Читај ми!

Šimunić: "Za dom spreman!", Policija: Ništa strašno!

Reprezentativac Hrvatske Josip Šimunić je, blago rečeno, čudnovato proslavio pobedu hrvatske reprezentacije nad selekcijom Islanda na Maksimiru. Svetski mediji osudili Šimunićevo ponašanje, FIFA najavila istragu. Policija: Ništa strašno!

23.17 - Hrvatski predsednik Ivo Josipović: "Je li gospodin Šimunić ušao u kažnjivu zonu, jer znamo da je izražavanje ili propagiranje totalitarnih režima i zločinačkih režima kažnjivo, ja o tome ne mogu reći, ali da je reč o potpuno neprimerenom potezu o kojem doista moraju razmisliti u Nogometnom savezu, ako žele imati verodostojnost, to je točno'. 

22.42 - "Strašna mi je pomisao da bi me neko mogao stavljati u kontekst podsticanja bilo kakvog oblika mržnje ili nasilja. Ne želim ispasti patetičan, ali kao Hrvata koji je rođen i odrastao van svoje domovine meni je dom asocijacija na ljubav, toplinu i pozitivnu borbu; sve ono što smo pokazali na terenu i plasirali se na Svetsko prvenstvo. I to su bili jedini razlozi koji su me u trenutku emocija pojeli i zbog kojih sam započeo spomenuto skandiranje s navijačima", objasnio je Šimunić. 

21.25 - Povodom ponašanja Josipa Šimunića nakon utakmice između Hrvatske i Islanda, zagrebačka policija nije utvrdila elemente krivičnog dela, o čemu je dostavila izveštaj opštinskom tužilaštvu, prenose hrvatski mediji.

Posle utakmice Šimunić je svoju radost zbog pobede reprezentacije Hrvatske podelio sa navijačima na svoj način, koji i ne zaslužuje komentar. Procenite sami.

Veličanje pozdrava zločinačkog režima i ustaške ideologije Josip Šimunić je još bezobzirnije "objasnio" hrvatskim novinarima.

"Ja sam to uvek želeo da napravim. Neki bi trebalo malo istoriju da pročitaju, a ja se ne bojim. Nisam ništa pogrešno napravio, navijam za svoju Hrvatsku, za svoj dom i ako to nekome smeta, onda je to njegov problem, a ne moj."

Hrvatska se plasirala na Svetsko prvenstvo u Brazilu jer je, posle 0:0 u Rejkjaviku, u revanšu savladala Island kao domaćin sa 2:0 golovima Marija Mandžukića u 27. i kapitena Darija Srne u 47. minutu. Dolazak novog selektora Nike Kovača umesto Igora Štimca dao je rezultat u baražu.

Svetski mediji osudili Šimunićevo ponašanje

Svetski mediji sa gnušanjem osuđuju postupak hrvatskog fudbalera Josipa Šimunića koji je posle utakmice sa Islandom u baražu za Mundijal skandirao ustaški pozdrav.

Šimunić je juče posle utakmice kojom se Hrvatska plasirala na Mundijal, uzeo mikrofon i više puta uzviknuo ozloglašeni ustaški pozdrav "za dom", na šta su mu navijači odgovorili "spremni".

Američka agencija AP navodi da je slavlje Hrvata zbog plasmana na Mundijal "umrljano pronacističkim skandiranjem navijača i odbrambenog igrača Josipa Šimunića".

Vest američke agencije preneli su drugi svetski mediji, kao što su "Hafington post", britanski "Gardijan", novozelandski "Nju Zeland herald" i australijski portal "Sportsfan".

Nemački "Špigl" ističe da je Šimunić "razljutio hrvatsku naciju jer je slavio ustaškim pozdravom i fašističkom parolom".

"Šimunić je urlao u mikrofon ustašku parolu 'za dom spremni', a pri tom je podigao desnu ruku, što je gest ustaških generala", podseća nemački list.

Inače, Međunarodna fudbalska federacija najavila je danas da će ispitati sve detalje incidenta na utakmici u Zagrebu i da će nakon toga doneti odluku o eventualnom pokretanju disciplinskog postupka.

Број коментара 97

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво