Bez pobednika na Marakani

Srbija - Hrvatska 1:1. Srbija je odigrala jedan od kvalitetnijih mečeva u tekućem kvalifikacijama, ali ni to nije bilo dovoljno za pobedu nad takmičarski paragmatičnijom ekipom Hrvatske. "Orlovi" su imali prilike za trijumf, posebno u prvom delu kada su gospodarili poljem. Ovim remijem Srbija je izgubila i teoretske šanse da se domogne Brazila. Mimo toga, utisak utakmice ostaje čudan kriterijum arbitra Feliksa Briha, i start Josipa Šimunića nad Sulejmanijem koji nema mesto na fudbalskim terenima.

Ovde možete videti kako je izgledao dan uoči meča u našem glavnom gradu. 

22.48 - Sudija Feliks Brih je odsvirao kraj utakmice u Beogradu.

22.44 - Utakmica je produžena za četiri minuta. Sulejmani je na terenu isključivo zato što je Mihajlović već iskoristio sve izmene. Moguće je da je srpski reprezentativac ozbiljnije povređen, a sve kao posledica starta Šimunića. 

22.40 - Iako su brojčano ekipe ponovo izjednačene na terenu, Srbija i dalje ne uspeva da u dovoljnoj meri zagospodari poljem i pritisne poslednju liniju protivnika. 

22.39 - Novi žuti karton za Hrvatsku, nakon sportski inteligentnog prekršaja vrlo iskusnog Darija Srne. Nakon opisanog starta, Srna i Kolarov su smirili već uzavrele strasti na terenu, prikazavši pravi mali čas fer-pleja.

22.37 - Sjajna prilika za Mitrovića u 84. minutu. Sulejmani je ponovo poslao loptu u kazneni prostor protivnika na gotovo idealan način, ali je ovoga puta udarac mladog napadača ukrotio Pletikosa. 

22.34 - Krvnički start Josipa Džoa Šimunića nad Miralemom Sulejmanijem. Srpski napadač je bio u kontri, ispred njega je bila "livada", pa je preiskusni hrvatski defanzivac pribegao jedinom rešenju koje mu je bilo na raspolaganju. Feliks Brih pokazuje direktan crveni karton fudbaleru Dinama. Sulejmani je tek nakon nekoliko minuta ustao, ali primetno hramlje. Mihajlović više nema izmena na raspolaganju.

22.31 - Poslednja izmena i u reprezentaciji Srbije. Umesto Lazara Markovića, u igri je Radosav Petrović. 

22.30 - Poslednja izmena u timu Hrvatske. Umesto Vukojevića, na terenu je Nikica Jelavić. Hrvatska se ponovo opredeljuje za jedan ofanzivniji pristup. 

22.28 - Kriterijum sudije Briha je izuzetno teško objasniti. Nemanja Matić je dobio drugi žuti karton, nakon starta koji nije imao ni naznake preterane grubosti. Igrača Benfike sa terena ispraćaju ovacije publike. 

22.26 - Od trenutka kada je Srbija postigla pogodak, težište igre je gotovo stoprocentno na polovini Srbije. Hrvatska insistira na posedu lopte, a to je nešto što je jedna od jačih strana tima koji vodi Igor Štimac. 

22.21 - Srbija bi možda i bila u naletu, ali to je posebno teško kada sudija Brih "secka" utakmicu kada je to najmanje potrebno. Žuti karton dobija i Matić, u 68. minutu. Branislav Ivanović više ne može da izdrži i ulazi u raspravu sa nemačkim arbitrom. 

22.19 - GOOOOOLLLLLL!!! Srbija postiže pogodak u periodu utakmice kada je to delovalo kao najmanje verovatno. Sulejmani je sjajno izveo jedan skraćeni korner, Mitrović je nadskočio Ćorluku i poslao loptu iza leđa Pletikose. Ovo je prvenac Mitrovića u dresu reprezentacije, u trećoj utakmici.

22.18 - Nova izmena u ekipi Hrvatske. Mateo Kovačić je dobio priliku, iz igre je izašao Eduardo. Takođe, žuti karton kod gostiju je dobio Ognjen Vukojević, u 64. minutu. 

22.15 - Hrvatska sada pokazuje sva preimućstva iskusne i takmičarski potkovane ekipe. Hrvati igraju sa puno samopouzdanja, "razleteli" su se po terenu, dok igrači Srbije ne deluju kao sposobni za podvig, ili makar izjednačenje. Na sreću, ima dovoljno vremena da se to promeni.

22.12 - Prvi incident na tribinama Marakane. Navijači sa južne tribine su gađali stolicama pripadnike policije. Organi reda su izveli jednog navijača sa stadiona. Incident se dogodio nakon što je lopta odletela na pomenutu tribinu.

22.10 - Očigledne su namere dva selektora. Štimac želi da sa Perišićem, koji je jači na lopti i nešto defanzivnije orijentisan, još više zagospodari protokom vremena. Na drugoj strani, Mihajloviću je neophodna sveža krv na terenu, jer se igra možda i najtežih pola sata u njegovoj trenerskoj karijeri. 

22.10 - Izmena i u selekciji Hrvatske. Ivicu Olića je zamenio Ivan Perišić.

22.09 - Mihajlović odgovara sa dvostrukom izmenom. Umesto Zorana Tošića, u igri je Miralem Sulejmani. Teren napušta i Filip Đuričić, a priliku dobija Dušan Tadić. 

22.06 - GOOOOLLLLL!!! Smušena reakcija srpskih igrača koštala ih je poseda lopte, Srna je fenomenalno proigrao Mandžukića između tri igrača Srbije, a napadač Bajerna je, kao na treningu, pronašao put do mreže gola Stojkovića. Hrvatska dolazi do vođstva nakon prvog udarca na gol.

22.03 - Stručni štab Hrvatske je znao da u drugih 45 minuta koncepcija igre mora da se koriguje, i to se polako i razaznaje na terenu. Hrvatska zadnja linija je izašla nešto više, na 30-35 metara od svog gola, što dozvoljava ofanzivnim igračima da pritisnu našu zadnju liniju. Imamo velikih problema sa iznošenjem lopte. 

22.01 - Nastavak utakmice nam, u uvodnim minutima, donosi identičan odnos snaga na terenu i dva tima sa suprotnim ciljevima - Srbija nastavlja da kidiše, Hrvatska je zadovoljna "nulom".

21.58 - Počeo je drugo deo utakmice. Bez promena u sastavima timova. 

21.41 - Poluvreme na Marakani. Poslednja situacija vredna pomena u prvih 45 minuta jeste još jedan žuti karton za Srbiju. Ljubomir Fejsa je opomentu, zbog starta koji se jedino može okarakterisati kao uobičajen. Kriterijum Feliksa Briha je verovatno i najveći utisak prvog dela utakmice. 

21.38 - Reprezentativci Hrvatske su uspeli da iscede svaki sekund, svakog prekida. Igrači Hrvatske su odugovlačili kod izvođenja svih prekida, što je neskladu sa osnovnim pravilima igre. Arbitar je morao da ih opomene, ali on to nijednog trenutka nije učinio. 

21.36 - Prvi igrač koji u hrvatskom timu dobija žuti karton jeste Eduardo. Brazilac u dresu naših zapadnih suseda je takozvanim "pametnim faulom" sprečio kontru Srbije.

21.34 - Još jedna prilika za Mitrovića. U 40. minutu, lopta je došla do mladog napadača u samom srcu šesnaesterca protivnika, ali čini se da je i njega iznenadila, pa je zbog toga izostao adekvatniji udarac. 

21.31 - Drugi žuti karton na meču, ponovo za igrače Srbije. Sudija Brih je opomeno Zorana Tošića. 

21.29 - Hrvatska malo češće sa loptom prelazi na polovinu Srbije, što ne stvara previše problema zadnjoj liniji našeg tima, ali otkriva jednu slabost. Naime, Srbija već potencijalno opasnih situacija propušta zbog sporije tranzicije iz faze odbrane u fazu napada. 

21.25 - Prvi žuti karton dobija Aleksandar Mitrović. Mladi napadač Anderlehta, koji po navici u svaki duel ulazi sa punim intenzitetom, je startovao na Rakitića.

21.23 - Prvi iole ozbiljniji i ambiciozniji napad Hrvatske beležimo u 30. minutu. Srna je, nakon brze razmene hrvatskih igrača, ubacio loptu u kazneni prostor Srbije, ali do nje nisu stigli ni Olić ni Mandžukić. 

21.21 - Još jedna prilika za Srbiju nakon kornera koji je izveo Tošić. Nastasić je pokušao glavom, ali nedovoljo dobro. 

21.19 - Matić je osećao pritisak očekivanja javnosti povodom njegovog (dugo čekanog) povratka u nacionalni tim. Međutim, to mu očigledno ne smeta u igri, jer jedan od najtražnijih vezista Evrope igra vrlo dobro. Spojio je linije srpskog tima u jednu kompaktnu celinu, a upravo je razjedinjenost bila jedna od glavnih manjkavosti u igri "orlova" u prethodnim utakmicama. Sa nekoliko lepih "čuvanja" lopte izmamio je aplauze publike.

21.12 - Težište igre je sada potpuno na polovini Hrvata. Ivanović, koji ima dosta prostora za ubacivanja u fazu napada pored defanzivno orijentisanog Lovrena, je povukao loptu u sredinu, ali je zbog položaja protivničkih igrača morao da šutira spoljnim delom stopala. Lopta je preletela preko gola. 

21.10 - Nova velika prilika za Srbiju, i to u 16. minutu. Sjajno se, večeras raspoloženi Mitrović izborio za poziciju prilikom jedne dubinske lopte, Marković je loptu inteligentno prosledio na desni bok, odakle je Tošić slabijom, desnom nogom šutirao pored desne stative gola koji čuva Pletikosa. Činilo se da je golman gostiju promenio pravac lopti, ali sudija nije tako mislio. 

21.07 - Želja je evidentna na obe strane, ali ona za sada više dolazi do izražaja u defazivnom delu igre oba tima. Nešto tečniju igru sprečava i sudija Feliks Brih, koji, čini se, ima problema da uspostavi kriterijum kome bi se prilagodile obe ekipe.

21.04 - Srbija, nasuprot protivniku, pokušava da kontrolom polja i poseda primora defanzivnu liniju Hrvatske da "sedne u krilo" Pletikosi. Time bi se otvorio prostor za hitrinu srpskih igrača, koja je verovatno i njihova najveća prednost. 

21.03 - Uočljivi su obrazci igre dva tima na početku susreta. Hrvatska želi da amortizuje napade Srbije na početku, te stoga traži prekide i što veću potrošnju vremena. Takođe, u začetku napada, Šimunić i Ćorluka dugim loptama traže Mandžukića, koji se kreće gotovo od jedne do druge aut linije. 

21.00 - Fenomenalna prilika za Srbiju! Uigrana akcija nakon udarca iz ugla, Tošić je loptu u kazneni prostor protivnika poslao po zemlji, Đuričić ju je preskočio, a usamljeni Mitrović je pogodio stativu. Situacija koja je dodatno podgrejala atmosferu na tribinama. 

20.57 - U uvodnim minutima ne vidimo euforične napade selekcije Srbije, kakvi bi možda bili očekivani. Hrvatska, mirnoćom i posedom lopte, drži Srbiju na, za njih, poželjnoj udaljenosti od gola Pletikose. Gotovo svaki treći ili četvrti kontakt sa loptom, u Hrvatskim napadima, ima Luka Modrić.

20.54 - Utakmica je počela. 

20.49 - Iako je zvanični spiker na stadionu apelovao na fer-plej navijača, himna Hrvatske gotovo da se nije čula od zvižduka navijača. Trenutak kasnije, stadion je horski otpevao himnu "Bože Pravde".

20.45 - Nije poznato zbog čega igrači kasne sa pojavljivanjem. Običaj je da se himne intoniraju na sedam minuta do početka susreta.

20.43 - Mnogo je poznatih lica u loži stadiona. Utakmicu prate predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, trener Čelsija Žoze Murinjo, ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić, Predrag Mijatović, Savo Milošević... 

20.41 - Travnjak stadiona Crvene zvezde je odlično pripremljen. Trava se kvasi sve do trenutka dok igrači ne izađu iz tunela. 

20.38 - Iako su tokom dana stizale nezvanične, vrlo pesimistične prognoze u vezi sa popunjenošću Marakane, na tribinama se nalazi pristojan broj gledalaca. 

20.27 - Kuriozitet predstavlja i činjenica da će meč za Srbiju početi čak četiri igrača portugalske Benfike. U pitanju je svojevrsni presedan. 

20.23 - Sastavi dva tima ne nagoveštavaju iznenađenja u samim formacijama. Umesto Strinića, koji važi za možda i najslabijeg hrvatskog igrača, na terenu je skoro približno osporovani Dejan Lovren. Uz to, Igor Štimac je konačno priliku od samog starta pružio i Eduardu, koji je do sada igrao mahom onda kada je Hrvatska igrala "dobijene" utakmice. Što se tiče Srbije, veći deo stručne javnosti je očekivao Tadića umesto Tošića na boku. Fudbaler moskovskog CSKA se tek nedavno oporavio od povrede, dok igrač Tventea i na početku ove sezone igra vrlo kvalitetno u holandskoj Erediviziji. 

20.22 - Hrvatska će početi meč u sledećem sastavu: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Šimunić, Lovren, Vukojević, Modrić, Rakitić, Eduardo, Olić i Mandžukić.

20.20 - Konačno imamo i zvanične sastave. Selektor Mihajlović se opredelio za sledećih 11 fudbalera. Stojković, Ivanović, Kolarov, Nastasić, Subotić, Matić, Fejsa, Đuričić, Tošić, Marković i Mitrović.

20.05 - Iako je do samog početka meča ostalo oko 40 minuta, i dalje nema službenih sastava timova. Vrlo neuobičajeno kašnjenje, posebno kada se zna da protokol mora da bude gotov 60 minuta pre početka utakmice.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи