Putin: Hoće da nam oduzmu Mundijal

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da se Međunarodna fudbalska federacija, na čelu sa predsednikom Jozefom Sepom Blaterom, nalazi pod velikim pritiskom kako bi oduzela Rusiji organizaciju Svetskog prvenstva 2018. godine.

"Kao što svi znamo, Fifa bira novog predsednika u petak i Blater ima velike šanse da bude reizabran. Poznato je da je Švajcarac pod velikim pritiskom, koji za cilj ima da se oduzme Rusiji organizacija prvenstva sveta. Znamo njegovu poziciju, ali između Rusije i Fife ne postoje posebni odnosi", rekao je Putin, prenosi agencija Tas.

Putin ističe da sport i politika moraju da ostanu odvojeni.

"Trebalo bi da sport ima pozitivne efekte na politiku i da služi kao dijalog za pomirenje. Verujem da je to ispravan stav", zaključio je Putin.

On je dodao kako „ovo nema nikakve veze sa njima (Sjedinjenim Američkim Državama)".

„Ovo je još jedan očigledan pokušaj SAD da proširi svoju jurisdikciju na druge države", zaključio je ruski predsednik.

Putin je, praktično, doveo u pitanje pravo Vašingtona da traži ekstradiciju zvaničnika Fife, pozivajući se na pravo Edvarda Snoudena i osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža da se od američkog tužilaštva kriju u inostranstvu.

"Nažalost, naši američki partneri koriste takve metode da postignu svoje sebične ciljeve i da nelegalno gone ljude. Ne odbacujem mogućnost da se isto to dešava i u slučaju Fife", naveo je Putin.

Švajcarska policija je, po zahtevu za izručenje koje su izdale američke vlasti, uhapsila nekoliko vrlo visokih zvaničnika Međunarodne fudbalske federacije. Uglavnom je reč o funkcionerima iz KONKAKAF-a i KONMEBOL-a.

U zasebnoj istrazi, koje su pokrenuli švajcarski organi, ispituje se proces kojim je odlučeno da domaćini svetskih prvenstava 2018. i 2022. godine budu Rusija i Katar.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи