Читај ми!

Bez dobrog naslova

Zato što je praktično sve rečeno, i sada je vreme da oni nešto kažu o sebi. Zapravo da pokažu. Srbija je na početku kvalifikacija, kako kažu reprezentativci. I to posle tri kola. Neki put mi se čini da bi bilo bolje da nismo ni igrali ta tri kola, da smo krenuli od današnje utakmice u kvalifikacijama.

Nije moguće zaboraviti sve što se dešavalo, jednostavno tim nije imao igru odkako je stigao Dik Advokat. Priča da je to između ostalog i posledica odugovlačenja Saveza sa imenovanjem selektora sada i nije toliko bitna ali se ponavlja od Mihajlovića do Advokata.

SASTAV:

Radovan Ćurčić, nekako večiti asistent, zamena, pomoć... u prethodnim godinama dobio je tim u svoje ruke. I čini se prilikom biranja nije imao mnogo savetodavaca. Sigurno je svoj udeo u svemu imao i Savo Milošević, direktor reprezentacije i čovek kojem je Tomislav Karadžić bacio rubikovu kocku u ruke.

Petar Škuletić, verovatno najbolji igrač u Srbiji u protekloj godini, a možda i više je konačno pozvan u tim. Mada se ne očekuje da će u nedelju igrati od početka. Ipak, on je isti tip igrača kao i Aleksandar Mitrović.

Debitant je i hitronogi Filip Kostić a u reprezetnaciju se posle tri godine vratio mirni ali sada pre svega zbog samopouzdanja a ne zbog lepog vaspitanja Ivan Obradović, na standarno mesto levog beka. Ni on verovatno neće imati značajniju ulogu, bar ovog vikenda.

Ostatak, očekivano. Ima još nekoliko imena koja mogu biti zanimljiva u narednom periodu, nekih nema, što zbog povrede (Đorđević, Biševac...), što zbog pada forme (Stefan Mitrović...) ili nekog drugog razloga (Subotić...). O izostanku Danka Lazovića niko nije govorio ni na jednoj konferenciji za medije.

Đurčić je pokazao da ne želi da rizikuje, zvao je po sva igrača za svaku poziciju . Posebna priča je Adem Ljajić, izuzetno talentovani fudbaler koji još odrasta. On će imati mesto u ovoj ekipi, možda čak i kao starter.

PROTIVNIK:

Portugal je ekipa koja ima izutetne igrače ali verujem da im je u ovom trenutku najjača snaga selektor Fernando Santoš. Ovaj Portugalac je deset godina radio u Grčkoj na klupskom nivou, a potom preuzeo reprezentaciju Grčke sa kojom je u Beogradu dobio Srbiju sa 1:0 neposredno posle Svetskog prvenstva 2010. Grke je odveo na šampionat u Brazil gde su igrači tipično i ispali u neobičnoj utakmici od Kostarike, na penale.

Igra na 1:0, to je njegova igra. I tim rezultatom Portugal je dobio tri utakmice odkako ih je preuzeo u septembru, posle poraza od Albanije na startu kvalifikacija kada je morao da odstupi Paulo Bento.

Osim te pobede nad Dancima u Kopenhagenu kada je Kristijano Ronaldo dao gol u 95. minutu posebno je bitna pobeda nad Argentinom u prijateljskoj utakmici kada su slavili golom Gerera u 91!

Lisac i prepredenjak neće biti na klupi, kažnjen je zbog kritikovanja sudija posle pomenute utakmice na Svetskom prvenstvu, ali će spremiti taktiku kojoj je teško razbiti kod.
Posle tri i četiri godine pauze vratio je u reprezentaciju Rikarda Karvalja, Bosingvu i Tijaga.

STIL I TAKTIKA:

Ćurčić će igrati disciplinovano, suzdržano i na remi. Pa ako bude moglo više...puna šaka brade. Formacija 4-2-3-1.

Ekipa nije imala dobar balans sa Gudeljom i Matićem jer su isti tip igrača, lotpu su napred morali da iznose bekovi pa će Gudelja, koji uzgred budi rečeno igra sjajno u Alkmaru, i drugi je najbolje ocenjeni igrač holandske lige zameniti Raća Petrović.

Dve linije igrača, disciplinovani i fanatični, biće ispred Stojkovića. Brzom loptom tražiće se Marković, Mitrović i Ljajić.

Portugal sa Santošem najčešće u sistemu 4-1-2-1-2, takozvani romb u sredini. To ostavlja prostor po bokovima, pogotovo ako se ne budu vraćali Kristijano Ronaldo i Nani. Zato se spekulisalo da će Portugal imati dva leva beka da čuvaju leđa prvoj zvezdi, i realno prvom igraču tima.

Portugal, suprotno očekivanjima ne uživa u posedu lopte. Oni vole da brzo završavaju akcije. I jako su opsani u prekidima.

OČEKIVANI SASTAVI:

Srbija: Stojković-Kolarov, Nastasić, Ivanović, Basta-Petrović, Matić-Marković, Ljajić, Tadić-Mitrović.

Portugal: Rui Patrisio-Koentrao, R. Karvaljo, B. Alveš, Bosingva-Tijago, Mutinjo, V. Karvaljo-Dani-Nani, Kristijano Ronaldo.

FORMA:

Srbija samo jedna pobeda u čitavoj utakmici (protvi Grčke) još od pobede nad Jamajkom na „američkoj turneji". Portugal, tri pobede zaredom, dve u kvalifikacijama , jedna protiv viceprvaka sveta.

BILANS:

Odigrane dve utakmice, obe u kvalifikacijama za EP 2008, obe 1:1.

PROGNOZA:

1:1

NEOBIČNO:

Srbija boravi u hotelu koji su koristili Madona, Riki Martin, Neli Furtado...i Grčka pred finale EP 2004. kada su dobili Portugal.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво