Derbi uživo: Jojić čuva trofej u Humskoj

Partizan - Crvena zvezda 1:0. Partizan je slavio u "utakmici svih utakmica", sasvim zasluženo, i zbog toga će šesti put zaredom podići pehar namenjem prvaku države. Pobednika je odlučio Miloš Jojić, lepim pogotkom u finišu susreta, kome su prethodile prilike crno-belih, a letargična i bezidejna igra crveno-belih.

21.30 - U opštoj zbrci zvukova, igrači na terenu jedva da su razaznali trenutak kada je Milorad Mažić odsvirao kraj 144. večitog derbija. 

21.28 - U poslednjem minutu nadoknade Nikola Maksimović, zbog guranja Aleksandra Mitrovića, dobija crveni karton. Na drugoj strani, poslednja izmena u Partizanu. Umesto Lazara Markovića, šansu je dobio Brašanac. 

21.24 - U četvrtom minutu nadoknade, od šest koliko ih je određeno, Kadu šutira iz slobodnog udarca dosta dobro, ali Stojković izbacuje loptu u korner. 

21.21 - GOOOOOOLLLLL!!!! Partizan dolazi do pogotka, sasvim sigurno najvažnijeg pogotka u ovoj sezoni. Miloš Jojić je sjajno izveo slobodan udarac, a loptu, koja je nakon udarca u prečku izlazila nazad u polje, golman Bajković nehotice ugurao u svoju mrežu. Sasvim zasluženo vođstvo Partizana. 

21.18 - U poslednjih nekoliko minuta Lazevski je dobio priliku da "šparta" po levoj strani. Van igre je Volkov. 

21.12 - Igrači Partizana su očigledno rešeni da pogotkom reše pitanje pobednika ovog meča, pitanje šampiona, ali i da rasprše "čaršijske" priče koje su bile prisutne uoči ovog duela. Lopte zuje oko gola Crvene zvezde. Na drugoj strani, napadači gostiju nisu uspeli ozbiljnije da šutnu ka golu Stojkovića u nastavku utakmice.

21.06 - Nova i poslednja izmena Crvene zvezde. Nikola Mikić nije mogao da nastavi utakmicu, pa ga je tako zamenio Nikola Maksimović, verovatno najmanje omiljeni fudbaler ekipe sa Marakane.

21.04 - Nova sjajna prilika pred golom Crvene zvezde. Mitrović je ovoga puta bio u ulozi asistenta, a Lazar Marković, oči u oči sa Bajkovićem, nije uspeo da savlada golmana Zvezde. Partizan je mnogo bolji rival u nastavku susreta, igrači u crveno-belom deluju letargično i, na momente, zbunjeno na terenu. 

21.02 - Konačno i prilika za Crvenu zvezdu. Milunović je poslao loptu u šesnaesterac domaćina, Milijaš ju je inteligentno prosledi oka petercu ali je Dauda, neshvatljivo zaboravljen, zakasnio. 

21.00 - Prva izmena u ekipi Partizana. Umesto Predraga Luke, na terenu je Miloš Jojić, fudbaler koj podjednako dobro igra u obe faze igre. Izmena i u Crvenoj zvezdi. Na terenu je Luka Milunović, umesto večeras slabog Luisa Garida. 

20.57 - Skoro paradoksalna situacija na terenu. Partizan igra dosta visoko, kontroliše igru u polju i pritiska zadnju liniju gostiju. Milijaš igra bliže špicevima Zvezde, sa jasnom namerom da eventualnim pasom stvori priliku za svoj tim. To, za sada, ne daje željeni rezultat, naprotiv.

20.53 - Najbolju priliku na utakmici za Partizan propušta, a ko drugi nego, Aleksandar Mitrović. Saša Marković je lepo podigao loptu nakon još jednog prekršaja, Mitrović je samo prosledio glavom ka nebranjenom delu mreže, ali je Bajković fenomenalno reagovao. 

20.50 - Milijaš je drugi fudbaler koji dobija javnu opomenu. Nakon tog faula, Partizan stvara još jendu priliku, ali pomoćni sudija dosuđuje ofsajd Miljkoviću. Istina je da je nekoliko fudbalera crno-belih bilo u nedozvoljenoj poziciji, ali MIljković nije bio među njima. Igrači Partizana su tražili penal, ali vredi istaći da ni njega nije bilo.

20.48 - Još jednu odličnu priliku propušta Aleksandar Mitrović. Lazar Marković je (pre)lako pretrčao čuvare na desnoj strani, odlično je centrirao ali je udarac glavom odličnog napadača završio pored leve stative. 

20.46 - Oprosta više nema. Kadu dobija prvi žuti karton na utakmici. 

20.45 - Do prekida, Crena zvezda je krenula nešto agilnije prema golu Stojkovića. Akcije "izazivača" su bile direktnije nego u većem delu prvog poluvremena. Kada je lopta ponovo krenula, Zvezda je ponovo zaličila na ekipu koja ne zna kako da stigne do gola protivnika. 

20.39 - Velika količina pirotehnika na severnoj tribini. Dim se proširio i na ostale delove stadiona. Oficijalni spiker je, u skladu sa regulativom, nekoliko puta opomenuo navijače Crvene zvezde. Kada je vrag odneo šalu, i kada vidljivost na terenu nije bila optimalna, sudija Mažić je na kratko prekinuo susret. Kao odgovor, navijači Partizana su zapalili i svoje zalihe baklji i petardi.

20.36 - Počelo je drugo poluvreme na stadionu Partizana. Gledamo 45 minuta koji će odlučiti šampiona Srbije. 

20.31 - Zvezdi je pobeda neophodna, a to sužava manevarski prostor igrača u crveno-belim dresovima. Moranje im je, na neki način, "okovalo" noge. Partizan igra kao iskusniji i staloženiji tim, iznad svega kao ekipa koja na svojoj strani ima rezultat. Naravno, jedan dobar potez ili jedan pogodak menjaju sve...

20.28 - Poluvreme koje je za nama nije donelo "vatromet" igre, ali malo ko ga je i očekivao. Najbolju priliku je imala Crvenu zvezda, ali je prečka Kasalice i jedina ozbiljna situacija pred golom Stojkovića. Na drugoj strani blago rezervisani Partizan je dva puta zapretio, oba puta preko Mitrovića, ali je o mreže Zvezde ostala nedirnuta. Nastavak susreta će nesumnjivo doneti otvoreniju igru, barem Crvene zvezde, kojoj "nula" na semaforu ne znači previše. 

20.17 - Kraj prvog poluvremena. 

20.15 - Dobro izvedena polukontra Partizana dovela je Mitrovića, nakon centaršuta Luke, u odličnu poziciju da glavom savlada golmana Bajkovića. Čuvar mreže crveno-belih je, međutim, odlično reagovao i loptu koja je išla pod prečku poslao u korner.

20.13 - Vezni red Crvene zvezde ne igra onako kako bi želeo i kako je zamislio Sa Pintu. Portugalac pokušava instrukcijama sa klupe da koriguje vrlo blede Kadua i Milivojevića. Fudbaleri koji su svojim pogocima odlučili poslednja dva duela naših najvećih klubova su neprimetni u obe faze igre. 

20.10 - Mitrović stvara mnogo problema štoperima Crvene zvezde Spajiću i Mikiću. Mladi reprezentativac Srbije je izuzetno jak fudbaler, koji odlično tu snagu stavlja u funkciju igre. 

20.06 - Milorad Mažić očigledno ne želi da pokaže žuti karton u prvom poluvremenu i za sada se drži samo usmenih opomena. Kriterijum koji je uspostavio od samog početka na snazi je sve vreme, i to je nešto što će posebno biti važno kako meč bude odmicao.

20.03 - "Target men" Partizana Aleksandar Mitrović najvećim delom je odsečen od ostalih linija tima. Partizan pokušava da dugim loptama prebaci težište igre na polovinu protivnika i otkloni pritisak sa svoje zadnje linije, ali to, barem za sada, ne daje rezultat.

19.59 - Ritam utakmice je opao u drugoj polovini prvog dela. Igračima oba tima je, priznali oni to pre utamice ili ne, imperativ veći od ostalih da ne prime pogodak. Iz toga i proizilazi ova obazrivost u igri. 

19.54 - Idealnu priliku za Partizan propušta Mitrović u 23. minutu. Garido je neshvatljivo pogrešio, Mitrović je dobio loptu i "livadu" ispred sebe. Uspeo je da šutira sa 15-ak metara, pored desne stative Bajkovićevog gola, ali je sasvim jasno da je bolja solucija bila da je odigrao do lazara Markovića, koji je bio u naletu.

19.53 - Uhapšeno je više od 90 navijača Partizana i Crvene zvezde, kao i nekoliko stranaca, zbog više tuča koje su se dogodile pre početka derbija . Prva veća tuča dogodila se posle 15 sati u naselju Železnik. U toj tuči privedeno je 20 navijača, među kojima i četiri Rusa i jedan Grk. Na sasvim drugom kraju Beograda, na Pančevačkom putu došlo je do još jedne tuče navijača Partizana i Crvene zvezde nakon koje je privedeno još 19 ljudi. Kod uhapšenih pronađeno više navijačkih baklji, noževa i određena količina narkotika, .

19.50 - Crvena zvezda deluje kao, barem za nijansu, ofanzivniji tim, odnosno tim koji više želi da stigne do pogotka. Ataci crveno-belih, mahom, idu preko leve strane, koju za Partizan pokriva često nesigurni Miljković. Međutim, Pajović i Ivanov stoje vrlo dobro na terenu i drže goste van svog kaznenog prostora. 

19.48 - Prva, ali zaista ogromna prilika na utakmici. Filip Kasalica se izborio za prostor za udarac, sa više od 25 metara, Stojković je bio savladan, ali je lopta pogodila prečku.

19.46 - Dok traje borba na terenu, okršaja, onih koji nismo želeli da vidimo, ima i na tribinama. Sukobili su se navijači Partizana na južnoj tribini. U jednom trenutku se između zavađenih strana letele i baklje. 

19.45 - I baš tako, Abiola Dauda je u 15. minutu zamenio Darka Lazovića. 

19.41 - Veliki hendikep za Crvenu zvezdu. Darko Lazović se povredio u jednom duelu sa Miljkovićem, bez kontakta sa defanzivcem crno-belih, i ostao je da leži na zemlji. Čini se da koleno, zbog koga je propustio nekoliko utakmice ove polusezone, nije sasvim zalečeno. On se na teren, po svoj prilici, neće vraćati, i njega će zameniti Abiola Dauda, koji se već zagreva.

19.38 - Garido pravi prekršaj nad Lazarom Markovićem, koji se za sada vrlo dobro kreće, ali mu Milorad Mažić ipak nije pokazao žuti karton. Da nije sam početak utakmice, najcenjeniji srpski arbitar verovatno ne bi bio tako blag.

19.36 - Uvodni minuti donose fudbal uobičajen za mečeve sa ovako velikim ulogom. Greške u primopredaji lopte i startovi na samoj granici pregrubog su ono što preovladava.

19.33 - Izostanak Daude iz postave Crvene zvezde ne znači i oprezniji pristup utakici izabranika Sa Pinta. Zvezda igra, praktično, sa dva igrača u napadu (Lazović i Kasalica). Upravo je reprezentativac Crne Gore lepo prošao, pre nego što je Milijaš uputio prvi udarac ka golu Partizana.

19.30 - Meč između Partizana i Crvene zvezde, u okviru 28. kola Superlige, je počeo. Zanimljivo, ekipe u prvom poluvremenu napadaju na golove koji se nalaze ispod tribina sa protivničkim navijačima.

19.29 - Iako je najavljeno od strane organizatora susreta da neće biti moguće uneti papire ili kartone za navijačke koreografije, navijači Crvene zvezde i Partizana su ipak uspeli da naprave karakterističan dekor. Atmosfera, zaista nije moguće dovoljno naglasiti, izvanredna. 

19.26 - Direktan prenos sa najveće utakmice srpskog klupskog fudbala ide i u brojne zemlje širom Evrope, pa će tako gledaoci u Engleskoj, Italiji i Sloveniji, između ostalih, imati priliku da gledaju 144. prvenstveni duel Crvene zvezde i Partizana.

19.25  -Slika slična onoj koja se može videti na stadionima na kojima igraju najbolji svetski klubovi. Iako je do početka susreta ostalo još par minuta, dva radnika Partizanovog stadiona velikim crevima zalivaju teren kako bi igrači imali optimalne uslove za igru. Svi, ali baš svi preduslovi za fudbalski spektakl su ispunjeni.

19.20 - Fudbaleri Crvene zvezde su morali da istrpe bujicu uvreda kada su izlazili na zagrevanje, ali i kada su se vraćali kroz tunel neposredno pored južne tribine. Na drugoj strani, tribine naklonjene Partizanu su burno pozdravili dolazak na stadion košarkaša crno-belih. 

19.15 - Nekoliko puta je policija bila prinuđena da baca suzavac ispred severne tribine. U sporadičnim, raštrkanim incidentima ima lakše povređenih.

19.07 - Sa Pintu je Abiolu Daudu, igrača koga su mnogi apostrofirali kao najveću opasnost po gol koji čuva Vladimir Stojković, ostavio na klupi. Šansu je dobio Kasalica, koji se ne snalazi u protivničkom kaznenom prostoru podjednako dobro, ali je hitriji i za nijansu prodorniji.

19.03 - Treneri oba tima su napravili nekoliko odstupanja od startnih postava koje je sportska, stručna i manje stručna javnost očekivala. Saša Marković, kao izrazito defanzivni vezni fudbaler, služiće kao korekcija Smiljaniću i, pre svega, Saši Iliću. On je fudaler vrlo dobrog udarca, i tu takođe treba tražiti razlog njegovog stavljanja u prvi tim. Rašović se opredelio sa oprobani sistem Aleksandra Stanojevića, pa će Partizan igrati u formaciji 4-2-3-1.

19.00 - Sa Pintu se opredelio za sledeće fudbalere: Bajković, Spajić, Mikić, Vešović, Petković, Milijaš, Garido, Milivojević, Kadu, Lazović i Kasalica.

18.55 - Partizan će utakmicu početi sa ovih 11 fudbalera: Stojković, Ivanov, Pajović, Miljković, Volkov, Smiljanić, Saša Marković, Ilić, Luka, Lazar Marković i Mitrović. 

18.50 - Na stadion je stigao i selektor reprezentacije Srbije Siniša Mihajlović. Za razliku od derbija iz nekih prethodnih godina, čitavo uže rukovodstvo oba kluba prisustvovaće duelu koji odlučuje šampionat. 

18.45 - Oko stadiona Partizana sve je blokirano, navijači pristižu sa svih strana. Jake policijske snage u punoj opremi i na konjima, saobraćajna policija i Žandarmerija, drže situaciju pod kontrolom.

18.35 - Niz incidenata se nastavlja. Oko sat vremena pred početka utakmice došlo je do manjeg sukoba pristalica dva kluba ispod istočne tribine. Navijači su se gađali kamenicama i flašama a nekoliko osoba je lakše povređeno. Policija je intervenisala sprečila sukob većih razmera. 

18.30 - Ovo, nažalost, nije sve. Autobus sa fudbalerima Partizana kamenovan je na putu od sportskog centra Teleoptik do stadiona u Humskoj. Niko od fudbalera crno-belih nije povređen, a pričinjena je materijalna šteta na vozilu. 

18.25 - I pored apela koji su, kao i pred svaki duel Crvene zvezde i Partizana, dolazili sa raznih strana i pozivali na fer i korektno navijanje, u granicama onoga što se naziva sportski fer-plej, incidenata je ipak bilo. Istina, reč je o manjem incidentu, u neposrednoj okolini stadiona. Grupica navijača Partizana prolazila je pored severne tribine stadiona, kada je i došlo do sukoba. Ima lakše povređenih. 

Partizan je u meču sezone pobedio večitog rivala i potvrdio da je i dalje najbolji tim na ovim prostorima.

Crno-beli sada, dva kola pre kraja, imaju pet bodova prednosti u odnosu na Zvezdu, a na tome mogu da zahvale sjajnom Milošu Jojiću, koji je u 90. minutu odlično izveo slobodan udarac i savladao Bajkovića.

Partizan je večeras prekinuo i neugodan niz od četiri uzastopna poraza u večitim derbijima, a trener crno-belih Vuk Rašović debitovao je pobedom u najvećoj utakmici srpskog fudbala.

Crno-beli su večeras bili nadmoćni, o čemu najbolje svedoči podatak da Zvezda nije stvorila nijednu stopostotnu šansu.

Najbliži golu bili su u nadoknadi vremena, kada je Stojković paradom sačuvao gol posle slobodnog udarca Brazilca Kadua.

Na drugoj strani, Partizan je mogao i ranije da dođe do vođstva pošto je stvorio sedam ozbiljnih prilika, od kojih čak četiri nije uspeo da realizuje Aleksandar Mitrović. Ipak, sve promašaje domaće ekipe naplatio je Jojić u 90. minutu, posle prekršaja nad Lazarom Markovićem.

Prvo poluvreme moglo bi da se svede na tri interesantne situacije. Prvo je Filip Kasalica u 15. minutu udarcem sa 30-ak metara pogodio prečku gola Vladimira Stojkovića, a potom je usledio odgovor Partizana.

Oba puta pred golom Zvezde našao se Aleksandar Mitrović. U 22. minutu je, posle kontranapada šutirao pored gola, a u poslednjim trenucima prvog dela meča Boban Bajković je paradom izbacio loptu u korner posle pokušaja glavom napadača Partizana.

Igrači oba tima na teren su izašli noseći majice na kojima je pisalo "Ne govoru mržnje na internetu",  a sve u okviru akcije Ministarstva omladine i sporta.

Večiti derbi obeležila je i međusobna tuča navijača Partizana na južnoj tribini koja je trajala barem pet minuta na početku prvog dela meča.

Sudija Mažić je na početku drugog poluvremena privremeno morao da prekine utakmicu zbog bakljade prvo na severnoj, a zatim i na južnoj tribini.

Po završetku susreta navijači crveno-belih su na severnoj tribini počeli da lome i pale stolice.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво