Novi Sad – Lugansk, fudbal u ofsajdu

Fudbalski klub Novi Sad i samoproglašena Narodna Republika Lugansk planiraju prijateljski meč. Gradska vlast ne zna ništa o meču. Nedopustivo da se klubovi bave aktivnostima koje ugrožavaju spoljnopolitičku poziciju Srbije u ovako delikatnim uslovima, poručuju iz Ministarstva omladine i sporta.

Srpski niželigaški fudbalski klub Novi Sad predložio je odigravanje prijateljske utakmice s reprezentacijom samoproglašene Narodne Republike Lugansk, a predstavnici te samoproglašene republike najavili su da će rado prihvatiti poziv.

Kako se navodi na informacionom portalu Novorosije, inicijativa je potekla od novosadske ekipe.

"Imajući u vidu dugu fudbalsku tradiciju, kako u Srbiji tako i u regionu Lugansk, rado smo prihvatili taj predlog", navodi se na sajtu.

Fudbalski klub Novi Sad je prošle sezone ispao iz Srpske lige Vojvodina (treći rang takmičenja) u Vojvođansku ligu Zapad, ali je neizvesno u kojoj će se ligi takmičiti sledeće sezone zbog trenutne reorganizacije i lige i kluba.

Dodaje se da se u ovom trenutku obavlja selekcija tima Luganska koji će odigrati prijateljsku utakmicu "na gostoljubivom srpskom tlu", krajem avgusta.

"Iako je u toku rat, mi već mislimo o budućnosti i o miru, a jedna od njegovih komponenata je i fudbal", dodaje se.

Takođe, dodaje se da samoproglašena Narodna Republika Lugansk planira i da usvoji niz zakona i propisa kojim bi se omogućilo formiranje Fudbalskog saveza regiona Lugansk, koji bi stupio u kontakt sa Fifom i Uefom.

U ovom trenutku se planira i organizacija fudbalskog šampionata, u koji će možda biti uključena i samoproglašena Narodna Republika Donjeck.

MOS: Klubovi da se bave sportom, a ne politikom!

Ministarstvo omladine i sporta saopštilo je da je nedopustivo da se klubovi bave aktivnostima koje ugrožavaju spoljnopolitičku poziciju države Srbije.

"Posebno je nedopustivo da se klubovi bave aktivnostima koje ugrožavaju spoljnopolitičku poziciju Srbije u ovako delikatnim svetskim uslovima. Ne želimo da bilo koji klub čak i nenamerno dovede državu Srbiju u nezgodnu situaciju na spoljnopolitičkom planu", ističu u Ministarstvu.

Navodi se i da to ministarstvo neće dati povod i materijal da "neki koji to jedva čekaju, dodatno napadaju i vrše pritisak na Srbiju".

"Jasno je predočeno da je stvar ozbiljna i kolege iz FSS su svesne situacije i preduzeće sve potrebne mere", poručeno je iz Ministarstva.

Vučević: Ne znamo ništa o utakmici 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević saopštio je da gradska vlast ne zna ništa o pomenutom meču.

Kako piše u saopštenju, Grad Novi Sad "nema nikakve veze sa tim događajem, niti vodi međunarodnu politiku, jer je to posao Vlade Srbije".

"Međunarodnu politiku vodi Vlada Srbije i ona je jedina kompetentna da vodi takvu vrstu politike. Svi koji su na javnim funkcijama, ukoliko se ne vode time i ne slede politiku Vlade Srbije, treba da budu svesni da mogu snositi posledice", piše u saopštenju gradonačelnika Vučevića.

Stav Grada je da zvanične međunarodne i prijateljske utakmice treba da budu organizovane po pravilima Fife i Uefe.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи