Fifa, za promenu, malo i o fudbalu

Međunarodna fudbalska federacija prolazi kroz jako težak period, barem u smislu skandala koji je potresaju i navoda o korupciji koji ne jenjavaju, ma koliko Sep Blater i ljudi iz njegovog neposrednog okruženja odmahivali rukom. Međutim, Fifa nas je podsetila da je tu da se stara o najpopularnijem sportu na svetu, a s tim u vezi danas je obnarodovala neke interesantne odluke...

Svetska fudbalska federacija saopštila je da će od maja naredne godine zabraniti trećim licima da poseduju prava na transfer igrača.

U saopštenju Fife se dodaje da će svi ugovori, koju budu sklopljeni do kraja aprila 2015. godine imati rok od godinu dana, odnosno da će treća lica do tada imati prava na transfer fudbalera.

Vlasništvo trećih lica (TPO) omogućava investitorima da kupe udeo u ugovoru igrača od kluba, a onda zarađuju od budućih transfera. Ovakva praksa je zabranjena u nekim zemljama, među kojima su Francuska i Engleska, ali je popularna u španskim i portugalskim klubovima, koji tako dovode mlade Južnoamerikance.

Kritičari, među kojima je i sindikat igrača FIFPro, kažu da TPO ohrabruje igrače da pređu u drugi klub isključivo zbog zarade, a ne iz fudbalskih razloga, što, prema njihvoj oceni, narušava integritet fudbala.

Dalje, Fifa je objavila da će finalna utakmica prvenstva sveta 2018. godine u Rusiji biti odigrana u nedelju, 15. jula.

Potvrđujući datume šampionata Izvršni odbor FIFA složio se da premijerna utakmica bude na programu u četvrtak, 14. juna 2018. godine.

Kvalifikacije za prvenstvo sveta u Rusiji zvanično počinju u martu sledeće godine, kada će biti odigrana prva od više od 800 utakmica širom planete.

Prve utakmice igraće se u okviru Azijske i KONKAKAF zone kvalifikacija.

Raspored glavnih mečeva i sastavi grupa biće određeni žrebom 25. jula 2015. godine u Sankt Peterburgu.

Fifa je takođe potvrdila da će turnir za Kup Konfederacija biti odigran od 17. juna do 2. jula 2017. godine.

I na kraju, Svetska fudbalska federacija će ukinuti starosne granice za međunarodne fudbalske sudije.

Fifa je navela da će pravilo kojim fudbalske sudije moraju da izađu sa međunarodne liste na kraju godine u kojoj su napunili 45 godina "sada biti opuštenije", pa će sudije svake godine biti "veoma pažljivo procenjivane" kada navrše 45 godina.

"Oni će biti podvrgnuti tehničkim i lekarskim procenama i testovima fizičke pripremljenosti", navodi se u saopštenju.

Fifine liste međunarodnih sudija, koje su predložili nacionalni savezi i konfederacije, ažuriraju se svake godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво