Читај ми!

Blater ostao na čelu Fife, El Husein se povukao iz trke!

Sep Blater i u narednom periodu će biti prvi čovek Fife. Protivkandidat Princ Ali bin el Husein povukao se iz trke posle prve runde glasanja. "Obećavam da ću svom nasledniku predati jaču Fifu", poručio je Blater.

Predsednik Svetske fudbalske federacije Sep Blater ponovo je izabran za prvog čoveka te organizacije na 65. Kongresu Fife u Cirihu.

Njemu će ovo biti peti uzastopni četvorogodišnji mandat na čelu Fife.

Blater je u prvom krugu izbora za prvog čoveka Fife dobio 133 glasa, od 206 važećih listića, dok je njegov protivkandidat, jordanski princ Ali bin el Husein, dobio 73 glasa.

Za pobedu već u prvom krugu Blateru je nedostajalo sedam glasova, pa je pobednik izbora trebalo da bude rešen nakon drugog kruga glasanja. Međutim, neposredno pre početka drugog kruga, Ali bin el Husein se povukao iz trke.

Blater: Vratićemo brod na obalu

Nakon reizbora za prvog čoveka Fife, Sep Blater je rekao da nije savršen, ali je obećao da će svom nasledniku ostaviti jaku organizaciju.

Pre svega, želeo bih da odam priznanje princu Aliju, jer je bio pravi konkurent i ostvario je veoma dobar rezultat. On je mogao da kaže: "Ne, idemo dalje, možda bih dobio više glasova". Hvala vam što ste mi dali priliku da u naredne četiri godine vodim ovaj brod koji se zove Fifa. Vratićemo taj brod na obalu, rekao je Blater posle pobede na izborima.

Blater je istakao da Fifa ima organizacione probleme i da joj je potrebno više žena.

Imamo organizacione probleme. Moramo da imamo više žena, moramo da uradimo više i u organizaciji takmičenja, neću dirati Svetsko prvenstvo, jer je previše važno... Moramo dovesti Fifu tamo gde ona treba da bude i obećavam da ću svom nasledniku predati jaču Fifu... Moje godine nisu problem. Nisam savršen, niko nije, ali ćemo uraditi dobar posao zajedno. Hvala vam na poverenju, zaključio je Blater.

Jordanski princ Ali bin el Husein se neposredno pre povlačenja iz predsedničke trke obratio delegatima.

Bilo je ovo divno putovanje. Želim da se zahvalim svima koji su bili dovoljno hrabri da me podrže, ali ja se povlačim iz trke. Želim vam sve najbolje u budućnosti, rekao je El Husein.

Fifu je u poslednja tri dana pogodio veliki korupcijski skandal. Sedmorica zvaničnika Fife uhapšena su u sredu pod optužbom za korupciju, na zahtev američkih vlasti za izručenje, što je najveći skandal u 111 godina dugoj istoriji svetske kuće fudbala, a Blater je uveren da tih problema ne bi bilo da Rusija i Katar nisu dobili organizaciju Mundijala 2018, odnosno 2022. godine.

Spreman sam da prihvatim tezu da je predsednik Fife odgovoran za sve, ali bih voleo da podelim tu odgovornost. Ne mogu da nadzirem sve u fudbalu. Imamo 209 članica i hiljade učesnika. Nije cela organizacija kriva za poslednji skandal već je krivica individualna, rekao je Blater.

Na čelu Fife od 1998. godine

Švajcarac je 1998. godine prvi put izabran za predsednika Fife kada je nasledio Žoaoa Avelanža. Tada je pobedio bivšeg predsednika Uefe Lenarta Johansona. Drugi mandat Blater je dobio 2002. godine, kada je dobio više glasova od predsednika Afričke fudbalske konfederacije (CAF) Ise Hajatua, a treći 2007. godine, kada nije imao protivkandidata.

Švajcarac je 2011. godine četvrti put izabran za predsednika Fife i ni tada nije imao protivkandidata, pošto se predsednik AFC Muhamed bin Hamam povukao iz trke, posle suspenzije koju je dobio zbog sumnje da je umešan u korupciju.

Bi-Bi-Si je preneo da će Evropska fudbalska unija (Uefa) tražiti da se održi vanredni kongres Fife, a ako se 20 odsto članica složi, taj sastanak mora da se organizuje u roku od tri meseca.

Predsednik Evropske fudbalske unije Mišel Platini pozvao je Blatera da se povuče iz izborne trke, što je aktuelni predsednik odbio.

Ovako je protekao dan u Cirihu:

19.20 - Princ Ali bin el Husein povukao se iz izborne trke, tako da je Sep Blater osvojio i peti mandat na čelu Međunarodne fudbalske federacije! 

19.10 - Drugi krug glasanja je u toku. 

19.05 - Blater je dobio 133 glasa, Princ Ali bin el Husein 73. Pošto Blater nema dve trećine glasova, na redu je drugi krug glasanja. U drugom krugu glasanja potrebno je da pobednik dobije prostu većinu glasova.

18.40 - Završeno je glasanje, sada će se prebrojavati glasovi.

17.19 - Glasali predstavnici Bosne i Hercegovine, Bocvane i Brazila... 

17.00 - U Cirihu počelo glasanje za predsednika Fife. Sep Blater, uprkos skandalima proteklih dana, i dalje važi za glavnog favorita za ostanak na funkciji. 

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво