Verstapen pobedio u trci za Veliku nagradu Malezije

Vozač Red Bula Maks Verstapen pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Malezije i ostvario drugu pobedu u karijeri. Hamilton drugi, Rikardo treći a Raikonen odustao. FIA neće pokretati istragu zbog incidenta između Strola i Fetela. Verstapen prezadovoljan pobedom.

Verstapen je u četvrtom krugu obišao vozača Mercedesa Luisa Hamiltona i do kraja je sigurnom vožnjom sačuvao pobedu. On je trku završio za sat, 30 minuta, 01,290.

Verstapen je peti vozač koji je ove sezone pobeđivao u šampionatu.

Hamilton je zauzeo drugo mesto sa zaostatkom od 12,770 sekundi, a treći je bio Danijel Rikardo iz Red Bula sa 22,519 sekundi zaostatka.

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel zauzeo je četvrto mesto iako je krenuo iz poslednjeg reda, peti je bio Valteri Botas iz Mercedsa, a šesto mesto zauzeo je Serhio Peres iz Fors Indije.

Bodove su još osvojili Stofel Vandorn iz Meklarena, vozači Vilijamsa Lens Strol i Felipe Masa, kao i Esteban Okon iz Fors Indije.

Trostruki svetski prvak Hamilton uvećao je prednost u generalnom plasmanu na 34 boda u odonosu na Fetela. Hamilton na prvom mestu ima 281 bod, Fetel 247, a Botas je sakupio 222 boda.

Vozač Ferarija Kimi Raikonen nije startovao zbog problema sa motorom, Hamilton je krenuo sa pol pozicije i sačuvao prvo mesto, a iza njega vozio je Verstapen. Dobro je startovao i Botas, koji je popravio plasman za dva mesta i našao se iza Verstapena, a napredak od osam pozicija ostvario je i Fetel i u drugom krugu zauzimao je 12. mesto.

Verstapen je u četvrtom krugu obišao Hamiltona i preuzeo prvo mesto, a njegov klupski kolega je u međuvremenu napadao Botasa i u devetom krugu uspeo je da ga pretekne na trećem mestu. U tim trenucima dobro je vozio i Fetel koji je iz kruga u krug popravljao plasman i do 14. kruga popeo se na šesto mesto.

Vozač Red Bula je u 20. krugu stekao 8,9 sekundi prednosti nad Hamiltonom, a krug kasnije Fetel je obišao Peresa za peto mesto. U 27. krugu Hamilton je otišao na zamenu guma i na stazu se vratio ispred Botasa i Fetela koji su se borili za treće mesto.

Posle toga u boks su otišli Verstapen, koji se vratio na prvo mesto, i Fetel, koji je izašao na stazu kao šesti. Na zamenu guma je otišao i Botas, koji nije uspeo da izađe ispred Fetela, pa je zauzeo peto mesto.

Verstapen je do kraja trke sigurnom vožnjom ostvario drugu pobedu u karijeri. Po završetku poslednjeg kruga došlo je do kontakta između Strola i Fetela, a vozač Ferarija tvrdio je da ga je Strol udario. Bolid Ferarija bio je oštećen, a otpao mu je i točak. Tu se zaustavio vozač Zaubera Paskal Verlejn i povezao je Fetela do boksa.

Ovogodišnja trka u Maleziji se poslednji put vozila u šampionatu Formule 1.aredna trka u šampionatu vozi se 8. oktobra za Veliku nagradu Japana.

FIA neće pokrenuti postupak povodom incidenta

Međunarodna automobilska federacijaneće pokrenuti postupak posle sudara vozača Ferarija Sebastijana Fetela i Lensa Strola iz Vilijamsa po završetku trke Formule 1 za Veliku nagradu Malezije, preneo je Skaj.

Po završetku poslednjeg kruga došlo je do kontakta između Strola i Fetela, a vozač Ferarija tvrdio je da ga je Strol udario. Bolid Ferarija bio je oštećen, a otpao mu je i točak. Tu se zaustavio vozač Zaubera Paskal Verlejn i povezao je Fetela do boksa.

FIA je prosudila da nijedan vozač nije bio "potpuno ili pretežno kriv" za incident, zbog čega neće pokrenuti postupak.

Fetel je rekao da on nije kriv i da se sudar dogodio pošto Strol "nije gledao" i da ne zna u kakvom stanju je menjač Ferarijevog bolida.

"Siguran sam da ćemo pronaći način. Imali smo veoma dobro vozilo, da smo krenuli iz prvih redova mislim da bismo pobedili. To se danas nije dogodilo. Mislim da smo bili najbrži na stazi, ali morao sam da krenem sa poslednje pozicije. Trku nam je otežalo i to što se Kimi (Raikonen) povukao pre početka", naveo je četvorostruki svetski prvak.

Strol je incident nazvao čudnim.

"Vozio sam polako prema boksu. To je bio vrlo čudan incident. Trka je bila završena, pa nismo pazili", naveo je on.

Verstapen: Neverovatna pobeda

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je presrećan zbog pobede. Verstapen je u Maleziji ostvario drugu pobedu u karijeri, pošto je u četvrtom krugu obišao vozača Luisa Hamiltona. On je do kraja sigurno vozio i ostvario ubedljivu pobedu.

"Na početku trke vozilo je bilo odlično, video sam da se Luis pomalo muči. Vozio sam najbolje što sam mogao, on je imao mnogo više da izgubi od mene i pokušao sam u krivini jedan da ga obidjem. Posle toga sam mogao da vozim svoju trku. Bolid je bio neverovatan, ako je trebalo da ubrzam, to sam mogao da uradim. Trka je bila teška, ovo je neverovatna pobeda", rekao je Vestapen.

Verstapen je juče proslavio 20. rođendan. Hamilton je krenuo sa pol pozicije, ali je trku ipak završio na drugom mestu.

"Velike čestitke Maksu, srećan rođendan. Obavio je fantastičan posao. Trka je bila teška, ali oni su bili bolji. Volimo da vozimo na ovoj stazi, najtežoj u šampionatu i ovo je sjajna stvar. Dobro se osećam, ali mislim da moramo da uradimo neke stvari na bolidu. Trebalo je da pobedimo ali ovog vikenda nismo imali tempo, pa nas čeka još posla, ima još trka do kraja. U nekima možemo da pobedimo, ali moramo da nastavimo da se borimo", naveo je Hamilton.

On ima 34 boda više od Fetela u generalnom plasmanu, a do kraja šampionata u igri je 125 bodova.

"S obzirom da je Fetel krenuo sa poslednjeg mesta, ovo i nije dobar rezultat. Uoči trke smo znali da nemamo najbrže bolide. Ferari je bio osam desetinki brži, a Red Bul pet ili šest. Nisam mogao mnogo da uradim. Trebalo je da odlučim šta ću uraditi kada se Maks približavao. Morao sam da odlučim da se ne borim i da ne rizikujem da me ne udari, pošto sam znao da će dati sve što može, a ja sam imao mnogo da izgubim. Nisam mu otežao posao", naveo je trostruki svetski prvak.

Treće mesto zauzeo je vozač Red Bula Danijel Rikardo.

"Na početku se činilo da se Mercedesi muče. Pokušao sam da preteknem Botasa što pre, ali dobro se branio. Sebastijan Fetel je bio zaista brz i mislio sam da će mi to pomoći, ali imao je samo jedan dobar napad, pa smo se mi odlepili. Bio sam prilično usamljen na stazi, ali bilo je toplo i lepo je što sam se popeo na podijum. Čestitam Maksu, dobro je vozio tokom celog vikenda. Ovo je bila dobra trka za ekipu", rekao je on.

 

broj komentara 0 pošalji komentar