Fudbal bira, Blater ili princ Ali?

Predsednik Svetske fudbalske federacije Jozef Sep Blater traži novi mandat na toj funkciji, uprkos enormnom skandalu koji potresa najvažniju sportsku, i jednu od najvažniji svetskih organizacija uopšte.

Švajcarske vlasti su u sredu na zahtev SAD uhapsile sedmoricu čelnika Fife u sklopu istrage o korupciji, što je najveći skandal u 111-godišnjoj istoriji svetske kuće fudbala. Izbori za predsednika Fifa održavaju se danas, a 209 članica te organizacije biraće između aktuelnog predsednika Sepa Blatera, koji je na čelu 17 godina i traži peti mandat, i jordanskog princa Alija bin al Huseina.

Šest federacija će glasati na današnjim izborima. Afrika (KAF) ima 56 glasova, Evropa (Uefa) 53, Azija (AFK) 46, Severna i Centralna Amerika (KONKAKAF) 35, Okeanija 11 i Južna Amerika (KONMEBOL) 10 glasova.

Pre početka glasanja kandidati će imati priliku da razgovaraju sa članicama Fife ukupno 15 minuta. Predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini zatražio je od Blatera da napusti funkciju i upozorio da bi evropske federacije mogle da razmatraju mogućnost bojkota Svetskog prvenstva, ako se ne promeni predsednik Fife.

Bi-Bi-Si je preneo da će u slučaju Blaterove pobede Uefa tražiti da se održi vanredni kongres Fife, a ako se 20 odsto članica složi, taj sastanak mora da se organizuje u roku od tri meseca.

Blater je 1998. godine prvi put izabran za predsednika Fife kada je nasledio Brazilca Žoaa Avelanža. Tada je pobedio bivšeg predsednika Uefe Lenarta Johansona. Drugi mandat Blater je dobio 2002. godine kada je dobio više glasova od predsednika KAF Ise Hajatua, a treći 2007. godine kada nije imao protivkandidata.

Švajcarac je 2011. godine četvrti put izabran za predsednika Fife i ni tada nije imao protivkandidata, pošto se predsednik AFK Mohamed bin Hamam povukao iz trke, posle suspenzije koju je dobio zbog sumnje da je umešan u korupciju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи