Zagreb, 48 sati posle

Vrh Fudbalskog saveza Hrvatske šokiran "medijskom hajkom" koja se vodi protiv Josipa Šimunića. Na drugoj strani, Fifa pokrenula postupak protiv Šimunića, a, prema nekim procenama, defanzivca zagrebačkog Dinama očekuje kazna od šest mečeva suspenzije. Šimunić još jednom ponovio da nije želeo da širi mržnju.

Nakon dva dana bez glasa, čelnici Fudbalskog saveza Hrvatske konačno su progovorili o „slučaju Šimunić".

Prvi čovek fudbala u zemlji naših zapadnih suseda Davor Šuker nazvao je korespodenciju defanzivca zagrebačkog Dinama i publike na Maksimiru „neprimerenom za sportske terene".

Rečitiji je bio Damir Vrbanović, izvršni predsednik Saveza.

"Svi znamo da je Džo pošten momak, koji nikada ne bi nekoga vređao... Bio je vruć nakon utakmice, učinio je nešto što nije smeo, ali isto tako šokirani smo hajkom protiv njega. Sve je to emotivno doživeo, najavio je i pravnu bitku da se zaštiti. HNS će se pozabaviti tim slučajem, ali nećemo prejudicirati u vezi sa kaznama... Također, moramo da vidimo šta će Fifa da kaže", rekao je Vrbanović.

Svetska fudbalska federacija potvrdila je da je pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentativca Hrvatske Josipa Šimunića, koji je posle utakmice s Islandom ustaškim pozdravom proslavaljao plasman na Mundijal.

"Potvrđujemo da smo pokrenuli disciplinski postupak protiv Šimunića", navodi se u saopštenju Fife.

Šimunić je u utorak uveče, posle utakmice i pobede protiv Islanda od 2:0, u baražu za Svetsko prvenstvo 2014. godine, na Maksimiru sa službenog razglasa poveo navijanje ustaškim pokličem "Za dom!", na šta su mu navijači horski uzvraćali "Spremni!".

Kapiten Dinama iz Zagreba juče je rekao da nije hteo da se meša u politku, već da proslavi uspeh reprezentacije i da je to uradio jer voli svoj narod i svoju zemlju.

Šimunić bi mogao da bude kažnjen suspenzijom od šest utakmica, a Fudbalski savez Hrvatske novčano ili igranjem utakmica reprezentacije bez publike.

Hrvatsko javno tužilaštvo pokrenulo je postupak protiv Šimunića i izreklo mu kaznu od 3.000 evra, jer je "raspirivao rasnu mržnju i uznemiravao druge učesnike javnog okupljanja".

Šimunić je prijavljen i Etičkom odboru Hrvatskog olimpijskog odbora.

Josip Džo Šimunić se i u petak obratio javnosti sapštenjem, u kojom je iznova ponovio da mu namera nije bila da širi mržnju, već da iskaže "svoju ljubav prema domovini i svom narodu". Saopštenje je objavljeno na sajtu HNS-a. 

U prošlosti je bilo nemali broj sličnih slučajevana sportskim borilištima, a među najpoznatijima su incidenti Paola di Kanija i grčkog fudbalera Jorgosa Katidisa.

Di Kanio je u decembru 2005. godine, kada je igrao za Lacio, posle pobede protiv Livorna salutirao s visoko podignutom rukom, zbog čega je kažnjen jednom utakmicom suspenzije i sa 10.000 evra. Ovaj incident dobija na značaju kada se zna da su navijači Lacija izrazito desno orijentisani, a navijači Livorna izrazito levo orijentisani. Di Kanio je u nekoliko navrata ponovio da „on nije rasista nego fašista".

U aprilu ove godine fudbaler AEK-a iz Atine Jorgos Katidis proslavio je gol nacističkim pozdravom, zbog čega ga je Savez kaznio s pet utakmica suspenzije, 1.000 evra i doživotnom zabranom igranja utakmica u reprezentaciji Grčke.

U oktobru 1996. godine tadašnji golman Aston Vile Australijanac Mark Bosnić salutirao je ispred tribine na kojoj su bili smešteni navijači Totenhema. On se odmah izvinio, rekavši da je u pitanju "neslana šala".

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи