NBA najava: Istok u potrazi za novim vladarom

Nova sezona NBA lige donosi i puno novih stvari. Jedna od većih promena desila se u Istočnoj konferenciji, u kojoj više neće igrati njen dugogodišnji suvereni vladar Lebron Džejms. Borba za upražnjeno mesto sasvim izvesno biće velika, a kao glavni favoriti za osvajanje ove konferencije figuriraju Boston, Toronto, Filadelfija i Milvoki. Pogledajte prvi od tri dela "Produžetak" najave nove NBA sezone, koju smo analizirali sa internacionalnim skautom Siksersa i našim čestim gostom Marinom Sedlačekom.

Logično, priču smo započeli od Filadelfije. Koji je cilj Siksersa ove sezone? Čime bi ste bili zadovoljni?

"Pa, bili bi smo zadovoljni titulom, to je sigurno. Ali, doći do titule je dugačak put. Ja bi citirao trenera Breta Brauna, koji je rekao da je cilj finale. Finale Istočne konferencije ili finale NBA, nije definisano. Ali, po mnogim prognozama i očekivanjima i viđenim prošle godine, neko projktovano finale je Filadelfija - Boston. To je sad toliko daleko, jun mesec, odnosno april kada se završi regularna sezona i počinje plej-of, tako da je vrlo teško bilo šta reći. Mnogo faktora i mnogo elemenata utiče i tokom sezone, i na polusezoni tokom Ol-star pauze, koji mogu drastično da promene situaciju. To smo mi pokazali na praktičnom primeru ove godine, sa velikim brojem pobeda u jednom impozantnom nizu obarajući rekorde. Sa druge strane, i od rasporeda vam zavisi jer obično tih zadnjih 4-5 utakmica regularne sezone ako ste obezbedili plej-of vam služi za odmor i pripremu. Tako da su ambicije ono što je rekao trener - finale", prenosi Marin razmišljanja iz organizacije Siksersa.

Ovog leta bilo je promena i u timu i u front ofisu. Da li se menja koncept ili se nastavlja "proces"?

"Koncept se ne menja. Mislim da smo mi izašli iz tog procesa, jer taj proces se sada pretvorio u konkretan zadatak i same promene u timu bile su uslovljene na osnovu rezultata koje smo mi imali u prošloj sezoni, sa kosturom mladog tima u kompoziciji sa iskusnim i starijim igračima. Normalno, računajući i na to da je odrađen i draft, i da su se pojedinci kao što je Markel Fulc vratili u tim. Kompozicijia tima može da bude malo drugačija, ali postoje tri osnovna parametra koje moraju da imaju igrači koji igraju u Siksersima - odbrana, dobro pozicioniranje bez lopte i promena ritma", otkriva Marin Sedlaček.

Ko su sada favoriti na Istoku kada nema više Lebrona Džejmsa, osmostrukog uzstopnog šampiona te konferencije?

"Toronto je ekipa koja je završila prva na Istoku prošle sezone, ali sticajem okolnosti ispala od Klivlenda na izuzetno loš način, što je koštalo trenera Kejsija smene. Potom tu je Boston koji je bio finalista konferencije. Zadržali su tim i imaju oporavljene igrače i ja bih dodao još i Milvoki, kao ekipu koja ima mlad tim, sa dosta potencijala, veoma interesantan. Tu još neko može da iskoči, veoma je teško to predvideti sada. Mi nismo bili projektovani za treće mesto prošle sezone, ali dobra igra i sticaj okolnosti su to učinili. Bez obzira što nema Lebrona, mislim da to daje veću neizvesnost konferenciji, ne treba otpisati ni Klivlend predvođeni Lavom. Sada, takav tim poprima drugačiju konturu, jer igrači koji su bili 'epizodni igrači' dobijaju više prostora i sigurno će neko isplivati iz senke."

"Bruklin je velika nepoznanica, Njujork sa i bez Porzingisa je potpuno različit tim. Čikago je u fazi ponovne izgradnje tima, ali sa velikim ambicijama, kao i uvek. Ima tu dosta konkurenata iz senke. Sa druge strane treba prihvatiti činjenicu da je Zapad jača konferencija, da će vero

vatno biti teže sakupiti veliki broj pobeda na Istoku kao što je to bilo prošle sezone."

Da li je Lebron sa sobom iz Klivlenda odneo i plej-of?

"Pa mislim da ne. To je ekipa koja godinama tempira formu i ulazi u plej-of. Prošle godine su gađali poziciju i birali protivnika u plej-ofu. Ono što je pretpostavka na papiru ne mora uvek da se ostvari, mislim da Klivlend ima dobrog trenera i solidnu reputaciju i da iz toga mora da izađe dobra ambicija ulaska u plej-of", smatra Sedlaček.

Indijana i Detroit se nameću kao potencijalna izneneđenja?

"Da, ta dva tima mogu biti iznenađenje, Indijana ima igrača koji bi trebalo ove godine da da još veću dimenziju rezultatima, to više nije anonimni igrač (Oladipo), već neko ko privlači pažnju. Sa druge strane, novi trener Detorita Kejsi ima izazov u transformaciji celog dela organizacije tima. Više nije sve na jednom čoveku (sten Van Gandi, pim. aut.) i njegovo iskustvo iz Toronta će značiti Detroitu i doprineti da bude konkurentniji i doneti izvesno veći broj pobeda nego prošle sezone", zaključuje Sedlačak na kraju prvog od tri dela najave NBA sezone u okviru magazina "Produžetak".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво