Blater odbio da se povuče, Uefa ne bojkotuje!

Sep Blater je odbio da se povuče sa mesta predsednika Fife, nakon što je to od njega zatražio vodeći čovek Uefe Mišel Platini. Uefa, ipak, neće bojkotovati kongres Svetske fudbalske federacije.

Blater, koji ima 79 godina i koji pokušava da se izbori za svoj peti mandat na mestu predsednika najmoćnije i najvažnije sportske (i ne samo sportske) organizacije na svetu, održao je hitan sastanak sa ključnim Fifinim čelnicima. Nakon toga se sastao nasamo sa Platinijem, a tokom ovog razgovora u četiri oka zamoljen je da se povuče. On je to odbio.

Blater će se na izborima, koji se održavaju u petak, suočiti sa jordanskim princom Ali Bin el Huseinom.

Brojne su uticajne fudbalske ličnosti koje zahtevaju da se glasanje odloži, nakon što je sedam Fifinih zvaničnika uhapšeno u Cirihu u sredu.

Postoje i oni, kao sve glasniji Greg Dajk, predsednik engleskog FA, koji smatra da bi izbore trebalo održati, jer se uzdaju da će princ Ali konačno pobediti vremešnog Švajcarca.

Evropska fudbalska unija saopštila je da ipak neće bojkotovati kongres Svetske fudbalske federacije.

Izvršni direktor Fudbalskog saveza Irske Džon Delani izjavio je da je Uefa samo nekoliko sati pre početka kongresa povukla pretnju bojkotom.

Delani je rekao i da će potpredsednik Engleskog fudbalskog saveza Dejvid Gil odbiti mesto u Izvršnom komitetu Fife, ako dosadašnji predsednik Sep Blater u petak bude reizabran. Protivkandidat Švajcarcu na izborima biće jordanski princ Ali Bin el Husein.

Gil je trebalo da zameni Džima Bojsa na poziciji potpredsednika Fife, koje, po pravilu, pripada Britancima.

Uefa je ocenila da je skandal teško narušio ugled fudbala.

Međutim, azijski i afrički fudbalski čelnici traže nedvosmisleno održavanje izbora, dakle nisu saglasni ni sa odlaganjem, a čak su i ponovili svoju podršku Blateru.

Nekoliko sponzora Svetske fudbalske federacije i predstojećeg Svetskog prvenstva saopštilo je da prati razvoj događaja u toj organizaciji i da razmatraju da povuku sponzorstva.

"Koka-kola", "Adidas", "Kia motors" i "Viza" saglasni su u oceni da je "korupcija nešto što veoma narušava ugled Fife i Svetskog prvenstva".

Najoštrija u svom saopštenju bila je "Viza", koja je izrazila očekivanje da će Fifa preduzeti brze i hitne korake u rešavanju problema.

"Ukoliko Fifa ne krene u obnovu kulture fudbala sa jakim etičkim praksama, mi ćemo preispitati naše sponzorstvo", navodi se u saopštenju te kompanije.

Fifa se nalazi u krizi u kakvoj nije bila u svojoj 111 godina dugoj istoriji. Vlasti Sjedinjenih Američkih Država optužile su 14 osoba, a uhapsile sedam zvaničnika Fife zbog mita, reketiranja i pranja novca. Među njima je bio i aktuelni potpredsednik Fife Džefri Veb.

U potpuno zasebnom slučaju, švajcarski organi pokrenuli su istragu koja se tiče procesa koji je odredio domaćinstva Mundijala 2018. i 2022. godine.

Otkada je podignuta optužnica protiv čelnika Fife, Blater se nije pojavio u javnosti, iako je imao nekoliko zakazanih pojavljivanja. Istina, obratio se javnosti putem saopštenja.

Interese Rusije, koja je dobila spornu organizaciju narednog Svetskog prvenstva, zastupa i predsednik Vladimir Putin.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво