Liga Evrope uživo: Ivanović doneo trofej Čelsiju

Čelsi - Benfika 2:1. Čelsi je osvajač Lige Evrope, i to zahvaljujući Branislavu Ivanoviću, strelcu pobedonosnog pogotka u zaostavnom vremenu. Benfika, čiji navijači sada sigurno proklinju ime Bela Gutmana, itekako ima za čime da žali, jer je bila bolji rival u Amsterdamu.

22.49 - „Možda je Benfika zaslužila više, bili su mnogo bolji u prvom poluvremenu, ali je na kraju individualni kvalitet napravio razliku. Prvo poluvreme nije bilo dobro, intenzitet i koncentracija nisu bili dobri", rekao je po okončanju utakmice Fernando Tores.

22.38 - Prokletstvo Bela Gutmana, legendarnog trenera Benfike, traje već 51 godinu i kraj mu se ne nazire. Benfika je uspela da izgubi dva trofeja u pet dana u zaostavnom vremenu, iako je u oba meča bila bolji rival. Čelsi je, osim što je još jednom ispisao istoriju kada to niko od njih nije očekivao, pokazao da je fudbal daleko više od puke statistike koja ga prati.

22.36 - GOOOOOOLLLLL!!! Kada se činilo da će pobednika odlučiti produžeci, ili penali, Čelsi je postigao pogodak vredan trofeja. Branislav Ivanović je fenomenalno skočio nakon kornera, i loptu poslao u jedini nebranjeni deo mreže. 

22.31 - Najbolji potez utakmice morali smo da čekamo 88 minuta. Frenk Lampard je sam sebi stvorio prostor za udarac, sa otprilike 25 metara, savladao je Artura ali se na putu ka mreži isprečila preka. Lopta se, zbog siline udarca, odbila 20-tak metara od gola. Sjajna prilika za Čelsi da reši ovaj susret. 

22.24 - Sjajan udarac Oskara Kardoza, još bolja odbrana Petra Čeha. Isti fudbaler je u nastavku akcija, tačnije nakon kornera, propustio još jednu odličnu priliku. Inače, Benfika je 16 puta šutirala ja golu protivnika, Čelsi šest puta.

22.20 - Poslednja izmena u Benfiki, i to prinudna. Umesto povređenog Garaija, na terenu je Žardel. Zanimljivo, Rafa Benitez još uvek nije izvršio nijednu izmenu, iako se igra 76. minut. Ovaj nekarakterisitčan potez Španca može da se tumači na dva načina - nije zadovoljan alternativama na klupi, što je on sam nekoliko puta implicitno i napomenuo, ili jednostavno veruje da sa ovim igračkim kadrom na terenu može do pobede. Čelsi zaista igra bolje u nastavku. Bolje, ne i drugačije.

22.15 - Nakon nešto uzburkanijeg fudbala koji smo gledali između dva pogotka, ponovo smo ušli u mirnije vode. Nijedna od ekipa ne želi da, nekim nesmotrenim potezom, pomogne protivniku da postigne pogodak. 

22.10 - GOOOOOOOLLLLL!!! Nakon jedanaesterca "čistog kao suza", dosuđenog zbog igranja rukom Azpilikuete, Oskar Kardozo u 68. minutu postiže izjednačujući pogodak za Benfiku.

22.08 - Žorže Hesus, trener Benfike, prinuđen razvojem situacije, pravi dvostruku izmenu u 66. minutu. Umesto večeras dosta solidnog Rodriga na terenu je Lima, inače drugi strelac ekipe. Malgareho je takođe van igre, a šansu je dobio Ola Džon.

22.07 - Sve se slomilo u igri Benfike. Nakon pogotka Fernanda Toresa, sada već osvedočenog majstora za "važne golove", fudbaleri Čelsija lete po terenu. 

22.03 - GOOOOOOOLLLLL!!! Salvio je imao vrlo dobru priliku za Benfiku, i čak je uspeo da, po prvi put, uputi udarac u okvir gola. Ali već u narednom napadu Čelsi je stigao do prednosti. Feranando Tores se prvo sjajno zagradio, zadržao loptu i sebe doveo u idealnu poziciju da savlada Artura. Nakon drugog lažnjaka uspeo je da obiđe portugalskog golamana, a zatim da pogodi nebranjenu mrežu. Benfikino prokletstvo deluje sve stvarnije u ovim trenucima. 

22.01 - Čelsi je suzio prostor za igru tako što je približio linije tima, i Benfika, koja i dalje ima veći posed lopte, tek sada ne uspeva da konkretizuje svoju nadmoć. 

21.52 - U drugom delu utakmice gledamo sve ono što smo gledali u prvom. Benfika igra kao ekipa koja je svesna da je boljai kojoj bi taj jedan pogodak otvorio put ka toliko dugo čekanom trofeju u evropskom takmičenju. Lepu akciju Portugalaca Gaitan nije uspeo da kruniše udarcem u okvir gola. Bez obzira na pritisak koji demonstriraju i dominaciju u polju, Benfika nije uspela da uputi udarac u okvir gola.  

21.48 - Počelo je i drugo poluvreme finalne utakmice Lige Evrope. Timovi su izašli u istim sastavima u kojima su i počeli susret.

21.40 - Ovo nije finale Lige šampiona, ali Čelsi svejedno pokušava da ga osvoji na isti način. Benfika je kompletirala daleko više pasova nego engleski tim, što potkrepljuje i statistika, i niko ne može da tvrdi da ta dodavanja nisu bila u funkciji napada ka golu koji čuva Čeh. Ono što je izvesno, međutim, jeste da će oba tima morati da odigraju bolje drugo poluvreme, sa više rizika i više igrača u fazi napada. U suprotnom, ovaj meč ide ka produžecima. 

21.32 - Poluvreme u Amsterdamu. 

21.31 - Drugu javnu opomenu na utakmici zaradio je Garai. Žuti karton ovom fudbaleru sigurno ne deluje previše strašno, kada se ima u vidu da je startom koji je do njega doveo sprečena vrlo opasna akcija Čelsija. 

21.24 - Benfika napada više od protivnika, ali je Čelsi, u 38. minutu, propustio najbolju priliku na susretu. Sjajno je sa ivice kaznenog prostora, nešto iskosa, šutirao do tada neprimetni Lampard, ali je uz dosta muke loptu izbio Artur. 

21.22 - Oba srpska internacionalca (nažalost ne i reprezentativca) na večerašnjoj utakmici igraju vrlo kvalitetno. Nemanja Matić igra rlo sigurno i u fazi napada i u fazi odbrane, dok je Ivanović, uz još nekolicnu saigrača, verovatno jedini razlog zbog kog Benfika nema rezultatsku prednost.

21.18 - Gaitan je završio akciju Benfike, koju je, kao i mnoge, započeo Nemanja Matić. Udarac ovog dličnog fudbalera nije bio preterano dobar, ponajviše zbog toga što se, iz pozicije za udarac desnom nogom, odlučio da zahvati loptu spoljnim delom levog stopala. Na kraju je morao da se izvinjava saigračima zbog svoje nesigurnosti u slabiju nogu. 

21.13 - Problem Benfike, evidentan na drugoj strani terena, jeste odsutnost završnog pasa ili udarca ka golu rivala. Naizgled lako igrači u crvenim dresovima prolaze prve dve linije formacije Čelsija, ali tu se uglavnom njihovi napori završavaju. Kao što se dalo i pretpostaviti, njihovi juriši ka golu Čelsije su izgubili na žestini.

21.09 - Čelsi uopšte ne deluje kao tipičan predstavnik ostrvskog fudbala u ovim trenucima. Nedostaje im više direktnosti u napadu, što se najbolje videlo u situaciji kada je Tores zadržao loptu među dvojicom protivničkih igrača, pokazavši pritom snagu koju je u istom dresu do prošle sezone prikazivao Didije Drogba. I pored svega, on je vratio loptu sve do Kejhila. "Plavci" nemaju jasnu predstavu kako do gola koji čuva Artur. 

21.03 - Veliki problem u igri Čelsija predstavlja činjenica da Mata, Oskar i Ramirez nisu na lopti, samim tim ni u igri. Naravno, nije izvesno ni da Benfika do u beskraj (ili barem 90 minuta) igra u ovako visokom ritmu.

20.59 - Prvi žuti karton na utakmici zaradio je Brazilac Oskar. Defanzivni gard celokupnog tima Čelsija počinje da uzima danak, jer barem četvoro igrača "plavaca" poseduje izrazito ofanzivne karakteristike. Čeli jednostavno ne deluje tim koji se najbolje, ili ikako, aklimatizovao na utakmicu.

20.57 - Lepu akciju Benfike, možda i suviše lepu za meč ovakvog značaja, Gaitan nije uspeo da pretvori u pogodak udarcem iz kaznenog prostora Čelsija.

20.54 - Portugalski tim, kome očigledno ne manjka samopuzdanja, ima ogromnu želju da gorak ukus koji je ostavio poraz od Porta u nacionalnom šampionatu, i de fakto izgubljena titula, ispere pobedom večeras. Zbog toga Benfika napada loptu, koja je u njenom posedu čak 75 odsto vremena. 

20.51 - Benfika na odustaje od napada, i zbog toga njihova zadnja linija stoji dosta visoko. To je mač sa dve oštrice, jer je Čelsi, posle odigravanja Čeha rukom ka Ramirezu, imao vrlo izgledan napad koji je prekinuo Nemanja Matić, oštrim startom. U bilo kom drugom trenutku utakmice za ovaj start bi dobio žuti karton, ali sada prolazi samo sa opomenom.  

20.48 - Na početku utakmice Benfika je ta koja ima više loptu u nogama, i to je odnos snaga u kome se portugalski tim oseća najkomotnije. Njihova inicijativa nije jalova, naprotiv, i već je izrodila nekoliko opasnih situacija pred golom Čeha. Prvi udarac ka golu protivnika uputio je, a ko drugi nego, Oskar Kardozo.

20.45 - Meč je upravo počeo.

20.43 - Timovi su su zašli na teren, ispraćeni bukom sa tribina. Navijači Benfike su se potrudili i, na svom delu stadiona, su napravili respektabilnu koreografiju. Sve je spremno za spektakl.  

20.40 - Govorili smo o svemu onome što bi pobeda na večerašnjojutakmici donela Čelsiju, ali smo propustili ovo. Čelsi ima priliku da postane tek četvrti tim u istoriji koji je podigao sva tri glavna Uefina trofeja, nakon Juventusa, Ajaksa i minhenskog Bajerna. Čelsi je osvojio Kup Pobednika Kupova u sezonama 1970/1971 i 1997/1998, a prošle godine je osvojio Ligu šampiona.

20.30 - Uz Božju pomoć do trofeja...

20.15 - Još malo istorije, ovoga puta one u kojoj je u glavnoj ulozi Čelsi. Čelsi večeras može da postane prva ekipa koja je će u svom posedu držati oba evropska trofeja. Isto tako, u zavisnosti od ishoda susreta, Čelsi može da postane prvi engleski tim koji je igrao osam takmičenja u jednoj sezoni - i izgubio sva. 

20.10 - Benfika ulazi u ovo finale kao ekipa koja je odigrala duplo više evropskih utakmica od svog rivala - 362 naprema 181 utakmice Čelsija. Pogodak kojim su pobedili Fenerbahče u polufinalu je 600. gol „orlova" u Evropi.

20.05 - Ova dva tima su igrala i prošle sezone, u četvrtfinalu Lige šapiona. Londonski tim je slavio u oba meča, 1:0 u Lisabonu i 2:1 na Stamford bridžu, i kasnije osvojio "klempavi trofej". Ponovo je Benfika prepreka "plavcima" na putu ka trofeju, a navijači engleskog tima priželjkuju da se istorija ponovi. 

20.00 - Nakon što je osvojio takmičenje sa Valensijom 2004. godine, Rafa Benitez je u mogućnosti da postane tek drugi trener koji će još jednom podići trofej u najmasovnijem evropskom takmičenju, sa drugim timom. Đovani Trapatoni je tri puta bio prvak. Druga dva trenera koji su uspeli da slave dva puta, ali sa istim klubom, su Luis Molovni (Real Madrid, 1985. i 1986. godine) i Huande Ramos (Sevilja, 2006. i 2007. godine).

19.53 - Večerašnje finale je deveto evropsko finale za "orlove" iz Lisabona. Čelsiju je ovo peti meč za trofej, ali ekipa sa Stamford bridža vodi kada su osvojeni pehari u pitanju - 3:2. 

19.50 - Rafa Benitez se odlučio za ovih 11 fudbalera: Čeh, Ivanović, Ešli Kol, David Luiz, Kejhil, Azpilikueta, Ramirez, Lampard (kapiten), Oskar, Tores i Huan Mata.

19.45 - Benfika će početi utakmicu u sledećem sastavu: Artur, Luizao (kapiten), Garai, Almeida, Gaitan, Matić, Salvio, Perez, Oskar Kardozo, Melgareho i Rodrigo.

19.10 - Navijački obračun navijača Čelsija i Benfike sinoć u jednom amsterdamskom kvartu. Na sreću, reč je samo o verbalnom sukobu...

18.35 - Navijači su svakako u prvom planu u Amsterdamu. Kako se približava početak, atmosfera postaje sve užarenija. Svi su naravno uvereni da će njihov tim biti taj koji će podići pehar drugog po značaju evropskog takmičenja...

18.30 - Houp Solo, golman ženske reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država i najbolji čuvar mreže na planeti, stigla je u Amsterdam kako bi ispratila utakmicu. Kako sama kaže, navijaće za Čelsi.

18.20 - Engleski „Telegraf" je, uoči večerašnje utakmice, naglasio pet ključnih detalja koji mogu da odluče večerašnju utakmicu. Duel, u oba pravca, između Nemanje Matića i Huana Mate je označen kao najvažniji. „Matić je veoma važan igrač za Benfiku. Kao defanzivni vezista, krupni Srbin radi odličan posao u zaštiti svoje zadnje linije i razbijanje protivničkih napada. Sposoban je da odigra pas za gol kada se nađe u ofazivnijem delu terena. Uz sve to, ipak, mogao bi da ima problema da sačuva Huana Matu, koji je ekspert da pronađe prostor za sebe između linija protivničkog tima. Kada Čelsi krene da dominira posedom lopte, Španac bi mogao, uz svoja kretanja i osećaj za prostor, da potpuni zaludi Matića", navodi list.

17.45 - Navijači iz celog sveta sjatili su se u Amsterdam. Ovo je grupa onih koji su stigli iz Kanade, a navijaće za Benfiku...

16.50 - Dobro su raspoloženi i Portugalci koji veruju u trijumf njihove Benfike.

16.38 - Kako se početak finala približava, sve je više navijača na ulicama i trgovima u Amsterdamu. Pristalice londonskog Čelsija su prilično dobro raspoložene i uverene u dobar rezultat.

15.45 - Fudbaler Čelsija David Luiz rekao je da mu je njegov bivši klub Benfika u srcu, ali da će to zaboraviti kada počne utakmica dve ekipe u finalu Lige Evropa. Luiz je u Benfiki proveo četiri i po sezone, odakle je u januaru 2011. prešao u Čelsi, koji je za njega platio 25 miliona evra i u klub iz Lisabona poslao srpskog fudbalera Nemanju Matića.''Ovo je poseban momenat za mene, tako emotivan. Svi znaju da mi je Benfika u srcu, ali kada počne utakmica sve ću da zaboravim. Želim da pobedim sa Čelsijem, da osvojim trofej. Kada igrate u finalu uvek igrate protiv velikih ekipa i klubova. Zato je Benfika u finalu i zato je Čelsi u finalu", rekao je Luiz za zvanični sajt UEFA.

14.59 - Da li je Teri toliki maler?! S obzirom da nije izdržao ceo jučerašnji trening na Amsterdam areni, postoji velika mogućnost da Con Teri propusti večeranjše finale i ne podigne pehar namenjen pobedniku, naravno ako Čelsi sbude slavio pobedu. Da podsetimo, Teri je propustio prošlogodišnje finale Lige šampina u Minhenu zbog crvenog kartona zarađenog u polufinalu protiv Barse, ali mu je Uefa izašla u susret i dozvolila da podigne pehar na ceremoniji. Ostaje pitanje da li će mu i večeras izaći u susret ako ne bude bio u stanju da igra...

14.11 - Vezni fudbaler Čelsija, belgijanac Eden Azar, propustiće večerašnje finale zbog povrede. On je za vikend napustio teren tokom utakmice sa Aston Vilom u Premijer ligi i to sa bolnom grimasom na licu.

13.59 - Inače, navijači londonskog kluba od juče okupiraju amsterdamske pabove i pripremaju za finale. Jedan od njih je preterao sa alkoholom i završio u jednom amsterdamskom rečnom kanalu, pa je policija morala da interveniše i spasi ga od davljenja.

13.27 - Amsterdamska arena spremna je za večerašnji spektakl. Mušema sa logom Lige Evrope već je na centru igrališta.

13.09 - Oko stadiona se mogu kupiti i šalovi sa imenima večerašnjih rivala.

13.00 - Navijači polako okipiraju ulice i trgove u Amsterdamu.

12.25 - Evo i jedne zanimljive slike kao najave za večeranji duel.

Večeras će se na Amsterdamskoj Areni odigrati finale Lige Evrope a za trofej će se boriti londonski Čelsi i lisabonska Benfika. Utakmica će početi u 20.45 a terenu će se naći dva naša fudbalera - Bane Ivanović u odbrani Čelsija i Nemanja Matić u veznom redu Benfike.

Česli će imati priliku da objedini titule u oba evropska klupska takmičenja. S obzirom da se finale Lige šampiona igra 25.maja, londonski ''plavci'' će eventualnom pobedom deset dana biti vlasnici oba trofeja Uefinih takmičenja, što nikom pre njih nije pošlo za rukom.

Sa druge strane, Benfika će igrati svoje drugo finale ovog takmičenja. U svom prvom finalu tadašnjeg Kupa Uefa 1983. poražani su od još jednog londonskog kluba - Totenhema. Međutim, lisabonski "orlovi" su u Amsterdamu osvojili već jedan evropski trofej - 1962. pobedilu su Real u finalu Kupa šampiona.

Večerašnji rivali sastali su se prošle godine u četvrtfinalu Lige Šampiona i Čelsi je bio uspešniji. U Lisabonu je slavio sa 0:1 da bi u revanšu u Londonu preokrenuo rezultat i pobedio sa 2:1. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво