Treći "Produžetak" – život košarkaškog skauta i najveće svađe ovdašnje košarke

U trećoj epizodi košarkaškog video-magazina "Produžetak" približavamo vam posao evroligaškog košarkaškog skauta, Nikole Birača, koji nam je otkrio na koji način gleda utakmice i kako mu izgledaju radni dani. Takođe, osvrćemo se na najveće svađe u srpskoj i jugoslovenskoj košarci, kao i na "sindrom" poznatih ličnosti pored košarkaških terena.

Život košarkaškog skauta

Posao košarkaškog skauta je vrlo specifičan i zahtevan, i podrazumeva mnogo pregledanih utakmica i napisanih beležaka. Prokletstvo ovog poziva je u tome što se potpuno menja pogled na samu igru, nešto slično doživljaju linijskog sudije u fudbalu.

To nam potvrđuje i skaut u stručnom štabu Košarkaškog kluba Crvena zvezda Nikola Birač.

"Da, mnogo se promenio pogled na košarku i samu utakmicu. Sada gledam druge stvari, taktičke zamisli, kako neko brani i napada 'pik-en-rol', da li se igra akcija za beka ili centra, puna i prazna strana itd. Jednostavno, ne mogu više normalno da gledam utakmicu, već uvek gledam na neki svoj način", kaže Birač.

Zaduženja skauta su različita, i zavise od toga da li se radi o utakmici, treningu ili radu van terena.

"Na utakmicama imam više neku savetničku ulogu, gde treneru ukazujem na stvari koje primetim tokom meča. Na treningu pomažem u radu i eventualno individulno radim sa igračima, dok van terena gledam mnogo utakmica i analiziram, zajedno sa ostalim pomoćnim trenerima, i tu analizu predstavljamo treneru usmeno ili u formi skautinga."

Ipak, najzanimljiviji ali i najodgovorniji deo ovog posla odvija se tokom leta, kada se predlažu, gledaju i biraju igrači za novi tim.

"Da, tu imamo punu slobodu od trenera da možemo da predložimo igrača. Ipak, uglavnom svi dobijamo snimke, i nakon gledanja i analize iznosimo svoji stav, o kojem na kraju odlučuje prvi trener."

Odnos sa prvim trenerom, prema Nikolinim rečima, ima dve dimenzije: poslovnu i privatnu.

"Da, imamo veoma dobar odnos. Profesionalni pre svega, a kada se vidimo na kafi, trudimo se da ne pričamo o poslu, tj. o košarci, ali se na kraju nekako uvek završi na tome", uz smeh otkriva Nikola.

Učenje je svakodnevno, stručno usavršavanje koliko to obaveze dozvole, a krajnji cilj osamostaljivanje u trenerskom poslu.

"Trudim se da se usavršavam i napredujem svakog dana, koliko mi to obaveze dozvole. A što se osamostaljivanja tiče, još je rano za to, iako naravno razmišljam da jednog dana budem prvi trener neke ekipe, što je normalno. Ali ima vremena za to", zaključuje Nikola.

Poznati kraj parketa

Prvi meč ovogodišnjeg NBA finala, osim pobede Golden stejt voriorsa, obeležila je svetski poznata pevačica Rijana, koja iz prvog reda Orakl arene bodrila svog omiljenog košarkaša – Lebrona Džejmsa. Istovremeno, pokušala je da isprovocira Kevina Durenta, a nije propustila priliku da uđe u raspravu sa pristalicama domaćeg tima, popularnim "dabsima".

Prisustvo poznatih ličnosti česta je pojava na terenima u Americi, pa je pored terena na mečevima čuvenih Niksa redovan filmski režiser Spajk Li. Lejkerse u Gradu anđela uvek bodri slavni glumac Džek Nikolson, a u poslednje vreme u Torontu je prva "faca" muzičar Drejk.

I kod nas postoji ovaj trend, pa utakmice košarkaša Zvezde ne propuštaju glumci Ivan Bekjarev i Milan Kalinić, a neretko su pored terena ili na navijačkim tribinama pevači Aleksandar Vuksanović, poznatiji kao Aca Lukas, i Dejan Matić.

Ima i Partizan podršku tzv. "selebritija", pa su u Pioniru česti gosti Milan Đurđević, frontmen "Nevernih beba", hip-hoperi Dalibor Andonov Gru i Igor Lazić poznatiji kao Nigor, kao i glumac Sergej Trifunović.

Košarkaške svađe eks-Ju košarke

Srpska i jugoslovenska košarka su sinonimi za uspeh i medalje. Ipak, nije sve uvek bilo ružičasto, pa su u njenoj istoriji zabeleženi brojni, uglavnom verbalni sukobi. Za ovu priliku izdvojili smo četiri najzanimljivija.

Ranko Žeravica i Zoran Slavnić

Čuveni trener i proslavljeni igrač nikako nisu mogli zajedno. Istina, više je na ovaj odnos uticao Žeravica, koji je kao selektor reprezentacije Jugoslavije krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina redovno sa spiska izostavljao Moku, objašnjavajući tu odluku vrlo legitimnim stavom da mu se ne uklapa u koncepciju tima i racionalnog pristupa igri. Slavnić pak, u skladu sa svojim karakterom, nije mogao da ćuti, pa je i u to vreme, a vrlo često i kasnije, kritikovao trenersku legendu, smatrajući da je neopravdano bio "šikaniran". Ipak, njih dvojica su kasnije izgladili odnose, pa su poslednjih par godina sa velikim poštovanjem govorili jedan o drugome.

Dražen Petrović i Aleksandar Đorđević

Iako je ovo sukob o kome se možda najmanje zna, ipak ga svrstavamo u ovu grupu, pre svega zbog karijera dvojice aktera. Sve je počelo na prvenstvenoj utakmici između Cibone i Partizana 1989. godine, kada je Dražen besan vikao na Saleta i zapretio mu da neće igrati za reprezentaciju dok je on u njoj, a malo je nedostajalo da na kraju tog meča dođe do fizičkog obračuna između njih. Draženova pretnja se obistinila već tog leta, pošto je tadašnji selektor Jugoslavije Dušan Ivković izostavio Đorđevića sa spiska za Evrobasket ‘89 u Zagrebu.

Igor Rakočević i Marko Jarić

Netrpeljivost dvojice sjajnih košarkaša nastala je još u mlađim kategorijama Crvene zvezde, kada su jedan drugog doživljavali kao nešto više od konkurenta, gotovo kao neprijatelja. Sve je eskaliralo 2005. godine u Novom Sadu, na Evropskom prvenstvu, na kojem je selekcija tadašnje zajednice Srbije i Crne Gore doživela debakl, a Jarić i Rakočević imali verbalni, ali i fizički obračun u svlačionici Spensa.

Duško Vujošević i Nebojša Čović

Sukob nekadašnjeg trenera Partizana i aktuelnog predsednika Crvene zvezde dugo je punio novinske stupce i uslovno rečeno zabavljao javnost, i to ne samo sportsku. Vrhunac kojem je prethodio "mali milion saopštenja" dogodio se aprila 2014. godine, kada su se dva, po mnogo čemu slična karaktera, verbalno sukobila u kultnoj političkoj emisiji "Utisak nedelje". Nakon toga, Vujošević 2015. napušta Partizan i Srbiju, pa je tenzija splasnula, iako se dvojica košarkaških radnika i dalje viđaju na sudu...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво