Pobeda od koje boli glava

Odigrala je Crvena zvezda sjajnih pola sata u prvom delu, stigla je i do tri gola prednosti i činilo se da je ostalo samo da se meč lagano privede kraju. Međutim, Naftan je zaigrao znatno bolje, Zvezda je u drugom poluvremenu igrala, malo je reći očajno, pa je srpski klub do kraja morao da strepi za pobedu u meču sa izuzetno skromnim protivnikom. Dvostruki strelci za crveno-bele, u utakmici koja mora da brine sve u Zvezdinom taboru, bili su Kasalica i Milunović.

Crvena zvezda je svoj prvi zvanični ovosezonski meč počela sa jasnom namerom da stigne do pogotka u gostima. Izabranici Roberta Prosinečkog su, bez previše problema, kontrolisali loptu i težište igre potpuno su pomerili na polovinu domaćina. Ovakva igra iznedrila je nekoliko solidnih akcija, ponajviše po desnoj strani, gde su se po običaju nalazili Mikić i Lazović. Nažalost, nijedan od njih dvojice nije uspeo da uputu upotrebljiviji centaršut u tim trenucima.

Prvi je udarac ka golu uputio Milivojević, ali je bio poprilično neprecizan, te je lopta završila na ulici, s obzirom na skromne dimenzije stadiona na kojem je susret odigran.

Nastavio je Lazović da teroriše odbranu Belorusa, ovoga puta uspeo je na pravi način da pošalje loptu u kazneni prostor Naftana, Milunović je lepo odreagovao, ali je lopta nakon njegovog udarca ipak završila samo u korneru.

Lazović je dobio priliku za popravni, odlično je centrirao na prvu stativu gde se sjajno snašao Kasalica, šutnuvši u maniru iskusnog napadača, bez oklevanja i iz prve. Crvena zvezda je stigla do toliko željenog ranog vođstva.

Samo što su postigli pogodak, igrači Zvezde mogli su da dupliraju prednost. Međutim, akcija u kojoj je u glavnoj ulozi bio Evandro okončana je bez šuta, jer su se gosti spetljali u protivničkom kaznenom prostoru.

Ono što valja ne treba menjati, pa tako Crvena zvezda nije odstupala od svoje igre koja se pretežno bazirala na Mikiću i Lazoviću na desnoj strani. Upravo je ovaj dvojac ponovo omogućio Kasalici da ugrozi golmana Dovgjala, ali je njegov, inače snažan udarac, ipak bio neprecizan.

Vremena za žaljenje za propuštenim prilikama nije bilo, jer je već u 18. minutu Zvezda, nakon neuspele ofsajd zamke objektivno skromnih domaćina, stigla do prednosti od dva gola.

Lopta je stigla na desnu stranu do Kasalice, ovaj je uspeo da je pošalje pored istrčalog čuvara mreže Naftana, taman toliko da je na ivici peterca sustigne i u gol pošalje Milunović.

Ono što je bilo evidentno od samog starta susreta, da Naftan nije dorastao evropskim izazovima, postajalo je sve očiglednije kako je meč odmicao. Domaći su imali problema da spoje tek nekoliko smislenih dodavanja, a reakcije i postavljanja u fazi defanzive delovali su gotovo komično.

Sa takvim odnosom snaga, nikoga nije iznenadio i treći pogodak Crvene zvezde.

Igrao se 34. minut, ponovo je Lazović promešao igrače na levom boku Naftana, a zatim je usledio centaršut u srce kaznenog prostora. Tamo ju je prihvatio Milunović i svojim drugim golom na meču dodatno je uvećao vođstvo gostujućeg tima.

Naftan je pokušao da uzvrati u 43. minutu, ako se to tako uopšte može nazvati, ali je izostao udarac u okvir gola.

Nije najbolje počeo nastavak za ekipu Crvene zvezde. Igrao se 47. minut kada je Maksimović napravio prekršaj koji je glavni sudija okarakterisao kao prekšraj za najstrožu kaznu. Loptu je uzeo Gavrjuško, jako dobro je šutirao pa Bajković, koji jeste pogodio stranu, ipak nije uspeo da spreči domaćina da stigne do pogotka.

Ovo kao da nije previše omelo crveno-bele, koji su, iako ne sa podjednakim intenzitetom kao u najvećem delu prvog poluvremena, nastavili da stežu obruč oko gola Naftana. Nažalost, samo na kratko.

Domaćin je u drugih 45 minuta ušao drastično žustrije, očigledno sa velikom željom da izbegne katastrofu, pa smo tako videli veliki broj oštrih startova i uopšte žustriju igru Naftana.

Osim toga, odluka da podignu svoj presing i da u napadu na loptu učestvuje veći broj igrača doneo je domaćinima nekoliko kakvih-takvih prilike.

Najočiglednija je bila ona nakon jednog centaršuta sa desne strane, ali je udarac glavom sa preko deset metara bio prelak plen za Bajkovića.

Ali onda, u 68. minutu, Naftan stiže do još jednog pogotka. Loše je interenisao Mikić, prosto je predao loptu Gavrjušku koji je imao vremena da se namesti i da preciznim udarcem pošalje loptu iza leđa Bajkovića.

Samo pola minuta kasnije, Naftan je mogao čak i da izjednači. Lopta se šetala po gol-liniji Zvezde, koju na sreću nije prešla. Crveno-beli su odgovorili na najbolji mogući način.

Lazović je ponovo bio taj koji je asistirao Kasalici sa desne strane, a on, neometan, poslao je loptu udarcem po zemlji u dalji ugao za četvrti pogodak Crvene zvezde u Vitebsku.

Ali ovo je bio jedini svetli trenutak u igri Crvene zvezde u nastavku meča. Prosto je neverovatno koliko su loše izgledali na terenu izabranici Roberta Prosinečkog u drugom poluvremenu.

Tako je u 73. minutu Krneta očajno reagovao, nije zagradio loptu na pravi način na ivici svog šesnaesterca, pa je rezervista Žukovski došao u priliku da savlada Bajkovića - što je i učinio.

Do kraja se u Vitebsku igralo bez prilika, ali je Naftan bio taj koji je diktirao igru i u samoj završnici meča.

Pobeda jeste ostvarena, ali Crvena zvezda mora da igra daleko bolje i konzistentnije u narednim kolima, ukoliko ih bude, ako želi da izbegne blamaže kojima smo bili svedoci u nekim prethodnim sezonama. Na sreću, vremena i kvaliteta za ispravljanje grešaka još uvek ima.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво