Gràcies Xavi!

Kada tiki-taku ne bismo posmatrali kao taktičko načelo, već kao antropomorfno biće, dakle kao čoveka, onda bi ona imala crnu kosu, bila bi visoka 170 centimetara i teška oko 68 kilograma. I zvala bi se Ćavi. Bilo je boljih fudbalera od Ćavija (jako malo, ali ih je bilo), ali nijedan nije kao on definisao čitavu eru i fudbal koji se u njoj igrao. I danas je odigrao poslednju utakmicu na Kamp Nou u dresu svoje Barselone...

Nijedan fudbaler Barselone nije osvojio osam titula šampiona države, kao Ćavi. Ćavi je ukupno osvojio 23 titule sa Barselonom. Potrebna mu je još jedna kako bi postao najuspešniji španski fudbaler svih vremena. Imaće dve prilike da to uradi (finale Kupa kralja i finale Lige šampiona), ali više nikada neće imati priliku da istrči na Kamp Nou u dresu kluba u kome je proveo čitav svoj život.

Najveći stadion u ovom delu sveta bio je pun na oproštaju legendarnog fudbalera, i na pravi način se sa njim pozdravio. Ćavi je igru, na utakmici protiv Deportiva (o tome više malo kasnije), napustio pet minuta pre kraja meča, uz gromke ovacije i još gromkije suze. Da simbolika bude potpuna, na teren je umesto njega ušao Andres Inijesta.

A sada malo o samom fudbalu...

Fudbaleri Almerije i Eibara ispali su iz španske Primere, dok je Valensija izborila plasman u kvalfikacije za Ligu šampiona nakon utakmica poslednjeg, 38. kola.

Valensija je posle preokreta savladala Almeriju sa 3:2, te na taj način ekipu iz Andaluzije poslala u špansku Segundu i sebi obezbedila četvrto mesto sa bodom prednosti ispred Sevilje, koja sezonu završava na petoj poziciji.

Eibar je protiv poslednjeplasirane Kordobe, koja je još ranije ispala u drugu ligu, slavio sa 3:0, ali i pored ubedljive pobede nije uspeo da obezbedi opstanak u Primeri.

Prvoligaški status i naredne sezone imaće ekipe Granade i Deportiva iz La Korunje. Deportivo je na gostovanju odigrao nerešeno 2:2 sa šampionom iz Katalonije, dok je Granada remizirala bez golova sa Atletikom iz Madrida.

Deportivo, Granada i Eibar su sezonu završili sa po 35 bodova, ali tim iz La Korunje i Granada imaju bolju gol razliku u odnosu na ekipu sa severa Španije.

Sevilja je na gostovanju savladala Malagu sa 3:2, ali nije uspela da izbori plasman u kvalfikacije za Ligu šampiona, pošto je Valensija bila sigurna protiv Almerije.

Najubedljiviju pobedu ostvarila je ekipa Atletik Bilbaa, koja je na stadionu San Mames slavila sa 4:0 protiv Viljareala. Real Sosijedad je sa 4:2 trijumfovao protiv Rajo Valjekana, dok je Selta sa 3:2 savladala Espanjol.

Real Madrid je deklasirao Hetafe sa 7:3 na „Santijago Bernabeu". Utakmica nije imala veliki rezultatski značaj, te je trener Reala Karlo Ančeloti, koji je meč proveo na tribinama zbog suspenzije, odlučio da pruži šansu igračima koji ove sezone nisu mnogo nastupali.

Priliku je dobio i Martin Edegard, koji je sa 16 godina, pet meseci i šest dana postao najmlađi Realov debitant u La Ligi.

Mladi Norvežanin je u igru ušao umesto Kristijana Ronalda, strelca tri gola. Ovo je njegov 31. het-trik u šestoj sezoni u Primeri.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво