Читај ми!

FS Albanije: Dron jedini način da istaknemo zastavu

Fudbalski savez Albanije izdao je saopštenje povodom dešavanja na utakmici koja je odigrana u Beogradu u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a u kome se optužuju i srpski mediji i FSS. Ističe se, povrh svega, da je dron bio jedini način da se istaknu nacionalna obeležja u "agresivnom i neprijateljskom okruženju".

Oglasio se i Fudbalski savez Albanije povodom dešavanja na utakmici na stadionu Partizana. U saopštenju se optužuju mediji u Srbiji zbog svaljivanja krivice na albanske igrače. Takođe, optužuje se i FSS zbog nespremnosti da se "preuzme odgovornost".

Nekako najviše pada u oči obrazloženja incidenta koji je zapravo sve pokrenuo, odnosno preletanja male bespilotne letelice. U albanskom savezu ističu da je dron bio jedini način da se promovišu nacionalna obeležja u Beogradu.

"Sa posekotinama, modricama i povredama glave, razumljivo je da je albanski tim bio emotivno uzdrman i psihički rastrojen, pa tako u nemogućnosti da igra ovu divnu igru u groznoj, groznoj situaciji", navodi se na početku saopštenju.

U pismu, koje britanski vrlo ugledni mediji karakterišu kao "dugo i emotivno", mahom preovladavaju napadi na srpsku stranu.

"Uprkos svemu, srpski mediji su se dobrano potrudili da okrive naše predivne momke, čak su i isfabrikovali tako smešnu priču kao što je ona da je premijerov brat kontrolisao dron. Neki srpski mediji otišli su toliko daleko da su objavili da je Olsi Rama bio uhapšen, što sigurno nije bio slučaj, ali zlokobna priroda negativne propagande živi na takvim lažima", kaže se u saopštenju.

Nakon srpskih medija, na red je došao Fudbalski savez Srbije.

"Obeshrabrujuće je čuti nedavne izjave iz FSS-a, oni nisu sakupili hrabrost da preuzmu odgovornost za apsolutnu propast u organizovanju međunarodnog sportskog događaja. Srpska strana je, čini se, nesposobna da osudi nasilje, ekstremizam i rasizam koji je prikazan u Beogradu, već su prezauzeti političkim izjavama koje ne služe drugoj svrsi do da opravdaju sramne akte rasizma i nasilja, kao i nesportsko ponašanje njihovih igrača, navijača i obezbeđenja."

U celoj stvari indikativno je da albanska strana uporno odbija da zastavu deklariše kao mapu takozvane Velike Albanije. Oni je nazivaju "jedinom zastavom koju imaju".

"Kada je dron preleteo preko stadiona, kao jedini način da se prikažu nacionalne boje u agresivnom i neprijateljskom okruženju, haos je već bio trajao 40 minuta. Albanska zastava smatrana je provokacijom, ali to je jedina zastava koju imamo."

Ono što se nameće kao pitanje nakon svega izrečenog u saopštenju jeste da li se, između redova, ovde krije i implicitno priznanje FS Albanije da je organizovao uletanje drona. Istina je da je albanska zastava sasvim uredno bila istaknuta na stadionu Partizana, u skladu sa propisima. Nigde se ne spominju ni dva lika na zastavi, koji, s obzirom na to da prikazuju Ismaila Đemailija i Isu Boljetinija, predstavljaju vrlo jasno mešanje politike (i ne samo politike) u sport. Uefa je kao jedan od svojih prioriteta označila borbu protiv upravo ove pojave.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво