Читај ми!

Težak poraz Srbije

Srbija - Belgija 0:3. Srbija je, i pored odlične igre u prvom delu meča, zasluženo poražena od Belgije ubedljivim rezultatom. Izabranici Siniše Mihajlovića nisu koristili prilike koje su stvarali, a često naivna postavka u fazi odbrane drastično je pomogla Belgijancima na putu ka Brkićevoj mreži. Na stadionu "Keron Roud" u Noriču, mlada reprezentacija Srbije poražena od Engleske sa 1:0.

22.29 - Kraj utakmice na Marakani. Srbija, čini se pre naivno nego nesrećno, gubi važna tri boda na putu ka Brazilu. Koliko su "orlovi" bili sjajni uz prvom delu, toliko su podbacili u nastavku. Možda nije prijatno reći, ali selekcija Belgije sasvim zasluženo sa osmehom napušta srpsku prestonicu.

22.21 - Belgija je, potpomognuta neverovatnim padom u igri Srbije, stigla i do trećeg pogotka u samom finišu susreta. Treba napomenuti, naravno, da je Kevin Miralas bio u "debelom" ofsajdu kada je savladao Brkića, i zaista je veliko čudo da pomoćni sudija to nije video.

22.17 - De Brujn izlazi iz igre. Na terenu, u dresu Belgije, nalazi se Kevin Miralas, fudbaler Evertona. 

22.11- Poslednji adut Siniše Mihajlovića se zove Dejan Lekić. Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde menja Dušana Tadića. Srbija sada igra sa dva napadača. 

22.09 - Mijailović je pokušao sa distance, ali nedovoljno dobro da ugrozi Kurtou. Uopšte, u ovim trenucima Srbija ne deluje kao tim koji može do preokreta, ili barem jednog pogotka. "Orlovi", nažalost, ne igraju trenutno kao tim koji to i želi preterano.

22.07 - Belgije stvara još jednu konkretnu priliku. Ponovo je opasan bio De Brujn, ali sjajni fudbaler uspeva da pogodi samo spoljni deo mreže. 

22.05 - Alen Stevanović je uneo svežu krv u tim Srbije, što je i jedan od osnovnih razloga zbog čega je na terenu. Nakon akcije koju je pokrenuo ovja mladi fudbaler, Šćepović se našao u solidnoj poziciji da konačno savlada Kurtou, ali ni on to ne uspeva. 

21.59 - Ako smo za početno vođstvo Belgije mogli da kažemo da je nezasluženo, sada, kada su Belgijanci preko De Brujna poveli sa 2:0, to svakako ne možemo. Ponovo je evidentna bila neadekvatna postavka većeg dela srpskog tima, što je fudbaleru Čelsija na pozajmici u Verderu stvorilo "kilometre" slobodnog prostora. Poklon kakav vrhunski fudbaleri ne propuštaju. 

21.57 - Druga izmena u reprezentaciji Srbije. Zoran Tošić izlazi iz igre, ispraćen sporadičnim zvižducima, a u igru ulazi debitant Alen Stevanović, fudbaler italijanskog Torina. 

21.51 - Letargično deluje Srbija u ovim trenucima, igrači se muče da nađu adekvatno rešenje u napadu, što može biti posledica umora. Čini se da i navijači polako gube strpljenje. Svaki minut bez gola Srbije daje dodatno samopouzdanje gostima. 

21.48 - Upravo je Mertens imao sjajnu priliku za Belgiju, drugu u ovom delu igre. Čadli je sjajno proigrao malopre pomenutog fudbalera, koji pokušava da prebaci Brkića koji je izleteo, a lopta na sreću završava sa pogrešne strane mreže. 

21.46 - Promena i u reprezentaciji Srbije. Umesto ne toliko primećenog Đuručića, na terenu je robusniji i jači Šćepović. 

21.45 - Prva izmena u selekciji Belgije. Umesto Azara, na terenu je Dris Mertens, sjajni fudbaler PSV Ajndhovena, izrazito jak na lopti.

21.42 - Ponovo smo na delu videli moćni transformaciju Belgije iz faze odbrane u fazu napada. Sjajan kontranapad doveo je Azara, potpuno nečuvanog, ispred Brkića. Najveće letošnje pojačanje Čelsija imao je nekoliko sekundi da pripremi udarac, odlučio se na pomalo nanšalantni lob, koji je ipak prozreo Brkić. 

21.37 - Slična slika u uvodnim minutima drugo poluvremena kao u istom periodu prvog. Srbija juriša ka golu koji brani Tibo Kurtoa, ali to ne čini stihijski. Dve prilike su se izrodile iz toga - Kolarov iz slobnog udarca pogađa spoljni deo mreže belgijskog gola, a zatim i Tošić iz sjajne pozicije po prvi put večeras šutira jako loše. 

21.35 - Počelo je i drugo poluvremenu na stadionu Crvene zvezde. 

21.17 - Zaostavnog vremena nije bilo, pa se odlazi na odmor na Marakani. Možda otrcano zvuči, ali Srbija svakako nije zaslužila da gubi nakon prvih 45 minuta igre. 

21.10 - Gol kao da nije previše potresao reprezentativce Srbije. Napadi se nastavljaju, a sa njima i izgledne prilike. Ponovo je Tošić mogao da savlada Kurtou, nakon što ga je lepo proigrao i večeras jako dobri Tadić, ali desnom, slabijom nogom loptu šalje pored možda i uklete desne stative. 

21.06 - U trenucima kada je Srbija ponovo počela intenzivnije da kidiše ka golu Tiba Kurtoe, kada je Belgija došla do prednosti. Iskrao se Benteke defanzivcima Srbije, sjajno je reagovao nakon centaršuta De Brujnea, i Brkić je morao da vadi loptu iz mreže. 

21.05 - Fenomenalnu priliku propušta Milan Biševac nakon udarca iz ugla Zorana Tošića. Lopta je, nakon sjajnog volej udarca, prošla tik pored desne stative gola Belgije. 

21.02 - Nema više onog ritma koji smo gledali na samom početku susreta. Obe ekipe se ne usuđuju na dublji presing u fazi odbrane, što protivniku daje prostora i vremena da napad kreira iz svoje zadnje linije. Po ovakvom vremenu, to nije najlakše, tako da koherentni napadi izostaju. 

20.53 - Sjajno deluje reprezentacije Belgije u tranziciji. Prenos lopte je izuzetno brz, ponajviše zahvaljujući tehnički sjajnim Azaru, Vitselu i De Brujneu, što stvara dosta problema ponekad isuviše razruđenoj odbrani Srbije.

20.51 - Gotov meč u Noriču. Izabranici Aleksandra Jankovića poraženi od Engleza sa 1:0. 

20.50 - Belgije je imala svoj najbolji napad. Lepo je Benteke istrčao jednu polukontru, ušao je u kazneni prostor Srbije, malo iskosa sa desne strane, ali je njegov udarac ukrotio Brkić.

20.47 - Srbija svakako bolji rival u prvih 15-tak minuta. Najnoviju priliku za naš tim propustio je Ivanović, koga cu milimetri delili da pošalje loptu u nebranjenu mrežu Belgije nakon ubacivanja Tošića. 

20.46 - Očigledna zamisao Siniše Mihajlovića je da se udarcima, često i iz neizgrađenih pozicija, stavi pritisak na golmana Belgije i inače odličnu zadnju liniju ovog tima. Tako pritisnuti, Belgijanci sa daleko manje igrača kreću u, za sada, retke kontranapade. 

20.43 - Belgija tek u 10. minutu prvi put dolazi do kaznenog prostora Srbije. Brkić je otklonio svaku opasnost.

20.40 - Nova odlična prilika za Srbiju. Tadić je lepu ušao u kazneno prostor Belgije, loptu je prebacio na levu nogu i zatim šutirao u suprotni ugao. Tibo Kurtoa, golman Čelsija na privremenom radu u Atletiko Madridu, solidno je intervenisao. 

20.39 - Srbija je meč počela onako kako je to selektor Siniša Mihajlović i najavljivao. Akcenat jeste na ofanzivi, ali ne po cenu opreznosti. 

20.34 - Prvi napad "orlova" i prva velika opasnost pred golom Belgije. Inteligentno je šutirao Tošić sa ivice kaznenog prostora, ali se lopta zaustavila na stativi. 

20.32 - Počeo meč u Beogradu. 

20.29 - Srbija igra u sledećem sastavu: Brkić, Ivanović, Biševac, Nastasić, Kolarov, Mijailović, Ignjovski, Marković, Tadić, Tošić i Đuričić. Izuzev povređenog Stojkovića i Ljubomira Fejse, identičan sastav koji je deklasirao Vels.

20.27 - Intoniranje belgijske himne prošlo bez zvižduka, čak i uz poneki aplauz. 

20.23 - Engleska povela. Doson strelac za "albion" iz jedanaesterca koji je skrivio Luka Milunović. 

20.21 - Kiša sve jača u Beogradu. Teren stadiona Crvene zvezde solidno pripremljen, ali sasvim je sigurno da će vremenski uslovi uticati na igru oba tima. 

20.18 - Englezi polako pritiskaju gol "orlića". Za sada, odbrana Srbije ne dozvoljava da se ova inicijativa pretvori u konkretnu prednost Engleza. 

20.02 - Počelo drugo poluvreme u Engleskoj. 

20.01 - Belgijanci izašli na zagrevanje. Dočeni zvižducima nešto više od deset hiljada gledalaca na Marakani. Očekuje se drastično veća poseta nego na poslednjem meču našeg tima u Begradu, kada je gostovala Irska. 

19.49 - Poluvreme u Noriču. Engleska i Srbija igraju meč bez golova, ali ne i bez uzbuđenja. Koliko se agresivno igra pokazuje i podatak da su čak trojica naših fudbalera zaradila žuti karton u prvom delu meča - Despotović, Pantić i Mladenović. 

19.03 - Za Englesku igraju: Batlend, Smit, Rouz, Rodvel, Kolker, Douson, Zaha, Henderson, Sordel, Ins, Sterling.

19.01 - Srbija igra u sastavu:  Aleksić, Gudelj, Medojević, Pantić, Mladenović, S. Marković, Milivojević, Lazović, Malbašić, Milunović, Despotović.

19.00 - Prvi meč baraža mladih reprezentacija Engleske i Srbije počeo. 

17.55 - Za navijače, poslednja stanica pred Marakanu. 

16.45 - (Ne)očekivani sastavi dva tima... Srbija: Brkić, Ivanović, Biševac, Nastasić, Kolarov, Ignjovski, Matić, Stevanović, Tadić, Tošić i Đuričić. Belgija: Kurtoa, Aldervajreld, Kompani, Vermalen, Vertogen, Vitsel, Defur, Azar, Dembele, Čadli i Benteke.

14.31 - Još ima karata za meč Srbija - Belgija. I nije gužva na blagajni... 

13,45 - Redari spremni za meč Srbija - Belgija. 

Mnogi ih smatraju najboljom reprezentacijom Belgije u istoriji i, zaista, za ekipu sa severa Starog kontinenta u ovom trenutku igraju fudbalski velemajstori, predvođeni Azarom.

Mnogi, pak, reprezentaciju Srbije smatraju previše mladom i neiskusnom da bi načinila podvig u kvalifikacijama.

Posle direktnog sudara dva tima, jedno od ova dva mišljenja pokazaće se kao istinito. Za navijače Srbije, nadamo se da će mladost i talenat nadvladati izuzetan kvalitet sa druge strane.

Utakmica Srbije i Belgije na Marakani jedan je od derbija grupe A kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Posle ove utakmice tek možemo da napravimo prvu analizu i vidimo gde se ova podmlađena ekipa „orlova" nalazi u odnosu na svetske gigante.

Tim sa Azarom, Vermalenom, Kompanijem, Vertongenom, Defurom, Dembeleom i ostalim fudbalskim majstorima zaista zvuči zastrašujuće. Ipak, na Marakani su padali i jači, tako da će Kolarov i Ivanović predvoditi borbene srpske klince u novu bitku i, nadamo se, pobedu.

Prekretnica za selektora Sinišu Mihajlovića bila je utakmica sa Velsom u Novom Sadu gde je skinuto mnogo kompleksa. To je bila prva pobeda reprezentacije pod komandom Siniše Mihajlovića, i to sa pregršt golova, u trenutku kada smo se zabrinuli da li su „orlovi" zaboravili kako izgleda radovati se pogotku.

I srpski reprezentativci naglašavaju da su se stvari posle meča sa Velsom promenile i da u dobrom raspoloženju dočekuju Belgijance.

„Mi smo tim koji može svakog da pobedi, ali i od svakog da izgubi. Igramo kod kuće, a Belgijanci su samo na papiru malo jači. Ipak, sve zavisi od nas, malo toga od njih", smatra selektor Srbije Siniša Mihajlović, koji je najavio ofanzivnu igru „orlova".

Zanimljivo je da selektor Belgije Mark Vilmots ne smatra da je Belgija favorit.

„Srbija je favorit. Reč je o ekipi sa mnogo kvalitetnih tehničara, opasni su po bokovima, najviše zbog Ivanovića i Kolarova, imaju jak patriotski duh koji pokazuju na terenu i van njega. U ovom trenutku možda i remi ne bi bio loš ishod za nas", smatra Vilmots.

Srbija će protiv Belgije možda imati i 12. igrača. Naravno, reč je o navijačima o kojima je bilo mnogo priče pred ovaj meč. Nema sumnje da Marakana može predstavljati pravo grotlo, ukoliko navijači zaborave klupske boje i navijaju složno.

Naravno, sve može otići i u suprotnom smeru, pa da se umesto fanatičnog navijanja dobije koncert zvižduka i uvreda. Navijačima se možda može dosta toga zameriti, ali večeras verujemo da će, umesto zvižduka, glavni navijački rekviziti biti grlo i dlanovi.

Utakmica počinje u 20.30. Prenos gledajte na Prvom programu Radio-televizije Srbije, a promene rezultata pratite na našem portalu.

Број коментара 80

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво