Delije slave pola veka Marakane!

U nedelju Crvena zvezda ne igra običnu utakmicu. U goste im dolazi Donji Srem, u okviru 5. kola JSL, ali sve će biti u znaku vrednog jubileja - proslave 50. rođendana najvećeg srpskog stadiona. Očekuje se rekordna poseta ove sezone i atmosfera za pamćenje.

Crvena zvezda će u nedelju proslaviti lep jubilej - 50 godina stadiona Marakana.
Crveno-beli igraju protiv Donjeg Srema, u okviru petog kola Jelen Superlige, a u skladu sa slavljeničkom atmosferom i ulaz na stadion će biti besplatan.

Zvezda je u dosadašnjem toku prvenstva zabeležila tri trijumfa uz poraz u uvodnom meču u Ivanjici protiv Javora.

Fudbaleri i stručni štab Crvene zvezde iskoristili su pauzu u prvenstvu, prouzrokovanu reprezentativnim terminima, da na Tari odrade mini pripreme i poboljšaju fizičku pripremljenost ekipe.

Sada to mora i da se prenese na teren, jer u ovakvom danu navijači očekuju dobru igru i pobedu.

"Posle 14 dana teškog i napornog rada, ulazimo u seriju novih utakmica. Očekuje nas veoma važan meč protiv Donjeg Srema u kojem imamo cilj da osvojimo nova tri boda. Na svakom susretu nas zanima samo pobeda, nema razloga da ne bude tako i u nedelju. Verujem da će moji igrači pokazati znanje, koncentraciju i disciplinu i da ćemo uz takvu filozofiju ostvariti još jedan trijumf", rekao je Stojanović.

"Najvažnije je da držimo konce utakmice u svojim rukama. Naravno da bi bilo idealno da budemo što efikasniji, ali iskreno, bio bih zadovoljan i minimalnom pobedom ukoliko bismo pokazali napredak u igri, veću želju, stabilnost tokom svih 90 minuta i zrelost u igri. Pogledao sam neke mečeve našeg protivnika i radi se o veoma ozbiljnom timu koji ima harmoniju. Na štoperskim pozicijama su veoma jaki, kao i na bekovskim. Moramo biti veoma oprezni kako bismo došli do bodova", naglasio je Stojanović.

Pre početka utakmice na travi Marakane pojaviće se bivši igrači koji su tog 1. septembra 1963. godine ispisali istoriju. Dragan Džajić, Vladica Popović, Toma Milićević i Dušan Maravić. Milan Čop živi u inostranstvu i nije u mogućnosti da dođe, dok je Dragoslav Šekularac u to vreme služio vojni rok, pa nije bio u protokolu.

Takođe, prisutan će biti i Trifun Mihajlović, koji je tada, kao Zvezdin pionir, postigao prvi pogodak na Marakani, u predigri protiv pionira Zemuna.

Prvog septembra 1963. godine, na utakmici protiv Rijeke (2:1), na još uvek nedovršenim tribinama bilo je 55 hiljada gledalaca. Nakon modernizacije stadiona i prilagođavanja evropskim i svetskim standardima, kapacitet je smanjen na približno istu brojku.

Marakana je bila poprište mnogih legendarnih i antalogijskih utakmica. Pored mečeva Crvene zvezde, ovde je odigran i finale Kupa šampiona između Ajaksa i Juventusa 1973. godine. Tri godine kasnije, u finalu Evropskog prvenstva, igrali su Nemačka i Čehoslovačka.
Crvena zvezda je 1979. godine u finalu Kupa Uefa ugostila Borusiju iz Menhengladbaha.

Najveća zvanično zabeležena poseta na stadionu Crvene zvezde jeste ona iz 1975. godine, kada je u polufinalu Kupa pobednika kupova na tribinama bilo 96.070 gledalaca. Po nezvaničnim procenama, na stadionu je bilo čak 110.000 ljudi, što otprilike i odgovara gornjoj granici kapaciteta stadiona u to vreme.

Osim toga, stadion Crvene zvezde je u globalnim okvirima poznat i po atmosferi koju prave navijači Crvene zvezde. To je, ipak, neka posebna priča.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво