Konačni dolazak vuka – drugi deo

Kroz istoriju Formule 1, krupne promene pravila su najčešće dovodile do značajnog redefinisanja poretka na vrhu. Ne moramo ići daleko u prošlost, dovoljno je setiti se kako je uvođenje novih hibrida 2014. godine okončalo dominaciju Red Bula, uspostavljenu 2009. sa izmenjenim aero pravilima. Šumijeva zlatna era završena je 2005. godine – zabrana zamene guma, motori koji su morali da traju dve trke, drugačija krila – dok je do tada moćni Vilijams skliznuo u drugu ligu 1998. kada su se pojavili uski automobili i gume sa šarom. Zajedničko za većinu ovih slučajeva je da je, osim evidentne promene na vrhu (dobar efekat), u prvim sezonama obično margina između novog lidera i pratioca rasla (loš efekat). Ove godine, sva je prilika, doći će do promene trenda.

Sezona lova na Mercedes je zvanično otvorena, a krivica za to delimično leži i na samim Srebrnim strelama. Dok šampionska ekipa ne snosi odgovornost za uvođenje novih pravila, neki drugi događaji koji su se tokom zime dešavali u Brekliju i te kako imaju uticaja na povećan apetit glavnih konkurenata. Bomba koju je Niko Rozberg detonirao samo 5 dana po osvajanju titule svetskog šampiona jeste slučaj bez presedana u istoriji Formule 1, i legitimno je zapitati se nisu li Toto Volf i Niki Lauda, iako na prvi pogled izuzetno uspešni - osvojene su sve tri vozačke, odnosno konstruktorske titule - ipak morali bolje. Dok Rozbergova racionalizacija da je stigao do vrha i ispunio dečački san donekle deluje smisleno, jasno je da je na takvu odluku uticao pre svega stres zbog loših odnosa u ekipi. Kao da nije bilo dovoljno loše videti koliko je ekipa bila nepripremljena za takav potez šampiona, koraci koji su napravljeni u potrazi za Nikovom zamenom su tek pokazali da situacija u Mercedesu nije ni malo ružičasta.

Odluka da se niko od mladih vozača koje ekipa već godinama protežira ne promoviše u fabričkog pilota je koliko logična, gotovo jednako toliko i loša. Ali činjenica da to mesto nije popunjeno boljim vozačem od Botasa najbolje pokazuje razmere problema sa kojim će Volf i Lauda morati da se izbore. Nije sporno da se i Alonso i Fetel, jednako kao i Verstapen i Rikardo danas bolje kotiraju od pristojnog Finca pa to što niko od njih nije završio u automobilu sa znakom trokrake zvezde može da se tumači i kao želja menadžmenta da se po svaku cenu izbegne dodatna frikcija u ionako opterećenim odnosima sa Hamiltonom. Valteri je prilično solidan vozač - retko pravi greške, izuzetno je korektan i na stazi i van nje - i u dobrom automobilu bi mogao redovno da se bori za podijum, u određenim okolnostima čak i za pobedu, ali hajp koji je okruživao bivšeg GP3 šampiona je iskopnio tokom godina u Vilijamsu u kojima Finac nije uspevao da dominira nad Masom na način na koji je to Alonso redovno činio u zajedničkim Ferari godinama. Uz ugovor na samo godinu dana i izuzetno motivisanog Luisa na drugoj strani garaže, kao došljak koji tek mora da se privikne na novi tim, Botas pred sobom ima težak zadatak u kojoj ga samo herojstvo na stazi i čelični živci mogu spasiti da ne postane novi Kovalainen. Dejmon Hil je u ovom kontekstu izjavio - i tu se potpuno slažem - da nije mudro potcenjivati bilo koga, pa sa velikom znatiželjom očekujem prvu trećinu sezone, kada bi mogli da dobijemo odgovor na pitanje je li dečko iz Nastole novi Heiki, ili možda ipak novi Mika?

Muke za šampionski tim se ne završavaju sa situacijom u kokpitu. Prelazak Pedija Loua u Vilijams samo naivni mogu povezati sa transferom Botasa u drugom smeru jer je javna tajna da Pedi nije otišao svojom voljom. Bez obzira što je Mercedes brzo pronašao zamenu u liku veoma cenjenog Džejmsa Elisona, šteta je i te kako načinjena, jer je prekršen osnovni sportski postulat: tim koji pobeđuje se ne menja.

Iako situacija još uvek nije dramatična - Mercedes je tokom zimskih testova ponovo bio najpouzdaniji, motor je navodno ojačan za dodatnih 70 konjskih snaga u odnosu na prošlu sezonu, a pravu brzinu ćemo videti tek na kvalifikacijama u Melburnu - Srebrne strele u 2017. deluju ranjivo, i ako bih pre početka prve trke morao da iznesem jednu prognozu o novoj sezoni, ona bi glasila da duple pobede za ekipu iz Breklija neće biti tako česta slika kao u prošloj godini.

Ferari je tokom februara ubedljivo stigao do još jedne titule šampiona zimskih testova, i mada je beznačajnost takvog dostignuća lepo demonstrirana prošle sezone, u kojoj se takva „titula" pretvorila u učinak od nula pobeda, ne moramo biti tifozi da bi verovali da će ove godine biti drugačije. Ne samo zbog toga što je prednost u odnosu na Mercedes ovoga puta bila izraženija nego tokom zime 2016. godine, ili što je SF70H pokazivao konzistentnost na različitim mešavinama guma, kako na nivou brzog kruga, tako i u trkačkim simulacijama, uz solidnu pouzdanost. Mnogo impresivnije od toga delovao je novi pristup ekipe iz Maranela, bez velikih obećanja i teških reči. Umesto njih, o potencijalu novog automobila su zato počeli da pričaju svi drugi - struka, novinari, konkurenti. Inovativni dizajn bočnih usisnika vazduha i fantastično prianjanje su istureni u prvi plan, dok se za motor smatra da je na samo par procenata ispod pretpostavljene snage Mercedesovog agregata, pa je pred Melburn Hamilton tvrdio da je Ferari favorit, dok je Laudina procena glasila da su skarletni automobili 2 desetinke po krugu ispred konkurenata.

Fetel, koji je novi automobil već krstio imenom Đina, ulazi u poslednju godinu ugovora i nije spreman da još dugo čeka na priliku da se ponovo bori za titulu. Uz mesto koje se dogodine oslobađa u Mercedesu, Ferari je pod pritiskom da, ukoliko žele da ga zadrže, Sebu omoguće povratak na najviši stepenik podijuma. Kako ugovor ističe i ove godine najstarijem vozaču u karavanu Formule 1, Kimiju Raikonenu (kojem bi samo ponavljanje forme iz dela karijere koji se iz potpuno nejasnih razloga naglo završio 2007. godine moglo da donese novi ugovor), Skuderija će sve učiniti da izbegne situaciju u kojoj u narednu sezonu ulazi sa dva nova vozača. Iako nije mali broj onih koji veruju da će Ferari biti i pretendent na titulu, skromnija prognoza glasi da pobede ne bi trebalo da im izmaknu.

Uz nenadmašnog Ejdrijena Njujia na čelu, Red Bul je sa velikim nadama čekao uvođenje novih pravila koja akcenat ponovo stavljaju na aerodinamiku. Reno je napravio lep napredak tokom zime, ali je motor prema određenim procenama i dalje bar 40-ak konja u zaostatku za agregatom koji pogoni Ferari. Zimski testovi nisu bili naročito uspešni za Rikarda i Verstapena, pre svega zbog problema sa sistemom za obnavljanje energije (ERS), ali u Australiju RB13 dolazi sa novom verzijom motora, i još bitnije, pravom šasijom - u strahu od kopiranja, Njuji svoje najbolje ideje voli da drži sakrivene do poslednjeg trenutka. Za razliku od Ferarija, koji je notoran po zaostajanju u razvoju tokom godine, Red Bul je poznat po upravo suprotnom pa čak i ako na početku sezone ne budu odmah za petama Hamiltonu, Botas će svakako biti meta. U Rikardu i Verstapenu, Crveni bik ima verovatno najbolji vozački par u karavanu, a sa takvom količinom talenta na jednom mestu, poboljšanim Renoom i Njujijem u rukavu, biće ovo dobra godina za tim Ditriha Matešica.

Dok vodeća tri tima ne strepe mnogo za svoje pozicije, borba u sredini tabele će biti krajnje neizvesna. Potajni favorit je pre svih Vilijams koji je najviše profitirao ove zime. Jači za Pedija Loua, i dva puta po 20 miliona dolara (obeštećenje za Botasa i sponzorstvo koje sa sobom donosi Lens Strol), ekipa Frenka Vilijamsa uz sjajni Mercedesov agregat sada ima i resurse i znanje da ozbiljnije konkuriše najboljima. Ono što će ove sezone nedostajati je kvalitet za volanom, budući da je vozačka postava rezultat prevelikog kompromisa. Finansijska injekcija sa kojom stiže 18-godišnji Kvebečanin je za ekipu iz Grouva dovoljno bitna da neutrališe razočaranja koja će neminovno uslediti dok početnik bude sticao iskustva u takmičenju na najvišem nivou. To ne znači da aktuelni šampion evropske Formule 3 nije talentovan, ali je svima jasno da bi bilo bolje da je bar još godinu dana zanat pekao u nižim kategorijama auto sporta. Uz alkoholno piće kao generalnog sponzora, drugi vozač je makar iz marketinških razloga morao biti neko sa iskustvom i godinama, pa se posle Botasovog transfera iz nepostojeće penzije ekspresno vratio Masa, čiji najbolji dani su prošli još i pre bizarnog incidenta na Hungaroringu.

Fors Indija, koja je na četvrtoj poziciji završila poslednju kampanju, u novu sezonu ulazi sa istim ambicijama, i malo promenjenim okolnostima. Pri tome ne mislim na neobičnu odluku da automobil oboje u predominantno roze boju novog sponzora, već na razbijanje izuzetno uspešnog vozačkog para Perez - Hilkenberg. Kao zamena za Nemca, tim Vidžaja Malije je dobio verovatno najbolju opciju koja je bila slobodna na tržištu, Estebana Okona, koji je uz Mercedesovu podršku dobio prednost u odnosu na Verlajna i završio u značajno konkurentnijem automobilu, pa od njega ove godine zaista puno očekujem. Uz konstantno potcenjenog Pereza, Fors Indija ponovo sa punim pravom može da juriša na poziciju najboljeg malog tima.

Hulk je pomalo neočekivano izabrao Reno, svesno žrtvujući ovu sezonu u nadi da će crno-žuti za godinu ili dve konačno krenuti u borbu za sam vrh. Ako ništa drugo, Nemac koji je osvajao titule u svim šampionatima u kojima se takmičio pre ulaska u Formulu 1 je konačno stigao u fabrički tim, i iz tog ugla potez u perspektivi deluje logično. Drugi volan ekipe je ostao u rukama Džoliona Palmera, koji u prethodnoj sezoni nije pokazao gotovo ništa od talenta koji mu je 2014. doneo titulu šampiona u GP2 seriji. Reno se na testovima držao zlatne sredine, ali uz postepeni razvoj motora u drugoj polovini godine možda mogu da očekuju i ozbiljniji napad na poziciju broj 5 u poretku konstruktora.

Toro Roso bi mogao da bude jedno od prijatnijih iznenađenja. Uz novu, ako imam pravo da budem subjektivan, značajno lepšu kombinaciju boja, stigao je i Renoov motor, pa se očekuje da će super talentovani Karlos Sainc junior nastaviti da impresionira, verovatno dovoljno da za narednu godinu obezbedi mesto u nekom od jačih timova. Kvjat je dobio još jednu šansu, rekao bih više kao rezultat griže savesti za nefer tretman posle prošlogodišnjeg karambola u Sočiju, nego što je to po vožnjama zaslužio, pogotovo kada znamo da je Red Bul na raspolaganju imao Pjera Gaslija, aktuelnog šampiona GP2 serije. Daleko od toga da Rus ne zaslužuje mesto u karavanu, ali kod nemilosrdnog doktora Helmuta Marka uvek ste na jedan korak od sudbine Algersuarija, Buemija ili Di Grasija. Ipak, uz solidan automobil, oba pilota će imati 20 prilika da obezbede uspešan nastavak karijere.

Gužvu u sredini tabele će praviti i Has, koji je vrlo dobrom Grožanu pridodao Magnusena, i tako podigao kvalitet u odnosu na prošlogodišnju postavu. I dalje uz podršku Ferarija, američka ekipa nema velike ambicije, ali bi povremeno mogla da pomrsi konce i Vilijamsu i Fors Indiji, a svakako Toro Rosu i Renou, pre svega zahvaljujući izuzetno pouzdanom agregatu. Za nešto bolje, Džin Has će morati da potroši značajno više novca, što mu za sada nije u kratkoročnim planovima.

Na samom začelju, u nedostatku ugašenog Manora, naći će se Zauber, koji u svoju 25. sezonu Formule 1 ulazi i dalje opterećen sumnjivom finansijskom situacijom. Paskal Verlajn je sigurno razočaran što mu je ne samo izmaklo mesto u fabričkom timu, već i značajno bolje sedište u Fors Indiji, što je za momka od kojeg se do pre samo dve godine očekivalo tako mnogo jasan pokazatelj da bi karijera vrlo brzo mogla skrenuti u pravcu Formule E ili eventualno šampionata izdržljivosti. Da bi sprečio takav scenario, mladi Nemac će morati da bude ubedljiv protiv klupskog kolege Eriksona, što na testovima baš i nije bio slučaj.

Pažljivi čitalac će primetiti da sam preskočio jedan značajan tim, i najradije bih tekst završio a da o Meklarenu ne napišem ništa, jer to što ću napisati neće ni malo dobro izgledati. Uklanjanje Rona Denisa i povratak narandžastoj boji (doduše previše zagasitoj za moj ukus) iz vremena osnivača tima, neprežaljenog Brusa Meklarena, nisu bili dovoljni da bi se loša sreća u koju je nekad slavni tim zapao preokrene. Nedostatak generalnog (još od 2013. godine) i egzodus velikih sponzora - Tag Hojer i Ekson u Red Bul, Bos u Mercedes - su samo dodatni razlozi što je na Denisovo mesto doveden Zek Braun, marketinški guru koji je odgovoran za dolazak nekih od najvećih sponzora u Formulu 1, ali svi ti potezi ne mogu da nadomeste skandalozno nekonkurentan agregat koji je Honda ponovo isporučila. Ekipa iz Vokinga je tokom zimskih testova prešla samo 40% kilometraže koju je odradio Mercedes, potrošivši pri tome neverovatnih 7 (?!) motora a da ni Alonso ni Vandorn ni jednom nisu uspeli da odvezu više od 11 krugova u cugu. Novi motor pri tome nije ni dovoljno brz, te na pravcima razvija maksimalne brzine koje su čitavih 30 kilometara na čas sporije u odnosu na konkurente. Za nekad veliki tim, koji je bez podijuma od 2014. a bez pobede od 2012. godine, ovo može da se opiše samo jednom rečju - katastrofa. Priče o razlazu sa Hondom su ipak preuranjene, ali će žrtva takvog pristupa ponovo biti Alonso, koji će jedva dočekati kraj sezone i svojeg trogodišnjeg ugovora. Srećom po Hondu, razvoj motora tokom godine je ponovo dozvoljen, što je verovatno jedina dobra vest za izmučene navijače Meklarena.

Za sve one koji su me ispratili na ovom podugačkom putu kroz karavan Formule 1, a pogotovo za one koji nisu, sledi konačno i rezime: Veći i brži automobili značiće više kontakata, startovi će biti neizvesniji a trke zbog toga uzbudljivije. Mercedes neće biti dominantan kao prethodnih sezona, što je prilika koju će i Ferari i Red Bul umeti da iskoriste. Ne verujete mi? Vuk! Vuk!

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво