Kruševac prestonica moto krosa

Srpska srednjovekovna prestonica ovog vikenda ponela je titulu prestonice moto krosa. I to ne samo nacionalne, već i balkanske i evropske, jer su sva tri šampionata organizovana na stazi Moto kluba "Gajić" u Globaru, nadomak Kruševca. U trci za bodove u tri šampionata – evropskom, balkanskom i nacionalnom – nadmetalo se 107 takmičara.

Prve trke na stazi u Globaru održane su pre sedam godina. Velikim naporima organizatora, MK Gajić, Grada Kruševca i Moto saveza Srbije, stvoreni su uslovi za organizovanje vrhunskih nadmetanja.

U trci za bodove u tri šampionata – evropskom, balkanskom i nacionalnom – nadmetalo se 107 takmičara. Iz Češke, Grčke, Rumunije, Bugarske, Ukrajine, Mađarske, bivših jugoslovenskih republika i Srbije. U klasi MX 65, desetogodišnji Danilo Crnjanski bio je među najmlađima.

"Vozim motor nekih godinu-dve dana. Želja mi je da budem jednog dana svetski šampion zbog čega moram još mnogo da vežbam i takmičim se. Na ovoj stazi dosad nikad nisam vozio, dolazio sam samo da gledam, ali sada me je već pomalo strah jer je velika uzbrdica. I konkurencija je veoma jaka", prokomentarisao je Danilo Crnjanski iz Bačke Palanke.

Među 50-tak domaćih takmičara i ove godine bio je Gabor Saghmajster iz Subotice. Trka u Globaru deo je priprema za Južnu Ameriku u kojoj će dogodine voziti sa željom da pod zastavom Srbije po jedanaesti put završi Pariz-Dakar reli.

"Ova staza je najbolja, ne samo u Srbiji već i u okruženju, vrlo je opasna staza, vrlo je brza. Od 35 takmičara sam izašao četvrti na start, gurao sam vrlo jak tempo prvih pet-šest krugova. Dovoljno je to bilo da ovi takmičari koji su mi konkurenti ne mogu da isprate, pa sam posle samo solo vozio. Vrlo sam zadovoljan", istakao je Gabor Sagmajster.

U najjačoj klasi MX1 do 450 kubika vozio je i Branko Antić, sedmostruki šampion Srbije, dobitnik Zlatne kacige i dva puta trećeplasirani na balkanskom šampionatu. Reč je o velikoj nadi srpskog moto sporta.

"Na ovoj stazi sam od prvog dana, prvo kao takmičar, a od nedavno i kao član MK 'Gajić'. Zaista sam zadovoljan jer mi pružaju veliku podršku, baš kao i Ministarstvo omladine i sporta čiji sam stipendista. Ovogodišnji šampionat je odličan. Konkurencija je veoma jaka, toliko dobra i toliko neverovatna da očekujem sigurno jednu ozbiljnu borbu, konkurenciju sa najboljim takmičarima Evrope tako da ćemo sad videti gde smo mi, kako stojimo sa konkurencijom i pružićemo maksimum, naravno.", istakao je Branko Antić član MK "Gajić" Kruševac.

Staza u Globaru duga je 1700m, sa 25 krivina, 2 uspona i 22 skoka, za vozače veoma zahtevna i tehnički dobro opremljena. Stručnjaci kažu da je među tri najbolje u Evropi, zbog čega se organizatori nadaju da će se na njoj održati i Svetsko prvenstvo.

"Treba još da se stvara dodatna infrastruktura, to su hoteli, parking prostor, a staza nema šta više da se radi, samo da se složi. Mislim da Svetsko prvenstvo nije u pitanju nego samo stvar vremena i novca", rekao je predsednik međunarodnog žirija Herman Jakolič.

"Grad Kruševac se ozbiljno kandiduje da postane centar auto i moto sporta, prvenstveno zahvaljujući Gradskoj upravi koja ulaže značajna sredstva u tu infrastrukturu. Ono što mislim da treba da se uradi jeste da se u okviru aerodroma napravi jedna kružna staza gde će moći da se voze kružne trke", istakao je predsednik AMSS Mirko Butulija.

Moto sport u Srbiji trenutno nije komercijalan ali ima velike šanse da to postane. Od 40 registrovanih, aktivno je 30 klubova za koje vozi 170 licenciranih vozača.

Na jučerašnjem šampionatu u Globaru, u generalnom plasmanu, najbolji rezultat ekipno su ostvarili takmičari iz Bugarske, drugoplasirana je Rumunija, a na trećem mestu vozači iz Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се