Blater optužuje SAD za zaveru

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije Sep Blater oštro je kritikovao američkog federalnog državnog tužioca Loretu Linč, koja je naložila hapšenje visokih funkcionera Fife zbog sumnje na korupciju i pranje novca.

Dan nakon što je, uprkos nezapamćenom skandalu, peti put izabran za predsednika Fife, Blater je za švajcarsku televiziju rekao "da nešto mnogo smrdi" u odluci da se dva dana pre izbora hapse vodeći ljudi Svetske kuće fudbala.

Švajcarska policija je, po nalogu američkih vlasti, uhapsila sedmoricu funkcionera Fife, među kojima su dva potpredsednika i jedan član Izvršnog komiteta.
 
Linčova je posle hapšenja rekla da su osumnjičeni "uveli korupciju u svetski fudbal da bi ostvarili svoje interese i obogatili se".
 
"Šokiran sam tom izjavom. Kao predsednik, nikada ne bih dao takvu ijzavu o nekoj drugoj organizaciji bez nepobitnih saznanja i dokaza", rekao je Blater.
 
Prema njegovom mišljenju, i američko Ministarstvo pravde je otišlo predaleko u svojim akcijama, koje su prouzrokovale da se na Međunarodnu fudbalsku federaciju sruči bujica osuda.
 
"Uz sve poštovanje američkog pravosudnog sistema i novog ministra pravde, moram da kažem da su Amerikanci svoje državljane, za koje sumnjaju da su umešani u finansijski kriminal, morali da uhapse u SAD, a ne u Ciruhu, dva dana pre Kongresa Fife", rekao je Blater.

On je otišao i korak dalje, pa je sugerisao da bi čitava akcija možda mogla da ima i političke motive.
 
"Moj protivkandidat je bio jordanski princ Ali bin el Husein, a poznato je da su Sjedinjene Američke Države najveći sponzor Jordana", istakao je Blater.
 
Predsednik Fife je ponovio da se sve ovo najverovatnije ne bi desilo da su organizaciju svetskih prvenstava 2018. i 2022. godine dobili Engleska i SAD.
 
"Amerikanci su se kandidovali za organizaciju Svetskog kupa 2022, a Englezi su želeli da budu domaćini 2018, ali su i jedni i drugi izgubili, pa sada imamo pritisak engleskih medija i američkih pravosudnih organa", kazao je Blater.
 
U opširnom intervjuu on je istakao i da čelnicima Evropske fudbalske unije neće zaboraviti ponašanje uoči izbora i insistiranje da povuče kandidaturu.
 
"Najviše me je iznenadila mržnja, ne samo jednog čoveka u Uefi, već u čitavoj organizaciji koja ne može da prihvati činjenicu da sam ja predsednik Fife od 1998. godine", rekao je Blater.
 
"Mogu svakome da oprostim, ali im neću zaboraviti. Mi ne možemo bez Uefe, ali ni Uefa ne može da živi bez nas", zaključio je Blater.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво