„Makina grande, makina rosa“

Seb je bio u svom uobičajenom „oduševljen-sam-i-to-jasno-pokazujem“ raspoloženju nekoliko sekundi nakon što je prošao ispod karirane zastave, ukrao P1 u kvalifikacijama svom klupskom kolegi i nesvesno nam podario gornji naslov koji najbolje opisuje ono što gledamo na početku 2018. godine. Dupla pobeda na startu sezone se možda i može opravdati određenim spletom okolnosti u Australiji i Bahreinu, ali posle današnjih kvalifikacija stvar postaje ozbiljna.

Koliko ozbiljna?

Ferari nije imao pobedu na kvalifikacijama u Kini još od 2004, što je poslednja godina Šumijeve vladavine i u svetu Formule 1 drevna prošlost. Mercedes je poslednji put subotom na ovoj stazi nekome u leđa gledao još 2011. godine, nakon čega je usledilo šest godina dominacije nezabeležene na drugim autodromima ove ere. Povrh svega, uz temperaturu asfalta od samo 15-ak stepeni, koja je u poslednjih nekoliko godina značajno favorizovala Srebrne strele, Skuderija na papiru danas nije imala šta da traži u Šangaju. Bum! Prvi red Fetel - Raikonen. Uz pola sekunde prednosti u odnosu na aktuelne šampione! Tih pola sekunde, na stazi koja najviše odgovara Mercedesu, uz nisku temperaturu asfalta, imaju veću specifičnu težinu od Sebovih savršenih 50 bodova iz prve dve trke. Zato što pokazuju da će bez obzira na tip staze, vremenske uslove ili gumu koja se koristi, Ferari čak i na kvalifikacijama biti tu, spreman da izazove doskora neprikosnovene šampione.

Fetel je u prva dva vikenda, pogotovo tokom petka i subote, delovao ranjivo u odnosu na Kimijevu novopronađenu formu, ali je zato nedeljom, kada se osvajaju bodovi, vozio bez greške. U isto vreme, dok mnogi sipaju pohvale na račun onoga što je na startu svoje 15. sezone pokazao Ferarijev poslednji šampion, kada se zagrebe ispod površine slika postaje malo drugačija. U Melburnu je Finac bio dominantan u odnosu na Nemca, ali je svejedno, sadejstvom različite taktike i tajminga izlaska sigurnosnog vozila na podijumu završio dva stepenika ispod klupskog kolege. Bahrein je po svojim karakteristikama, kako staze, tako i temperature asfalta, trebalo da donese Kimiju najbolje vreme na kvalifikacijama. Onda ga je Seb nadmašio u poslednjem pokušaju, Botas na startu trke poslao na treću poziciju, a Ferari svesno žrtvovao poslavši ga na zamenu guma koja je nesrećnog mehaničara koštala slomljene leve noge a Raikonena odustajanja. Konačno, u Šangaju je Ledeni dominirao do poslednje krivine poslednjeg kvalifikacionog kruga, kada je nakon dva ljubičasta sektora dodao jedan tek žuti, usled čega će sa samo 87 hiljaditih delova sekunde zaostatka i u treću trku ove godine krenuti sa druge startne pozicije. Kada se podvuče crta, mnogi vide boljeg Raikonena nego prethodnih sezona - i nisu u krivu - ali ja vidim 1) vozača koji i dalje greši u odlučujućim trenucima i 2) nekoga kome Ferari, ako bude u prilici, neće dozvoliti da Fetelu oduzme ni jedan potencijalni bod. I tu mislim da Skuderija kardinalno greši, jer će im put do titule značajno olakšati motivisani vozač na drugoj strani garaže. Ukoliko poveruje da mu i dalje nije dozvoljeno da pobeđuje (a prošle godine mu je Ferari to direktno uskratio u Monte Karlu i na Hungaroringu), uz kraj karijere koji se neminovno bliži, Kimi će lako ponovo upasti u apatiju koja mu je poslednjih godina postala zaštitni znak, čak toliko da preti da zaseni blistavi talenat kojim nas je očarao u prvoj dekadi ovog veka. Matematika će se zato svesti na sledeću jednačinu: da li Ferari više gubi ako je motivisani Kimi ispred Seba, ili ako je demotivisani Kimi iza Luisa i Valterija? Moje skromno mišljenje je da je za njih opasnije ovo drugo.

Koliko god jutrošnji ishod boleo, zaključak da će titula ove godine (konačno?) napustiti Brekli bi bio ne samo preuranjen, već i krajnje potcenjivački prema timu koji je tokom godina nataložio toliko kvaliteta na svakom nivou svojeg bitisanja: i dalje fantastičan automobil, četvorostruki šampion za volanom, briljantna struka u fabrici i iskusan tim mehaničara, dokazano kvalitetan menadžment, uz ogromnu podršku jednog od najvećih svetskih auto brendova. Možda sve to više nije dovoljno za dominaciju kakvoj smo prisustvovali poslednjih sezona, ali je sasvim dostatno za sjajnu sezonu nadmudrivanja dva velika tima.

Posle predsezonskih testova je delovalo da bi u tom miksu mogao da se nađe i Red Bul, ali RB14 za sada ne iskazuje potencijal koji je bio nagovešten u Barseloni. Maks danas jeste bio samo desetinku iza Mercedesa, a nedeljom su momci iz Milton Kinza obično i brži nego subotom, ali jasno je da im nedostaje još pola koraka da bi ravnopravno ušli u borbu za vrh. Maksov banzai napad na Hamiltona u Bahreinu je podsetnik šta bi mogli da gledamo kada/ako tamo i stignu.

Koliko je sve otvoreno ispod velike trojke najbolje pokazuje neverovatan podatak da su posle prve dve trke bodove već osvajali svi timovi osim zlosrećnog Vilijamsa. Na trećoj poziciji u generalnom plasmanu je trenutno Meklaren što bi za sve druge osim nekada moćnog tima bio razlog za slavlje. Gordi Voking je posle višegodišnjeg tavorenja evidentno izgubio talenat i bez obzira što Alonso majstorski i dalje izvlači iz automobila više nego što to MCL33 objektivno zaslužuje, dovoljno je pogledati sudbinu drugog velikana iz Grouva pa se zapitati da li, a ne samo kada ćemo Meklaren ponovo videti u borbi za pobede i titule.

Reno je tamo gde smo ga otprilike i očekivali, Has i dalje pokazuje da su najnepredvidljiviji tim šampionata, dok je jasno da se Fors Indija polako vraća. Toro Roso u Kini nije potvrdio senzaciju iz Bahreina, a Vilijams je makar na današnjim kvalifikacijama začelje ponovo prepustio Zauberu, iako deluje da do bodova neće skoro stići.

Uz neizvesnost kao najbolji zajednički imenitelj onoga što smo na početku 2018. godine gledali, nema razloga da sumnjamo da će sutra biti išta drugačije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво