Fifa u krizi kakva do sada nije zabeležena!

Međunarodna fudbalska federacija ima problema kakve nije imala u svojoj 111 godina dugoj istoriji. Klupko (ogromno klupko) korupcije i svakojakih drugih mahinacija i nepodopština konačno je počelo da se odmotava. Sve je počelo hapšenjima visokoh funkcionera koje više priliči gangsterskim filmovima - u zoru, u luksuznom hotelu u Cirihu...


Fifu potresa veliki skandal, ali je ovaj – a ovo nije moguće dovoljno naglasiti – znatno veći nego svi raniji. Pokrenute su dve kriminalne istrage zbog korupcije u globalnom fudbalskom vladajućem telu, a sedam visokih funkcionera uhapšeno je u ranu zoru u Cirihu, po optužbi Sjedinjenih Američkih Država.

Odvojeno od toga, švajcarski tužioci pokrenuli su slučaj kojim će istražiti proces dodeljivanja domaćinstava Svetskih prvenstava 2018. i 2022. godine, koji su dobili Rusija i Katar.

Bez obzira na sve, Fifa planira da održi predsedničke izbore po planu, dakle u petak.

Policija je u Cirihu izvela akciju hapšenja rano jutros, a optužbe koje dolaze iz SAD uključuju pranje novca, reketiranje i prevare. Predstavnici sportskih medija i firmi za promociju sporta navodno su bili uključeni u davabje mita finkcionerima Fife i njenih podorganizacija, u ukupnom iznosu većem od 100 miliona dolara, saopštilo je švajcarsko Ministarstvo pravosuđa.

Savezni sud u Njujorku otpečatio je optužnicu od 47 tačaka za organizovanje reketiranja i korupciju protiv 14 optuženih, među kojima su i devetorica funkcionera Svetske fudbalske federacije. Među optuženima su dvojica sadašnjih potpredsednika Fife, kao i bivši i sadašnji predsednici Konfederacije fudbala Severne, Centralne Amerike i Kariba (KONKAKAF). Sedmorica su uhapšena u Švajcarskoj.

Ukupno 14 osoba je optuženo za zavere, reketiranje, prevare u prenosu novca i njegovo pranje. Njihov plan za bogaćenje kroz međunarodni fudbal trajalo je 24 godine.

Optužnicu je objavila ministarka pravde SAD Loreta I. Linč, zatim vršilac dužnosti državnog tužioca Keli Ti Kari, direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Bi Kami i šef Američke poreske službe za krivične istrage Ričard Veber.

Švajcarske vlasti uhapsile su sedmoricu optuženih na zahtev SAD. Uhapšeni su Džefri Veb, potpredsednik Fife i predsednik KONKAKAF-a, Eduardo Li, član Izvršnog komiteta Fife, funkcioner KONKAKAF-a i predsednik Fudbalskog saveza Kostarike, Hulio Roća, oficir za razvoj Fife i predsednik Fudbalskog saveza Nikaragve, Kostas Takas, Euhenio Figeredo, Rafael Eskivel i Žoze Marija Marin.  

Kao krivi su se izjasnili Čarls Blejzer, bivši dugogodišnji generalni sekretar KONKAKAF-a i predstavnik SAD u izvršnom komitetu Fife; zatim Žoze Havila, vlasnik i osnivač međunarodnog sportsko-marketinškog konglomerata „Trafik grup"; kao i dve Haviline kompanije, „Trafik sports internešnel" i „Trafik sports Ju-Es-Ej".

"Optužnica navodi korupciju koja je široko rasprostranjena, sistematska i duboko ukorenjena, kako u inostranstvu, tako i ovde, u Sjedinjenim Državama. Ona se prostire na bar dve generacije fudbalskih funkcionera, koji su, kako se navodi, zloupotrebili svoje položaje poverenja da bi dobili milione dolara mita. A to je duboko oštetilo mnoštvo žrtava, od mlađih liga do zemalja u razvoju, koje bi trebalo da imaju koristi od prihoda koji donose komercijalna prava tih oganizacija - do navijača širom sveta", rekla je ministarka Linč.

Ministarstvo pravosuđa Švajcarske (FOJ) blokiralo je račune u nekoliko banaka posle hapšenja zvaničnika Međunarodne fudbalske federacije.

Kako prenosi agencija Rojters, FOJ je blokiralo račune za koje se sumnja da je preko njih tekao novac za podmićivanje. 

"U skladu sa tri zahteva američkog pravosuđa za pravnu pomoć, FOJ je naložilo blokadu računa u nekoliko banaka kroz koje je tekao novac od korupcije", saopštila je kancelarija FOJ.

Kancelarija švajcarskog javnog tužilaštva saopštila je da je pokrenuta zasebna istraga protiv deset "nepoznatih lica osumnjičenih za proneveru i pranje novca" u vezi sa dodelom organizacije Mundijala Rusiji i Kataru.

Kako je navedeno, "tužilaštvo je došlo u posed elektronskih podataka i dokumenata u sedištu Fife kao deo istražnog procesa".

Švajcarska federalna policija saopštila je da će ispitati desetoricu članova Izvršnog komiteta Fife, koji su učestvovali u glasanju u decembru 2010. godine.

Pročitajte šta je na veoma posećenoj konferencija za predstavnike medija u sedištu Fife rekao Valter de Gregorio.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво