Monca, ne Kina

Možda je antiklimaks na kraju jučerašnjih kvalifikacija pošteno nazvati farsom. I istina je, zbog toga su nam juče ostali dužni. Ali to je Monca, najslavnija staza na svetu i nema nikakve sumnje da će nam danas, kada je bitno, hrabri momci pod šarenim kacigama sve vratiti, sa debelom kamatom.

Kada je Saša Đorđević preuzeo državni tim u našem nacionalnom sportu, motiv mu je bio da napravi ekipu koja će pobediti Špance. Do danas, uspelo mu je da osvoji tri srebrne medalje - po jednu sa evropskog prvenstva, svetskog kupa i olimpijskih igara - ali Špance još nije dobio. Danas, kada će ih konačno srediti, ta utakmica će se poklopiti, od svih trka, baš sa Moncom. Život ponekad baš nije fer.

Mogao bih, priznajem, zarad sređivanja tih Španaca, da preskočim neku trku Formule 1. Katalunju, bez ikakve griže savesti. Soči, takođe. Hungaroring, ako ne pada kiša, svakako i Abu Dabi, samo da nije poslednja trka u sezoni.

Moncu ne mogu.

Nije bitna slavna istorija, čak ni na mestu koje je istom toliko bremenito da je ponekad teško razlučiti činjenice i legende. Ne, Monca i da je juče sagrađena, ovakva kakva jeste, bila bi opet nešto drugačije. Najbrža staza na svetu. Mesto gde se, zbog specifično podešene, praktično nepostojeće aerodinamike gotovo vraćamo u prošlost, u vreme bez krila, kada je razlika između vodećih timova i onih u sredini tabele bila značajno manja. Autodrom gde osim tehničkog savršenstva vožnje, do pobede pre svega vodi hrabrost. Dok su sve ostale staze tek skakaonice, Monca je letaonica, sa svojih samo pet (?!) krivina, ne računajući par šikana, nešto najbliže ovalu što Formula 1 može da priđe. Surovo mesto na kojem se i za najmanju grešku plaća brutalna cena.

A onda su tu i tifozi. Asfalt opasan crvenim zidom strasti koji pulsira čak i u lošim godinama za Skuderiju, ne samo kad je Ferari, kao danas, u prvom redu. Fudbalska atmosfera i želja za pobedom bitnijom od svega drugog u sezoni. Za koga god navijali, doživljaj koji je nemoguće uporediti sa bilo čim drugim.

Da li je ovo konačno ta godina? Crveni automobil na „pol" poziciji, sa ubedljivo najbržim motorom i sada već dokazanim talentom za volanom. Momenat da se napokon okonča niz pobeda Srebrnih strela koji traje od početka hibridne ere? Možda. Na strani Ferarija je maksimalna brzina, startna pozicija i - kao rezultat prve pobede, prošlog vikenda u Belgiji - naraslo samopouzdanje Šarla Leklera. Momak iz Monaka je na kvalifikacijama sedmi put zaredom (?!) nadmašio klupskog kolegu i četvorostrukog šampiona sveta pa bi čak i najokoreliji navijači Kimija Raikonena morali da priznaju da je odluka da Šarl dobije Kimijevu garažu bila ne samo hrabra već i potpuno smislena. Čak toliko da se s' pravom postavlja pitanje da li je Sebovo vreme u Maranelu isteklo, tačno pet godina nakon što je doveden da u stilu Šumahera vrati Skuderiju na staze stare slave.

Mercedes će, kao i prošle godine, kao uostalom i na prethodnoj trci, drsko vrebati kako bi iskoristio i najmanju slabost domaćeg tima. Za razliku od Spa, gde je sektor dva išao u prilog aerodinamički efikasnijem W10, u Italiji će moći da se oslone pre svega na superiorni tempo na tvrđoj mešavini gume, što nije mala prednost. I na Luisa, šampiona koji nikad ne odustaje, i koji se opasno približio nekim rekordima za koje sam verovao da nikad neće biti srušeni. Ako mi dozvolite da mu već uračunam ovogodišnju titulu, koju mu jedino viša sila sada može oduzeti, ostaje samo pitanje da li će Britanac pre dostići Šumijev rekord u broju pobeda ili onaj u broju titula. Što je, priznaćete, do pre samo koju godinu delovalo poprilično malo verovatno.

Ako neko tvrdi da zna ko će iz današnjeg dvoboja crvenih i srebrnih (jer Red Bul posle Maksove promene motora i starta sa začelja ne može biti u konkurenciji) izaći kao pobednik, nemojte da mu verujete. U najboljem slučaju je isuviše navijački zaslepljen, u najgorem nema pojma o tome šta znači pobediti na Monci. Čak i ako prenebregnemo moguće pljuskove koje najavljuju meteorolozi, potencijalnih varijabli je previše čak i za kvalitetniju kristalnu kuglu. Kakav će biti start, ko će se najbolje snaći u šikani Retifilo, da li će zavetrina biti dovoljno jaka za festival preticanja, hoće li motori izdržati više od 80% kruga pod punim gasom, kako će se ponašati gume i može li se nešto učiniti igranjem sa odlascima na servis? Toto Volf sada nema odgovor na ta pitanja, nema ih ni Binoto a tek ih nemaju Šarl, Luis, Valteri i Seb. Nema ih niko.

A odgovor na pitanje šta će biti danas u Kini ionako svi znamo, mnogo važnije je ono što čekamo da se tamo dogodi narednog vikenda, zar ne?

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво