Honda odustala od učešća u formuli 1

Japanski proizvođač automobila Honda odustao je od daljeg učestvovanja u formuli 1 i kao obrazloženje naveo globalnu finansijsku krizu.

"Ovu tešku odluku doneli smo u svetlu sve lošijih uslova za poslovanje na globalnom nivou u automobilskoj industriji...sve dublje kreditne krize i iznenadne recesije svetske ekonomije", istakao je na konferenciji za novinare direktor Honde Takeo Fukui.

Japanska kompanija je, kako je rekao Fukui, spremna i da proda svoj formula 1 tim.

"Sa našim trkačkim timom i sektorom za trkački razvoj, koji ih snabdeva motorima, razgovaraćemo o budućnosti ta dva dela kompanije. Tu mislim i na eventualnu prodaju", naveo je Fukui.

Honda je u formuli 1 debitovala 1964. godine na trci za Veliku nagradu Nemačke. Prvu pobedu za tim ostvario je 1965. godine Riči Ginter iz SAD na trci za Veliku nagradu Meksika. Dve godine kasnije Honda je zauzela četvrto mesto u konkurenciji konstruktora. Honda je, ipak, 1968. godine odlučila da ubuduće samo automobile snabdeva motorima, ali ne i da ih konstruiše. Odluka se islatila 1986. godine kada je u saradnji sa Vilijamsom osvojena titula šampiona u konkurenciji konstruktora, dok je Brazilac Nelson Pike bio najbolji među vozačima.

Ove godine Honda je sa 14 bodova zauzela tek deveto mesto među 11 konstruktora. Njeno povlačenje iz takmičenja, međutim, organizatore će staviti pred velike muke. Još u toku sezone od učešća u formuli 1 je odustao Super Aguri, koji je imao Hondine motore.

Formula 1 tako trenutno ima devet prijavljenih timova, odnosno 18 vozača za narednu sezonu, koja će početi 29. marta trkom za Veliku nagradu Australije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи