Filozofija Brajana Klafa

Pre devet godina preminuo je legendarni Brajan Klaf, jedan od najboljih evropskih trenera. Klaf je jedan od retkih trenera koji su sa dva različita kluba osvojili titulu šampiona Engleske, dok je sa Notingem forestom dva puta bio i evropski šampion. Osim osvojenih titula, kontroverzni trener je u zaostavštinu ostavio pregršt zanimljivih, duhovitih i dovitljivih citata koji su ušli u legendu.

O životu Brajana Klafa napisana je knjiga, snimljen je i film, ali i to je malo da obuhvati karijeru jednog od najboljih britanskih trenera svih vremena. Klaf je samo jedan od četiri engleska trenera koji je sa dva različita kluba uzeo šampionske titule.

Klaf je titule uzeo sa Derbi kauntijem i Notingem forestom, provincijskim klubovima koji su pod njegovim vođstvom zasenili mnogo bogatije i atraktivnije klubove u Engleskoj. Dve titule evropskog prvaka osvojene sa Notingem forestom 1979. i 1980. godine, kruna su uspeha sjajnog trenera.

I pored toga što je bio vrhunski strateg koji je forsirao napadački fudbal, Klaf je imao buran privatan život, obeležen borbom protiv alkoholizma, skandalima i mnogim drugim kontroverzama. Osim dubokog traga i engleskom i svetskom fudbalu, Klaf je iza sebe ostavio legendarne izjave što se i danas citiraju.

Ovo su samo neke od umotvorina legendarnog trenera:

„Rim nije izgrađen za jedan dan, ali opet, nisam bio angažovan baš na tom poslu."

Kada su ga upitali da prokomentariše nesuglasice koje je imao sa igračima u Notingem forestu, Klaf je odgovorio: „Raspravljali smo dvadesetak minuta i odlučili da sam ja u pravu."

O golmanu Dejvidu Simenu, Klaf je rekao: „Simen je zgodan mlad momak koji više vremena provodi ogledajući se nego gledajući u loptu. Tako ne možete da branite."

Klaf je bio protivnik „vazdušnog fudbala", to jest visokih lopti kojima se preskače sredina terena, a koji su u to vreme forsirali mnogi ostrvski klubovi: „Da je Bog želeo da  fudbal igramo u oblacima, on bi tamo posadio travu."

Klafova izjava o pokojnom saradniku i pomoćniku Piteru Tejloru posebno je zanimljiva. „Nedostaje mi Piter. Uvek je znao da me nasmeje. Niko bolje od njega nije znao da opusti situaciju. Nadam se da je dobro", rekao je Klaf o pokojnom saradniku.

Kada je Martin O'Nil napravio uspeh sa Lester sitijem, Klaf je to ovako prokomentarisao: „Svako ko uradi bilo šta sa Lesterom mora da je genije. Da je Englez ili Šveđanin, O'Nil bi bez problema bio selektor Engleske."

Da je Klif bez dlake na jeziku, videlo se i kada je prokomentarisao odluku Mančester junajteda da 1999. godine, umesto u FA kupu, učestvuje na Svetskom klupskom prvenstvu u Brazilu: „Junajted u Brazilu!? Nadam se da će zakačiti proliv."

Ništa manje sočan komentar Klaf nije ostavio kada je Šveđanin Sven Jeran Erikson postavljen za selektora Engleske: „Makar smo postavili selektora koji bolje govori engleski od igrača."

Klaf je komentarisao i lepotu engleskih igrača: „Najružniji igrač s kojim sam ikada potpisao ugovor je Keni Barns."

Komentarišući legendarnu tuču Kantone i navijača Kristal palasa, Klaf je rekao: „Odsekao bih mu (Kantoni) m..a."

Kada je komentarisao lepote Notingema, Klaf se posebno osvrnuo na zagađenu reku Trent koja teče kroz grad: „Reka Trent je mnogo lepa. To znam jer već 18 godina hodam po njoj."

Klaf nikada nije bio skroman tip, to dokazuje i njegova izjava kada je rekao: „Kada umrem, bog će morati da mi preda svoju omiljenu stolicu."

Kada su u fudbal uvedene novine - razlika između pasivnog i aktivnog ofsajda, Klaf je rekao: „Ako uhvatim nekog mog igrača da ne utiče na igru, taj neće dobiti platu."

Klaf je bio duhovit i kada se obratio fizioterapeutu Notingem foresta koji je intervenisao nakon što je igrač te ekipe Stjuart Pirs, posle jednog sudara, ostao bez svesti: „Reci mu (Pirsu) da je Pele i da je poslednjih deset minuta igrao u napadu."

Pre nego što je postao trener, Martin O'Nil je igrao pod menadžerskom palicom Brajana Klafa. Kada je upitao tadašnjeg trenera zašto je prebačen u rezerve, Klaf mu je odgovorio: "Zato što si previše dobar za prvi tim."

O porodici Bekam: „Bekam: njegova žena ne ume da peva, njegov frizer ne zna da šiša."

Kada su ga upitali da pogodi ko ga je nominovao za titulu viteza, Klaf je rekao: „Mislim da je to bila moja prva komšinica. Verovatno je mislila da ću, ako postanem vitez, morati da se konačno odselim."

Nakon što je 2003. godine izašao iz bolnice nakon transplatacije jetre, Klaf je poručio: „Nemojte da mi šaljete cveće kada umrem, pošaljite mi dok sam živ."

Na originalan način Klaf je prokomentarisao i nežan izgled igrača Notingem foresta Brajana Rajsa: „Ne kažem da je (Rajs) bled i mršav, ali spremačica u našem hotelu namestila je čaršave i krevete da nije ni shvatila da je Rajs tu."

Još malo o skromnosti: „Ah, da, Frenk Sinatra, jel' znate da me je jednom upoznao."

O svojim trenerskim dužnostima: „Narediti fudbaleru da se ošiša, što se mene tiče, spada u opis posla trenera."

I za kraj još malo skromnosti: „Ne kažem da sam najbolji trener, ali sam sigurno u top 1."

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво