Gràcies Pep!

Fudbal, ne samo u Španiji i ne samo u Barseloni, danas je drugačiji nego što je to bio pre samo nekoliko dana. Pep Gvardiola više nije trener, rekli bi neki, najbolje ekipe svih vremena. Naslednik u Kataloniji obožavanog Pepa je Tito Viljanova, njegova desna ruka. "Mogao sam da nastavim, ali to nije ono što Barsa zaslužuje", zaključio je Pep.

Fudbalski klub Barselona na emotivan način se oprostio od Pepa Gvardiole nakon što je ovaj obelodanio svoju odluku da napusti klub, kome je toliko pružio, na kraju tekuće sezone.

Neki od najistaknutijih pojedinaca katalonskog tima, uključujući kapitena Karlesa Pujola, Đerara Pikea, Ćavija i Seska Fabregasa, prisustvovali su konferenciji za štampu koja se pretvorila u monolog najtrofejnijeg stručnjaka Barselone, koji su prisutni novinari opisali kao „intiman i izrazito iskren".

Gvardiola je ispraćen aplauzom, kao i kada je nekoliko časova pre toga svoju odluku saopštio igračima pre treninga.

Barselona je iskoristila ovu priliku da objavi da će od naredne sezone ekipu voditi Tito Viljanova, pomoćnik Pepa Gvardiole još iz vremena kada je predvodio Barselonu B.

„Želim da shvatite da ovo nije laka odluka za mene. Ali isto tako želim da objasnim razloge za nju", izjavio je Gvardiola.

„Oduvek sam želeo kratkoročne ugovore. Četiri godine kao trener Barselone čine se kao večnost. Još sam u oktobru saopštio predsedniku i sportskom direktoru da mislim da se moje vreme na klupi Barse bliži kraju", nastavio je Pep.

„Glavni razlog što sam se rešio na odlazak jeste što je četiri godine - mnogo godina. Dao sam sve i nije mi ostalo ništa. Na neki način, moram da napunim baterije", rekao je Gvardiola.

„Obaveze, zadaci i ciljevi trenera Barselone su ogromni i osećam kako nisam imao preteranu priliku da se odmorim. Moram da se oporavim, a jedini način da to uradim je da se distanciram. U suprotnom, samo bih naneo štetu klubu koji volim, kao i on meni".

„Jasno mi je da napuštam najbolje mesto za rad koje postoji. Zadovoljan sam rezultatima koje smo postigli. Imao sam jedinstvenu priliku da treniram fantastičnu grupu igrača. Želim da im zahvalim na svemu", istakao je Gvardiola.

Na istoj konferenciji za novinare, predsednik katalonskog tima objavio je odluku da „struka ostane unutar kuće". Tako će od naredne sezone ekipu voditi Gvardiolina desna ruka, Tito Viljanova.

Sportski direktor kluba Andoni Zubizareta potvrdio je da i on ovakvu odluku smatra „daleko najboljom".

„Uvek govorimo da ako su nam potrebni igrači, prvo gledamo naše dvorište, Barselonu B. Isto je i sa trenerima".

Odluka da se eksplicitno obelodani Gvardiolin naslednik pomalo je i iznenadila medije na Pirinejskom poluostrvu, koji su se već nekoliko dana (koliko se nezvanično znalo da će se Gvardiola povući) poigravali imenima Ernesta Valverdea, Lorana Blana i Marsela Bijelse.

I Gvardiola je pohvalio ovakvu odluku klupskog rukovodstva.

„On je više nego sposoban. Igrači ga znaju. On će napraviti mali broj izmena. On će klubu i igračima pružiti nešto što ja mislim da više ne mogu da dam".

„Mogao sam da nastavim, ali to nije ono što Barsa zaslužuje", zaključio je Pep.

Sandro Rosel pohvalio je Gvardiolin doprinos klubu i njegovim uspesima.

„Pep uvek donosi najbolje odluke za klub. Ovo je njegova odluka, ona je lična i treba je potpuno uvažiti i razumeti", rekao je predsednik Blaugrane, koji, nije tajna, nije štedeo reči i argumente ne bi li ubedio svog omiljenog trenera da ostane.

„Nadamo se da ćemo nastaviti sa uspesima, gradeći dalje na legatu koji nam je Gvardiola ostavio. Sve nas je učinio ponosnim".

„Tito i Andoni već su počeli da rade pripremu za narednu sezonu, i uveren sam da će uraditi dobar posao".

Gvardiola je preuzeo Barselonu nakon epizode u Barseloni B 2008. godine, što je ujedno i njegov prvi posao te vrste. Pep je za samo četiri godine postao najuspešniji trener u klupskoj istoriji.

Već u prvoj sezoni ušao je u istoriju, ne samo svog kluba, kada je uzeo šest trofeja u jednoj sezoni, odnosno sve koje je mogao.

Računajući i njih, Gvardiola je Barseloni ostavio dve titule prvaka Evrope, tri šampionske titule, jedan, za sada, Kup Kralja, tri Superkupa Španije, dva evropska Superkupa, i dve itule klupskog prvaka sveta.

Gvardiola nije pristajao na dugoročne ugovore, ali bi ih obično produžavao pre ove faze u sezoni, tako da se ovakav razvoj situacije mogao možda i predvideti.

Pep se, nezvanično, sastao sa Roselom, Zubizaretom i još nekim klupskim čelnicima još u sredu, kada im je predočio svoju odluku. Navodno, jedva su ga ubedili da razmisli o svemu još jednom, ali se Gvardiola sutradan vratio sa istom odlukom.

„Hvala ti Pep za sve predivne trenutke koje si nam pružio, i što si na naš stadion doneo model fudbala koji se nikada ne sme dovesti uz pitanje", završio je konferenciju Rosel, kada se salom prolomio aplauz. Španski novinari posebno ističu suze u očima Pujola, Ćavija i Pikea.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара