Igrajmo za 16: Izvučeni parovi za ekipe po pozivu

U holu RTS-a u Takovskoj ulici održano je izvlačenje parova za ekipe po pozivu i prva konferencija za novinare povodom 20. Memorijalnog turnira RTS-a "Igrajmo za šesnaest".

Konferencija i žreb započeti su minutom ćutanja, u znak 16 nastradalih radnika RTS-a u bombardovanju zgrade 23. aprila 1999. godine.

Prvi se prisutnima obratio gost događaja francuski humanista Arno Gujon.

"Bio sam u osnovnoj školi kada je Srbija bombardovana. Imali smo debate na časovima o toj temi i nažalost, mediji, ali i moji profesori su osuđivali Srbiju i Srbe za sve što se dešava, pa tako i za bombardovanje zgrade RTS-a. Vodili su se pričom da je medijska kuća emitovala propagandu i postala vojni cilj i time pravdali ubijanje civila koji su radili svoj posao. Dok mi je profesor govorio sve te laži, moj otac kod kuće govorio je istinu. U mojoj porodici živi srpsko-francusko prijateljstvo. Ja sam sagledao obe strane i rekao profesoru da je zapravo on vršio propagandu. Nisam mogao da zamislim da ću se 20 godina kasnije naći ovde i sresti sa porodicama žrtava, da ću osetiti njihovu bol. Čast mi je da budem na ovom memorijalnom turniru, koji ne dozvoljava da se zaboravi šta je bilo, ali koji ima cilj da se upoznamo sa drugima i da tugu i bol pretvorimo u radost, druženje, igru i prijateljstvo. Turnir nije mala stvar i on se razvija i pokazuje istrajnost i posvećenost", izjavio je Gujon, kojem je RTS uručio opremu organizatora turnira.

Prisutnima se potom obratio Miroslav Medić, brat Siniše Medića, nastradalog u bombardovanju zgrade RTS-a.

"Hvala svima što ste verni turniru i što ga svake godine ulepšate. Hvala svima na podršci, Oliveri Kovačević, Zoranu Markoviću, našim dopisnicima, Jutarnjem programu, Radio Beogradu, Ministartsvu omladine i sporta i svima vama zbog kojih je održavanje ovog turnira moguće. Znali smo da do tog 23. aprila 1999. godine može doći, ali smo svi radili, u duplim smenama, jedino nismo znali koga će ta nesrećna sudbina zadesiti. Ideja turnira je sećanje na naših 16 kolega, ali i druženje i želja da se to više nikada ne ponovi. Naš turnir i naša ideja nailazi na razumevanje i podršku, pa tako imamo i ljude iz dijaspore, regiona, proširili smo ga na više sportova i imamo sve više podrške. Zato svim učesnicima želim sreću i puno uspeha", izjavio je Medić.

Veselin Grozdanić, predsednik organizacionog odbora izjavio je, između ostalog, da turnir iz godine u godinu odlično napreduje.

"Što više vremena prolazi, to nam naši voljeni više nedostaju. Želeći da ih ne zaboravimo, počelo je nas stotinak da igra memorijalni turnir. Sa tih stotinu došli smo do brojke od 3000 učesnika u šest sportova. Taj način na koji, slobodno mogu da kažem, cela nacija prihvata ovu ideju, svedoči da smo u pravu. Počeli smo kao turnir, prerasli u memorijal, a želimo da sve ovo bude jedna velika misija. Skupština je usvojila predlog da i ona pomogne u organizaciji i u planu je izgradnja muzeja. Muzej će biti tu da uvek podseti na ono što se desilo. Što se toga tiče, oprostićemo ako budemo mogli, ali zaboraviti nikada", zaključio je Grozdanić.

Žrebom nakon konferencije određeni su sledeći parovi u grupama: 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво