Читај ми!

Fetel pobedio na trci za Veliku nagradu Australije

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel pobedio je današnjoj trci za Veliku nagradu Australije, kojom je počeo ovogodišnji šampionat Formule jedan. Četvorostruki svetski šampion je na stazi u Albert parku došao do prve pobede još od Velike nagrade Singapura 2015. godine i 43. pobede u karijeri.

Fetel je trku završio za sat, 24 minuta i 11,670 sekundi i tako doneo svom timu prvi trijumf na otvaranju sezone posle šest godina - kada je Fernando Alonso bio najbolji u Melburnu.

Drugo mesto zauzeo je Britanac Luis Hamilton u mercedesu, sa 10 sekundi zaostatka iza Fetela, dok je treći bio njegov timski kolega Finac Valteri Botas koji je bio sekund i po iza drugoplasiranog

Četvrto mesto zauzeo je Finac Kimi Raikonen iz Ferarija, a peti je bio Maks Ferštapen iz Red Bula.

Prvu trku sezone obeležila je dobra vožnja Fetela, ali i taktička greška Mercedesa, koji je pozvao Hamiltona u boks mnogo pre nego što je to bio slučaj s njegovim rivalima u ostalim timovima.

Britanac je startovao sa "pol" pozicije i uspeo je da održava prednost od oko jedne sekunde u odnosu na nemačkog vozača sve do odlaska po nove pneumatike. Hamilton je među prvima otišao u boks, u 17. krugu, a se na stazu vratio iza Ferštapena, gde je prilično dugo ostao, što je Fetel iskoristio i u 24. krugu otišao na zamenu pneumatika.

Nemac se na stazu vratio ispred Ferštapena i Hamiltona, što se na kraju ispostavilo kao ključna stvar prve trke u sezoni. Hamilton je tek pošto je Holanđanin otišao na zamenu došao do drugog mesta, ali do kraja nije uspeo da uhvati priključak za Fetelom koji je imao dobar ritam i do kraja trke ostao na čelu "karavana".

Botas je na trećem mestu imao sličan ritam kao Hamilton, ali Raikonen na četvrtom mestu nije uspeo da uhvati priključak i uključi se u borbu za podijum.

Šesto mesto na trci za Veliku nagradu Australije zauzeo je Felipe Masa iz Vilijamsa, Meksikanac Serhio Peres iz Fors Indije našao na sedmom mestu, dok su vozači Toro Rosa Karlos Sainc mlađi i Danil Kvjat zauzeli osmo i deveto mesto, a prvu desetoricu kompletirao je Esteban Okon iz Vilijamsa.

Šampionat Formule 1 nastaviće se 9. aprila kada je na programu trka za Veliku nagradu Kine u Šangaju.

Poredak vozača u trci za Veliku nagradu Australije:

1. Sebastijan Fetel (Ferari) sat, 24 minuta, 11,670 sekundi
2. Luis Hamilton (Mercedes) +9,975 skeundi
3. Valteri Botas (Mercedes) + 11,250
4. Kimi Raikonen (Ferari) + 22,393
5. Maks Ferštapen (Red Bul) +28,827
6. Felipe Masa (Vilijams) + 83,386
7. Serhio Peres (Fors Indija) jedan krug
8. Karlos Sainc mlađi (Toro Roso) jedan krug
9. Danil Kvjat (Toro Roso) jedan krug
10. Esteban Okon (Fors Indija) jedan krug
11. Niko Hulkenberg (Reno) jedan krug
12. Antonio Đovinaci (Zauber) dva kruga
13. Stofel Vandorn (Meklaren) dva kruga

Trku nisu završili:

Roman Grožan (Has)
Džolion Palmer (Reno)
Markus Erikson (Zauber)
Danijel Rikardo (Red Bul)
Lens Strol (Vilijams)
Kevin Magnusen (Has)
Fernando Alonso (Meklaren)

Poredak konstruktora:

1. Ferari 37
2. Mercedes 33
3. Red Bul 10
4. Vilijams 8
5. Fors Indija 7
6. Toro Roso 6
7. Reno 0
8. Meklaren 0
9. Has 0
10 Zauber 0

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво