Zvezda, Partizan i ostale sitnice

Derbi koji se igra u subotu od posebnog je značaja jer će upravo taj derbi odlučiti ko će odneti titulu prvaka ove sezone, slažu se gosti emisije Oko. Gosti se slažu i da Srbija ima kvalitetne igrače, ali i hendikep praznih stadiona, kao i da su promene na svim nivoima u Zvezdi dovele do toga da se prednost Partizana smanji sa 11 bodova na 2 boda.

Groznica "večitog" derbija oseća se na svakom koraku. Partizan i Zvezda igraju po 144. put u istoriji, a njihov duel je bio tema emisije Oko, u kojoj su gostovali Goran Bunjevčević, Ivan Tomić i Nedeljko Kovinjalo.

"Svaki derbi je za sebe poseban, a ovaj ima tu važnost zato što se  Crvena Zvezda nalazila u velikom zaostatku za Partizanom i sada je došla u situaciju da joj pobeda u večitom derbiju zapravo donosi titulu", ocenjuje Goran Bunjevčević, bivši fudbaler, kapiten i sportski direktor Crvene Zvezde.  

"U tom segmentu ovaj derbi je bitniji nego svi ostali, ali svaki je poseban i tako ga doživljavaju navijači, igrači i uprave klubova i može se očekivati mnogo tenzije, mnogo želje za pobedom i na kraju će verovatno bolji pobediti," kaže Bunjevčević.

Ivan Tomić, bivši fudbaler, kapiten i sportski direktor Partizana kaže da se ne seća da je ijedan derbi odlučivao o novom šampionu dok je on igrao. Jedan derbi ipak posebno mu se urezao u sećanje.

"Bio je to revanš finala kupa sa Crvenom zvezdom i bila je to jedna dramatična utakmica gde smo posle zaostatka od 1:0 u prvoj utakmici, a desetak minuta pre kraja, uspeli da preokrenemo rezultat. To je bila veoma interesantna utakmica, koja nam je na kraju i donela trofej. Ovaj derbi čini mi se prvi put odlučuje prvaka i  mislim da će privući više pažnje nego bilo koji do sada; mislim da će biti propraćen od mnogih skauta širom Evrope i da će to biti jedna sjajna utakmica," rekao je Tomić.

Bunjevčević objašnjava da je jedan derbi bio sličan ovom koji se igra u subotu, jer je tada Zvezda morala da pobedi Partizan da bi osvojila titulu, ali dodaje nikada se nije diretkno u derbiju odlučivalo o bodovima i prvaku.

Kvalitet je tu, finansije su problem

Dugogodišnji fudbalski komentator RTS-a Nedeljko Kovinjalo kaže da se i on seća jednog derbija koji je bio gotovo odlučujući.

"Bunjevčević je tada bio Zvezdin kapiten, mislim da je to bila 2000. godina. Partizan je imao šest bodova više od Zvezde, ali je onda izgubio od Obilića, pa je samo tri boda bila razlika. Upravo pobedom Bunjevčevićeve generacije u derbiju Zvezda je stigla Partizan i na kraju osvojila titulu," priseća se Kovinjalo.

Ivan Tomić smatra da Partizan, i pored toga što je prokockao prednost i što se objektivno nalazi na silaznoj putanji - što se tiče samopouzdanja u odnosu na Crvenu Zvezdu, koja je nanizala osam pobeda - međutim misli da će Partizan na svom terenu dokazati da ima bolju i stabilniju ekipu i da će uspeti da osvoji titulu.

Bunjevčević je ubeđen da Srbija ima najkvalitetnije igrače u Evropi i svetu. Primer je kaže Bane Ivanović, koji je dao odlučujući gol za pobedu Čelsija, Nemanja Vidić, kao i Nemanja Matić.

"Mnogo igrača odlazi u te velike i jake klubove, ali naš hendikep je publika, prazni su nam stadioni, infrastruktura nam je takva i mediji nas slabije prate. Verujem da imamo kvalitet ali peh je što imamo stalno neki pritisak, od nas se puno očekuje, teške utakmice i retko koji trener se zadrži u Zvezdi ili Partizanu kao što je to na primer mogao Ferguson u Mančesteru," rekao je Bunjevčević.

Nedeljko Kovinjalo smatra i da oba tima ne igraju na nivou, kao i da su bolje igrali s nekim od prethodnih trenera, to jest Zvezda sa Prosinečkim, a Partizan sa Stojanovićem.

"Naši klubovi imaju talentovane igrače, u svakoj generaciji se pojavi jedan ili dvojica koji odu negde i naprave dobar transfer, ali dosta govore rezultati klubova u međunarodnim takmičenjima. Partizan je ispao od kiparskog tima, Vojvodina od tima iz Lihenštajna, a to govori da naš klupski fudbal nije na nivou našeg nekadašnjeg klupskog fudbala. Tu su ekonomski razlozi činilac koji odlčuje na prvom mestu", ocenjuje Kovinjalo.

Tomić smatra da su se u Crvenoj zvezdi desile promene na svim nivoima i da je to taj dodatni vetar u leđa.

"Došlo je do pomaka u rešavanju finansijske situacije, koja je svima nama dobro poznata, a i u sportskom sektoru je došlo do promena. Došao je novi trener sa kojim je Zvezda napravila seriju od osam pobeda, trener koji neguje napadački stil igre, pa - iako mislim da Zvezda nije u formi -mislim da su sve to faktori koji su doneli dobre rezultate," kaže Tomić.

Bunjevčević podseća da velika armija navijača iščekuje pobedu i da se igrači nose s velikim stresom. S nekim mlađim igračima, objašnjava, mora da se priča, kao što je on, kao stariji, to pokušavao s mlađima u ekipi. Bunjevčević misli i da je Zvezdi nedostajao vođa koji će voditi ekipu u pravom smeru, kaki bi se nosila s velikim utakmicama.

"Veliki igrač morate postati kroz velike utakmice, tako je i Nemanja Vidić postao veliki igrač čuvajući Pipa Inzagija. Treba da se igrači Zvezde opuste, uživaju u onom što rade i verujem da će Crvena zvezda sutra imati snage da pokuša da iznenadi, najbitnije je da sami odlučuju o svojoj sudbini," kaže Bunjevčević.

Sa jedanaest bodova prednosti doći na plus dva dovodi u pitanje samopouzdanje, ocenjuje Tomić. Vuk Rašović je debitovao sa dve pobede ali se ne može očekivati da donese neke velike promene, smatra Tomić.

"Teško može za desetak dana da promeni nešto što se radi godinu dana. Vuk Rašović možda ima neki svoj sistem ali od njega pre svega treba očekivati da na motivacionom polju uzdigne ekipu i da ekipa relaksirana uđe u derbi. Možda Zvezda ima taj pritisak jer nije osvojila titulu dugo godina i možda su se više psihološki istrošili jureći za Partizanom. Izlišno je da pričamo da neće biti motivisani ali mislim da je Partizan u stabilnijoj i boljoj poziciji, ne samo zato što igra  na domaćem terenu," ocenjuje Tomić.

Gosti Oka slažu se i da su besmislene priče oko toga da će Partizan morati da prepusti titulu zbog priča koje se dovode u vezu sa predsednikom kluba  Partizan Draganom Đurićem.

Nedeljko Kovinjalo, koji se sportskim novinarstvom bavi više od 35 godina, kaže da je takvih priča uvek bilo i da je uveren da će se druga priča videti na terenu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво