Читај ми!

Neka bude pobeda...

Nema razloga da se skrivaju želje, pa ako hoćete i potrebe. Ne mora da bude trijumf, neka bude pobeda. Bilo kakva. Samo da se donesu tri boda. Ali... to je želja, pa ako hoćete i potreba. I jednih i drugih.

Ta reč "početak" je jedna od najčešće upotrebljavanih (da bi se izbegao izraz "izlizanih") u vezi sa fudbalskom reprezentacijom Srbije.

E pa reprezentacija Srbije je na novom početku. Ako ima dobrih strana u vezi sa tim onda je jedna jedina da je Jermenija izuzetno oslabljena pred meč.

Ipak, s obzirom na to da su izgubili u Danskoj, novi poraz njih bi gurnuo na dno grupe i malom verovatnoćom da mogu da se dokopaju bar trećeg mesta. Nevolja sa ovom grupom, ma kako nama izgledalo simpatično što tri tima idu iz grupe od pet ekipa (u ostalim grupama je po šest ekipa) jeste da je u igri manji broj bodova, pa tako i manja mogućnost za ispravku.

"Upravo ta činjenica povećava značaj ove utakmice", rekao je Branislav Ivanović na konferenciji za medije dan pre utakmice. "Mi smo ranije imali loš POČETAK pa je kasnije teško bilo nadoknaditi propušteno."

Druga stvar u vezi sa ovom utakmicom i značaju rezultata je da se tri dana kasnije u Beogradu igra protiv Albanije. Fudbalska reprezentacija ionako nema veliko poverenje među navijačima, sve osim pobede bi ne samo smanjilo optimizam već i smanjilo broj navijača na stadionu, a to može da bude veoma važno. Male posete i loša atmosfera na utamicama sa Finskom 2007. i Estonijom 2010. u Beogradu su dovoljni argumenti u prilog takve tvrdnje.

Sastav:

Srbija za razliku od pre nekoliko godina sada ima problem sa manjkom igrača na poziciji centralnih bekova. Mada, ako se zna da Branislav Ivanović može da igra na tom mestu, da na toj poziciji može da igra i Nenad Tomović (igrao protiv Dinamo Minska na tom mestu), da Duško Tošić takođe voli tu poziciju... pa iako niko o tome ne govori i Milan Biševac se oporavio pre ove dve utakmice a opet ga nema u ekipi, taj problem i nije tako izražen.

Ali Dik Advokat kaže: Volim da igram sa igračima na mestima na kojima igraju u klubovima.

Pa će onda ponovo prvi izbor za centralne bekove biti fudbaleri koji su od utakmice sa Francuskom (Mitrović i Nastasić) pre više od mesec dana odigrali samo 45 minuta za svoje klubove.

Ipak, oni su dobri igrači, ali svesni da će se svaka greška tumačiti upravo time. Da nemaju dovoljno utakmica u nogama.

Posle četiri gola na dve utakmice verujem da će Filip Đorđević igrati pre nego Aleksandar Mitrović.

Dva igrača su u taktičkom smislu vrlo zanimljiva. Dušan Tadić i Nemanja Gudelj. Tadić u Sautemptonu igra levo ili desno, na mestima koje trenurno u reprezentaciji zauzimaju Marković i Tošić. Da, izbor Tadića na poziciji ispred najisturenijeg napadača je u suprotnosti sa onim što je rekao Advokat a citirano je ranije u tekstu.

Gudelj ne može da ponudi ništa različito u poređenju sa Nemanjom Matićem. Tu se možda gubi mali balans u ekipi jer je potrebno dodavanje napred, da podeli odbranu. Kuzmanović ima tu loptu, ali ni on ne igra mnogo i pogotovo ne igra kako se od njega nekada očekivalo. Jojić, Đuričić, Petrović... Tema za razmišljanje, ali pri izboru nekog od njih, ili njihovih konkurenata u ekipi, radi se o osećaju, ili možda samo maloj razlici u utisku. Šteta što Marković i Tošić nemaju veću konkurenciju.

Protivnik:

Jermenija je u fudbalskom smislu u nivou mnogih bivših sovjetskih ili jugoslovenskih republika. Iznenade ponekad, imaju talentovanih igrača i mogu da budu opasni kada su domaćini.

Nisu nikada igrali na evropskim ili svetskim prvenstvima. Nedostaju im najbolji fudbaleri, pre svih Henrik Mktarjan, Jura Movsisjan, Aras Ozbiliz...

Selektor im je Švajcarac koji se najduže zadržao u mladoj reprezentaciji te zemlje, ali je osvojio nacionalnu titulu sa Cirihom pre pet godina.

"Čuda se dešavaju svakih deset godina, neka se danas desi jedno!"

Stil i taktika:

Srbija bi trebalo da igra sa većim posedom lopte. Ovaj tim bi trebalo da igra lakše na gostovanjima iz jednostavnog razloga – jer su Marković i Tošić, kao i Dušan Tadić fudbaleri kojima je potreban prostor da pokažu brzinu, što pogotovo važi za prva dva, i spretnost, što posebno odlikuje drugog igrača.

Međutim, Jermenija će igrati povučeno i na kontranapad. Kao što je njihov selektor Barnard Shaland rekao: "Moramo da se branimo kao lavovi a da napadamo kao orlovi."

Ako krene sa Nemanjom Gudeljem i Nemanjom Matićem, reprezentacija Srbije će možda imati problem da prebaci loptu ka napadačkoj četvorci što je posebno bila boljka u utakmici sa Francuskom.

Advokat traži da se igra konkretnije na polovini protivnika, sa više dodavanja unapred. Matić i Gudelj ne igraju baš po takvom principu, ali iskreno – ni Jermenija nije Francuska.

Prekid. To je bitno.

Što se tiče Jermenije otkako ih vodi Švajcarac igraju u formaciji 3-5-2 mada bi na ovoj utakmici to moglo više da liči na 5-4-1. Ili jednostavnije rečeno, Jermeni će se povući, napraviće gužvu na sredini i pokušati na brzinu da stignu do gola Srbije.

Očekivani sastavi:

Jermenija: Berezovski, Hairapetjan, Harujan, Arzumanjan, Hovanisjan, Aslanjan, Mkrtčijan, Mancurjan, Pizeli, Sakrisov.

Srbija: Stojković, Kolarov, Nastasić, S. Mitrović, Ivanović, Gudelj, Matić, Marković, Tadić, Z. Tošić, Đorđević.

Forma:

Srbija ima jedan poraz u prošlih deset utakmica, računajući i prijateljske mečeve. Ali postoji problem na gostovanjima u takmičarskim mečevima. Srbija je pobeđivala Vels, Farska Ostrva, Republiku Irsku, Kipar...

Jermenija je poražena na prošle četiri utakmice. Na svakoj je primila bar dva gola.

Bilans:

Četvrta utakmica između Jermenije i Srbije. Ni sa jednom reprezentacijom Srbija, dakle Srbija, nije odigrala više mečeva.

Iako nisu dali gol Srbiji u prethodnim utakmicama, onih 0:0 iz susreta od pre sedam godina značili su ispadanje iz konkurencije za EP 2008.

Prognoza:

I za kraj, neka bude što dalji od početka. Važno je. Vreme je.

Jermenija – Srbija 1:2

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи