da dođe do pobede ali fantastični Rajković brani sjajan šut iz slobodnog udarca.

08.35 - Još jedan odličan udarac Brazila, i još jednom brani Rajković.

08.29 - GOOOL! Samo tri minuta kasnije Pereira sjajnim solo prodorom kroz trojicu naših igrača postiže pogodak za izjednačenje 1:1. Slaba reakcija naše odbrane koja kao da je još bila pod utiskom zbog postignutog gola.

08.26 - GOOOL! Srbija vodi sa 1:0 od 70. minuta golom Staniše Mandića! Sjajna reakcija našeg napadača koji na odličan centaršut matira Brazilskog golmana.

08.16 - Fantastična akcija naših igrača u 60. minutu, Gajićev šut brani Žan. 

08.04 - Možda i najopasniji napad Brazila na utakmici u 49. minutu, na sreću Danilo šutira preko prečke.

08.00 - Počelo i drugo poluvreme na stadionu u Oklendu.

07.45 - Kraj prvog poluvremena, Srbija - Brazil 0:0. Imali smo sjajnu priliku u samoj završnici meča preko Babića i Sergeja-Milinkovića Savića koji glavom sa nekoliko metara ne uspeva da postigne pogodak. Reprezentacija Srbije je u poslednjoj trećini poluvremena uspela da se solobodi pritiska i počela da ozbiljnije napada protivnika.

07.34 - Prvi udarac za Srbiju u okvir gola, "bomba" Gajića sa preko 30 metara, ipak, golman Brazila na mestu. 

07.30 - Andrija Živković u 30. minutu iz slobodnog udarca sa oko 25 metara šutira visoko preko gola.

07.25 - Nova opasnost po naš gol, na sreću Žoao Pedro šutira pored stative.

07.20 - Novi opasan napad Brazila, udarac Gabrijela Žesusa sa desne strane ponovo brani fantastični Rajković. Veliki pritisak Brazilaca u ovim trenucima meča.

07.09 - Velika prilika za Brazil u 10. minutu. Na odličan šut Žana Karlosa fantastično reaguje kapiten Predrag Rajković koji zaustavlja njegov šut u okvir gola. 

07.02 - Orlići već na startu zapretili preko Mandića i Šaponjića ...

07.00 - Sudija označio početak meča, početni udarac izveo Brazil.

06.53 - Sve je spremno za početak velikog finala Prvenstva sveta za omladince. Na stadionu u Oklendu intonirane himne Brazila i Srbije. Oko 25 000 navijača na stadionu.

06.35 - Poznate su i postave Srbije i Brazila. Male promene u oba tima u odnosu na prethodne mečeve.

06.30 - Reprezentacija Malija osvojila je 3. mesto na Svetskom prvenstvu za fudbalere do 20 godina pošto je jutros u Oklendu savladala Senegal sa 3:1.

Број коментара 80

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво