Zvezdin dug 48.473.459 evra

Ne postoje više tajne kada je u pitanju dug Crvene zvezde. Potpresednik kluba Nebojša Čović obelodanio je egzaktne podatke, visinu duga i potraživanja, ali i za vreme čijeg predsedničkog mandata je dug najviše porastao. "Zvezda 'nanišanjenja' zbog zemljišta. Uključena i Delta Miroslava Miškovića. Bez pomoći države i grada, dug će se duplirati. Klub je na ivici opstanka", rekao Čović.

Kao što je i obećala, nova uprava Crvene zvezde, u čije ime je govorio potpredsednik Nebojša Čović, predstavila je finansijski izveštaj koji se odnosi na period od 1996. godine.

Posebno je analiziran period od 2004. do 2012. godine, zaključno sa poslednjim danom oktobra ove godine.

U njemu se navodi da je ukupan dug kluba 48.473.459 evra, a crveno-belima se duguje 4.363.894 evra.

Na ime poreza, Crvena zvezde duguje oko 5.8 miliona evra. Najviše se duguje bankama, nešto više od 17 miliona evra, za pozajmice 7.5 miliona evra, a bivšim igračima se duguje 1.7 milion evra. Sadašnjim - oko 1.6 miliona evra.

Crveno-beli su dužni menadžerima 6,1 milion evra, a ostalim zaposlenima 4,5 miliona evra. Drugim klubovima tim sa Marakane duguje oko 700 hiljada evra.

Najveća potraživanja Zvezuda ima od stranih kupaca, odnosno inostranih ekipa - oko 1.7 milion evra.

Ono što je javnost posebno zanimalo jeste individualni učinak svih Zvezdinih predsednika, odnosno njihova odgovornost u kreiranju finansijskog kraha.

Dragan Džajić, u svom prvom mandatu, nasledio je minus od 1.764.083 evra, a otišao sa minusom od 2.513.990. Milan Vujin i Miloš Marinković su dobili dug od 1.329.252 evra, a ostavili klub u minusu od 5.926.852. Dragan Stojković je počeo sa minusom od 9.219.684 evra, a nasledniku ostavio dug od 14.636.293 evra. Toplica Spasojević je došao kada je minus bio 13.272.898 evra, a otišao kada je balans bio u minsu od 15.354.543 evra. Den Tana je došao na minus od 18.122.247 evra, a ostavio dug od 19.449.916. Vladana Lukića je sačekao dug od 22.398.806 evra, a ostavio je klub u minusu od 44.109.565.

"Stanje je kompleksno i izuzetno teško, klub hoda na ivici opstanka. Mislim da je Zvezda 'nanišanjena' 2002. godine, ali ne kao klub, već zbog odlične lokacije sa 17 hektara zemljišta. Ljudi koji su se smenjivali na čelu kluba, sa manje ili više mogućnosti, morali su da se bore protiv toga", rekao je Čović.

Čović je naglasio da "nišanjenja" nije moglo da bude bez pomoći ili protekcije države, i zbog toga je ona sada u obavezi da pomogne klubu, jer će u suprotnom, dug za godinu dana iznositi 100 miliona evra.

"Cilj je bio da se konverzijom imovine dobije zemljište na kojoj je stadion i da se na njemu gradi poslovni prostor. Zvezdi nije bila dozvoljena kupovina zemljišta ispod stadiona, koje je pripadalo PKB-u, a novi vlasnik je postala Delta. Ista stvar i kod stare biletarnice ispod istočne tribine. To zemljište je kupio Zoran Janjušević, u međuvremenu se to promenilo, ali se sad krije ko je vlasnik", rekao je Čović, koji je pojasnio ulogu Delte u urušavanju Crvene zvezde.

"Tačnije, nećemo da krivimo celu kompaniju. Znamo svi o kome je reč". 

"Očekujemo značajnu pomoć države i grada i već naredne nedelje ćemo intenzivirati razgovore na tu temu. Zvezdina lokacija napadnuta je sa više pravaca sa ciljem da se klub i stadion izmeste na drugu lokaciju, recimo, u Surčin. Ipak, mislim da je jedini način da Zvezda preživi da svoju imovinu stavi u funkciju i kad nema mečeva. Zato je najbolje da i Zvezda i Partizan uđu u proces izgradnje stambenog kompleksa u čijem središtu će biti stadioni", istakao je Čović.

Nebojša Čović nije porekao da je, zbog posla kojeg se latio, primao pretnje.

"Bilo je, nije tajna, ali svima onima koji su mi poručili da će da me bace u rupu odgovorio sam da ja stojim pored nje. Svoje pretnje mogu da okače mačku o rep", poručio je Čović.
Čović je rekao i da je poraz od kiparskog Apoela, u vreme predsednikovanja Toplice Spasojevića, koliko god to paradoksalno zvučalo, sačuvao klub jer je aktuelno rukovodstvo tada podnelo ostavke.

"Da je Zvezda tada prošla, danas bi ovde bila livada", zaključio je on.

Nebojša Čović ipak kaže da u tom klubu reviziju poslovanja nisu radili kako bi uperivali prstom i optuživali.

"Ovo smo uradili i to je naša prošlost, ali mi ne želimo da se zadržavamo tamo, želimo da gledamo napred, da vidimo kako će Zvezda da preživi i živi. Svim ljudima koji su vodili Zvezdu hvala, nećemo nikoga da optužujemo, ali ni da rehabilitujemo. Jednostavno, mi se time nećemo baviti", zaključio je Čović.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво